Ondanks stijging besmette passagiers geen extra maatregelen op Schiphol

Luchthaven Schiphol neemt geen extra maatregelen na de stijging van het aantal besmette passagiers dat aankomt op de luchthaven uit Zuid-Afrika. "Het beleid voor testen en inreizen ligt bij het ministerie van Volksgezondheid. Schiphol wil niet op de stoel van de minister gaan zitten", laat een woordvoerder weten. Van de aangekomen passagiers uit het hoogrisicoland test 14 procent positief op het coronavirus, meldde de GGD Kennemerland vrijdag.

Vorige week lag het aandeel besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog op 9 procent. Of er tussen de positief geteste mensen ook besmettingen met de Omikron-variant van het virus zitten is niet bekend. Dagelijks komen er een paar honderd mensen vanuit Johannesburg of Kaapstad aan op Schiphol. Bij aankomst op de luchthaven worden de mensen die Nederland als eindbestemming hebben "dringend geadviseerd" om zich direct na aankomst te laten testen, aldus de GGD. Bijna de helft doet dat ook. De GGD heeft een teststraat voor deze mensen.

Schiphol: 'Testbeleid ligt bij de overheid'

Schiphol zegt overleg te hebben met de GGD vanwege de teststraat, maar blijft herhalen dat de rol van de luchthaven "operationeel" is en zich alleen richt op wat de GGD nodig heeft om te kunnen testen. Op de vraag wat Schiphol doet voor personeel van de luchthaven dat mogelijk risico loopt door besmette passagiers die er rondlopen, verwees de luchthaven eveneens naar de coronaregels zoals het ministerie van VWS ze heeft opgesteld.

"Het testbeleid ligt echt bij de overheid. Dat mandaat hebben wij niet. We voelen ons zeker verantwoordelijk dat mensen veilig kunnen reizen en doen er het maximale aan. We hebben bewegwijzering, mensen moeten afstand houden en een mondkapje dragen. Daar zien we ook op toe. We zorgen dat er zo min mogelijk mensen zijn die er niet moeten zijn. Maar wat er gebeurt met testen valt onder het landelijke testbeleid", benadrukte de woordvoerder andermaal.

Door: ANP