Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol 'begrijpt zorgen medewerkers' over gezondheidsrisico's uitlaatgassen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Schiphol "begrijpt dat medewerkers zich zorgen maken" over gezondheidsrisico's die ze lopen door dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen te werken. Dat laat een woordvoerster van de luchthaven weten. De luchthaven zou sinds 2007 "veel maatregelen hebben genomen" om de uitstoot naar beneden te krijgen.

De luchthaven reageert op een publicatie van Zembla. Daarin wordt gesteld dat zowel Schiphol als KLM er al vijftien jaar van op de hoogte is dat platformmedewerkers een verhoogd risico hebben op hartproblemen en longkanker door de gassen. Aan een advies om blootstelling bij de ongeveer 20.000 medewerkers zoveel mogelijk terug te dringen, zou geen gehoor zijn gegeven.

'We blijven altijd onder de landelijke norm'

Schiphol bevestigt van de waarschuwing op de hoogte te zijn en zegt sinds dat jaar maatregelen genomen te hebben. "Zoals elektrische voertuigen op de platformen, uitbreiden van stroomvoorzieningen van vliegtuigen en we investeren in duurzaam taxiën", aldus de woordvoerster van Schiphol. Ook voeren Schiphol en KLM sinds 2007 metingen uit op het platform naar de uitstoot. "We blijven altijd onder de landelijke norm, en willen daarnaast de uitstoot verder naar beneden krijgen." Volgens een KLM-woordvoerder zou een neerwaartse trend in die waarden te zien zijn.

Ziek

Toch zeggen medewerkers tegen Zembla dat ze collega's ziek zien worden. "Ik ken geen collega of werknemer op Schiphol met een andere doodsoorzaak dan kanker", zegt Gerben de Jong, die voor KLM als leidinggevende dagelijks op het platform staat. Iemand anders meldt dat collega's "longkanker, maagkanker en stembandkanker" kregen, allemaal voor ze de pensioenleeftijd bereikten. Ook zou een "opvallend hoog" percentage platformmedewerkers hartklachten hebben. KLM zou met meldingen over onveilige werksituaties niets doen.

Een KLM-woordvoerder zegt dat die meldingen zijn ontvangen. "We zijn daarna gesprekken aangegaan en legden in bijzijn van deskundigen uit waar we mee bezig zijn. We nemen de zorgen zeer serieus." KLM is "hartstikke hard bezig de uitstoot terug te drukken, maar dat kan niet van vandaag op morgen".

Vervolgonderzoek

KLM zegt dat vervolgonderzoek opgezet wordt naar de blootstelling van medewerkers aan ultrafijnstof. Een in oktober verschenen onderzoek van TNO geeft volgens Schiphol inzicht "in de specifieke locaties waar we met voorrang actie moeten ondernemen. Daar gaan we nu mee aan de slag", staat in een schriftelijke verklaring.

Het TNO-onderzoek bevestigt voor vakbond FNV de schadelijkheid van ultrafijnstof. De bond eist nu van onder meer Schiphol en KLM dat de niveaus van blootstelling zeer snel omlaaggaan. "Ze kijken al jaren de andere kant op, we weten al jaren dat het slecht is. Met dit rapport hebben we voldoende bewijs om maatregelen af te dwingen", aldus een woordvoerder. Daarnaast gaat FNV de werkgevers aansprakelijk stellen voor geleden gezondheidsschade.

Door: ANP

19 juni '25 ( 8:25)

Jubilerend Corendon doneert tonnen aan PARK21

Vanwege het 25-jarig jubileum schenken reisorganisatie Corendon en Corendon Hotels & Resorts 700.000 euro aan de gemeente Haarlemmermeer voor de aanleg van PARK21. Deze donatie wordt specifiek ingezet voor de ontwikkeling van het deelgebied Groot Vennep in PARK21. Met deze bijdrage wil het jarige bedrijf iets terugdoen voor de regio, waar het al jaren actief is. Corendon-CEO Gunay Uslu overhandigt het bedrag officieel aan wethouder Mariette Sedee tijdens een feestelijke bijeenkomst op de PARK21 Zomerweek op 6 juli 2025. Dat meldt Corendon.

17 juni '25 ( 8:49)

NAVO-top: strenge beperkingen voor drones

Tijdens de NAVO-top in Den Haag gelden voor dronevluchten strenge beperkingen. In een straal van ruim zestien kilometer rondom Den Haag zal sprake zijn van een compleet verbod op dronevliegen, ongeacht het gewicht of type drone. Ook rond Schiphol en Rotterdam The Hague Airport (luchthaven Rotterdam) zijn dronevluchten verboden. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

17 juni '25 ( 4:53)

ABN AMRO: ook reisbranche is gevoelig voor handelsoorlog

De Nederlandse reisbranche is ook gevoelig voor de handelsoorlog van Donald Trump. Daarop wijzen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Hoewel de Amerikaanse importheffingen geen directe impact hebben op de sector, kunnen de bredere diplomatieke en economische gevolgen volgens de bank wel degelijk gevolgen hebben voor diensten zoals toerisme en zakenreizen.

16 juni '25 (14:10)

Samenwerking Corendon en Prijsvrij Vakanties/D-reizen

Corendon en reisplatformen Prijsvrij Vakanties en D-reizen gaan opnieuw samenwerken. Het volledige reisaanbod van Corendon – inclusief de labels By June, Stip Reizen en GOfun – is voortaan boekbaar via de websites van beide reisagenten en in de winkels van D-reizen. Dat meldt Corendon.

13 juni '25 (12:24)

KLM schrapt vlucht naar Tel Aviv na Israëlische aanval op Iran

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vrijdag de enige vlucht die gepland stond van Schiphol naar Tel Aviv, na de aanvallen van Israël op Iran in de nacht van donderdag op vrijdag. Het luchtruim van Israël is als gevolg hiervan gesloten.

13 juni '25 ( 8:01)

ANWB: belangstelling om naar VS te reizen neemt in rap tempo af

De belangstelling onder Nederlanders om deze zomer naar de Verenigde Staten te reizen neemt in rap tempo af. Dat meldt de ANWB vrijdag op basis van eigen "recente representatieve onderzoeken".

12 juni '25 ( 9:43)

Inflatie daalt door prijsdaling vliegtickets en bungalowparken

Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie koelde daarmee af ten opzichte van de 4,1 procent in april.

11 juni '25 (11:11)

Gebied rond Polderbaan Schiphol dicht tijdens NAVO-top

Het gebied rond de Polderbaan wordt rond de NAVO-top helemaal afgesloten. Dat deel van Schiphol wordt gebruikt voor aankomst en vertrek van wereldleiders. Ook de spottersplek bij Vijfhuizen gaat tijdelijk dicht.

11 juni '25 ( 8:37)

Schipholfonds reikt ruim 110.000 euro uit aan organisaties in de regio

Vrijdag 6 juni 2025 is een bedrag van ruim € 110.000 uitgereikt aan organisaties die actief zijn op het gebied van sport en bewegen in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Dat meldt Schiphol. 

10 juni '25 ( 8:55)

ACM keurt nieuwe tarieven Schiphol goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de nieuwe tarieven die Schiphol per 1 april 2025 rekent goedgekeurd. Dat meldt Schiphol.