Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol 'begrijpt zorgen medewerkers' over gezondheidsrisico's uitlaatgassen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Schiphol "begrijpt dat medewerkers zich zorgen maken" over gezondheidsrisico's die ze lopen door dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen te werken. Dat laat een woordvoerster van de luchthaven weten. De luchthaven zou sinds 2007 "veel maatregelen hebben genomen" om de uitstoot naar beneden te krijgen.

De luchthaven reageert op een publicatie van Zembla. Daarin wordt gesteld dat zowel Schiphol als KLM er al vijftien jaar van op de hoogte is dat platformmedewerkers een verhoogd risico hebben op hartproblemen en longkanker door de gassen. Aan een advies om blootstelling bij de ongeveer 20.000 medewerkers zoveel mogelijk terug te dringen, zou geen gehoor zijn gegeven.

'We blijven altijd onder de landelijke norm'

Schiphol bevestigt van de waarschuwing op de hoogte te zijn en zegt sinds dat jaar maatregelen genomen te hebben. "Zoals elektrische voertuigen op de platformen, uitbreiden van stroomvoorzieningen van vliegtuigen en we investeren in duurzaam taxiën", aldus de woordvoerster van Schiphol. Ook voeren Schiphol en KLM sinds 2007 metingen uit op het platform naar de uitstoot. "We blijven altijd onder de landelijke norm, en willen daarnaast de uitstoot verder naar beneden krijgen." Volgens een KLM-woordvoerder zou een neerwaartse trend in die waarden te zien zijn.

Ziek

Toch zeggen medewerkers tegen Zembla dat ze collega's ziek zien worden. "Ik ken geen collega of werknemer op Schiphol met een andere doodsoorzaak dan kanker", zegt Gerben de Jong, die voor KLM als leidinggevende dagelijks op het platform staat. Iemand anders meldt dat collega's "longkanker, maagkanker en stembandkanker" kregen, allemaal voor ze de pensioenleeftijd bereikten. Ook zou een "opvallend hoog" percentage platformmedewerkers hartklachten hebben. KLM zou met meldingen over onveilige werksituaties niets doen.

Een KLM-woordvoerder zegt dat die meldingen zijn ontvangen. "We zijn daarna gesprekken aangegaan en legden in bijzijn van deskundigen uit waar we mee bezig zijn. We nemen de zorgen zeer serieus." KLM is "hartstikke hard bezig de uitstoot terug te drukken, maar dat kan niet van vandaag op morgen".

Vervolgonderzoek

KLM zegt dat vervolgonderzoek opgezet wordt naar de blootstelling van medewerkers aan ultrafijnstof. Een in oktober verschenen onderzoek van TNO geeft volgens Schiphol inzicht "in de specifieke locaties waar we met voorrang actie moeten ondernemen. Daar gaan we nu mee aan de slag", staat in een schriftelijke verklaring.

Het TNO-onderzoek bevestigt voor vakbond FNV de schadelijkheid van ultrafijnstof. De bond eist nu van onder meer Schiphol en KLM dat de niveaus van blootstelling zeer snel omlaaggaan. "Ze kijken al jaren de andere kant op, we weten al jaren dat het slecht is. Met dit rapport hebben we voldoende bewijs om maatregelen af te dwingen", aldus een woordvoerder. Daarnaast gaat FNV de werkgevers aansprakelijk stellen voor geleden gezondheidsschade.

Door: ANP

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.