Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ondanks stijging besmette passagiers geen extra maatregelen op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondanks stijging besmette passagiers geen extra maatregelen op Schiphol
Luchthaven Schiphol neemt geen extra maatregelen na de stijging van het aantal besmette passagiers dat aankomt op de luchthaven uit Zuid-Afrika. "Het beleid voor testen en inreizen ligt bij het ministerie van Volksgezondheid. Schiphol wil niet op de stoel van de minister gaan zitten", laat een woordvoerder weten. Van de aangekomen passagiers uit het hoogrisicoland test 14 procent positief op het coronavirus, meldde de GGD Kennemerland vrijdag.

Vorige week lag het aandeel besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog op 9 procent. Of er tussen de positief geteste mensen ook besmettingen met de Omikron-variant van het virus zitten is niet bekend. Dagelijks komen er een paar honderd mensen vanuit Johannesburg of Kaapstad aan op Schiphol. Bij aankomst op de luchthaven worden de mensen die Nederland als eindbestemming hebben "dringend geadviseerd" om zich direct na aankomst te laten testen, aldus de GGD. Bijna de helft doet dat ook. De GGD heeft een teststraat voor deze mensen.

Schiphol: 'Testbeleid ligt bij de overheid'

Schiphol zegt overleg te hebben met de GGD vanwege de teststraat, maar blijft herhalen dat de rol van de luchthaven "operationeel" is en zich alleen richt op wat de GGD nodig heeft om te kunnen testen. Op de vraag wat Schiphol doet voor personeel van de luchthaven dat mogelijk risico loopt door besmette passagiers die er rondlopen, verwees de luchthaven eveneens naar de coronaregels zoals het ministerie van VWS ze heeft opgesteld.

"Het testbeleid ligt echt bij de overheid. Dat mandaat hebben wij niet. We voelen ons zeker verantwoordelijk dat mensen veilig kunnen reizen en doen er het maximale aan. We hebben bewegwijzering, mensen moeten afstand houden en een mondkapje dragen. Daar zien we ook op toe. We zorgen dat er zo min mogelijk mensen zijn die er niet moeten zijn. Maar wat er gebeurt met testen valt onder het landelijke testbeleid", benadrukte de woordvoerder andermaal.

Door: ANP

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

19 juli '24 ( 9:00)

Meerdere internationale vluchten aan de grond door computerstoringen

In Nederland en over de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

18 juli '24 (14:45)

Marechaussee Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."

16 juli '24 (13:45)

Onderzoek provincie Zuid-Holland naar andere bestemming vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

16 juli '24 (11:45)

Meer Nederlandse bloemenexport naar Oost-Europa

De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

16 juli '24 ( 8:11)

Meer lastminuteboekingen naar zon bij Corendon

Donderdag 11 juli 2024, een dag na de uitschakeling van Oranje tijdens het Europees kampioenschap voetbal, steeg bij Corendon het aantal lastminuteboekingen naar zonnige bestemmingen met een kwart ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.