Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Passagiersvervoer op Europese luchthavens herstelt zich volgens ACI

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Passagiersvervoer op Europese luchthavens herstelt zich volgens ACI
Het herstel van het passagiersvervoer op de Europese luchthavens tot het niveau van voor de coronacrisis lijkt in zicht. Per luchthaven verschillen de passagiersaantallen nog fors, meldt koepelorganisatie ACI Europe.

Van de vijf grootste Europese luchthavens was Istanbul (12,4 procent) afgelopen augustus de enige die het passagiersniveau van vóór de pandemie overtrof. Het passagiersvervoer op Schiphol lag in die maand nog 11,1 procent lager dan in 2019. In Parijs was dat 12,7 procent minder en in Frankfurt 15 procent minder.

Ondanks de hoge inflatie, de duurdere vliegtickets en de oorlog in Oekraïne zal het passagiersvervoer dit jaar 95,5 procent bedragen van het volume van vóór de pandemie in 2019, verwacht ACI. In 2022 ging het nog om 91 procent.

Niet op alle luchthavens

Voor volgend jaar verwacht ACI een stijging van 1,4 procent ten opzichte van het niveau van voor de pandemie in 2019. In 2027 moet dat gestegen zijn tot 9,2 procent. Het herstel doet zich niet op alle luchthavens voor, zegt Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe. In het verleden, bijvoorbeeld na 11 september of de financiële crisis, herstelden de meeste luchthavens zich doorgaans in een vergelijkbaar tempo. Deze keer niet. Dit is volgens hem zowel te wijten aan de oorlog in Oekraïne als de structurele veranderingen op de luchtvaartmarkt na corona.

Internationaal passagiersvervoer

Het passagiersverkeer op de Europese luchthavens lag in augustus nog 3,4 procent lager dan voor de coronacrisis. Vergeleken met augustus vorig jaar stegen de passagiersvolumes met 11 procent, waarbij het internationale passagiersverkeer (13,2 procent) tweemaal zo snel groeide als het binnenlandse passagiersverkeer (6 procent).

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."