Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KLM wil duidelijkheid van crew om vaccinatieplicht landen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
KLM wil duidelijkheid van crew om vaccinatieplicht landen
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft crewleden deze week op het hart gedrukt om het door te geven als ze niet naar bepaalde bestemmingen willen of kunnen vliegen, bijvoorbeeld omdat ze niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Naar verwachting komen binnenkort meer landen met een vaccinatieplicht voor reizigers en vliegpersoneel. Met de oproep hoopt KLM eventuele roosterproblemen voor te zijn, legt een woordvoerster uit. De vliegmaatschappij kan haar personeel niet verplichten zich te laten vaccineren.

Personeel van KLM kan bij de afdeling KLM Health Services, een soort bedrijfsarts, doorgeven dat ze om uiteenlopende redenen bepaalde bestemmingen niet kunnen aandoen. Daaronder valt het niet-gevaccineerd zijn tegen corona terwijl dit in het desbetreffende land verplicht is, maar bijvoorbeeld ook een onveilig klimaat voor lhbti'ers. Maar de precieze reden wordt nooit bekendgemaakt bij de werkgever, benadrukt de zegsvrouw.

Onder andere de Verenigde Staten verbieden ongevaccineerde buitenlandse reizigers de toegang, maar KLM legt uit dat bemanningsleden in de luchtvaart daarvan zijn uitgezonderd. Anders ligt dat in buurland Canada, waar de vaccinatieplicht ook voor de crew van luchtvaartmaatschappijen gaat gelden.

Nederlandse wet

"We zien natuurlijk dat de wereld verandert en landen dit soort eisen gaan stellen. Daarom hebben we die oproep gedaan", laat de woordvoerster weten. KLM zelf verplicht cabinemedewerkers niet om zich te laten vaccineren en is dat vooralsnog ook niet van plan. "We volgen daarin de Nederlandse wet. We weten ook niet of mensen gevaccineerd zijn of niet, en dat hoeven we ook niet te weten."

Ongevaccineerden weren

KLM wil niet zeggen hoe vaak crewleden bij Health Services de afgelopen maanden hebben gemeld dat ze niet naar een bepaald land kunnen afreizen. Of er een stijging was nadat landen ongevaccineerden begonnen te weren, wilde de luchtvaartmaatschappij ook niet bekendmaken. Er zijn geen roosterproblemen door de vaccinatieplicht in Canada. KLM zei in september al wel dat zulke problemen kunnen opspelen als meer landen reisrestricties voor ongevaccineerden gaan invoeren.

Door: ANP

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.