Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Behoud urentoeslag voor schoonmakers en beveiligers Schiphol

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Behoud urentoeslag voor schoonmakers en beveiligers Schiphol
Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag van 1,40 euro per uur. Dat meldt vakbond FNV. Vanaf september krijgt het personeel daar nog eens 70 eurocent per uur bovenop. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.

Het betreft afspraken die vorig jaar zijn gemaakt in een sociaal akkoord met Schiphol, maar nu zijn verlengd. Destijds waren de afspraken, die ook gelden voor begeleiders van mensen met een beperkte mobiliteit, bedoeld om het werk op de luchthaven aantrekkelijker te maken om zo het personeelstekort terug te dringen. Het sociaal akkoord liep af, en volgens FNV wilde Schiphol in eerste instantie niet verlengen. Maar daar is de luchthaven nu op teruggekomen.

Leefbaar loon

Naast de urentoeslag is ook afgesproken dat iedereen die werkt op Schiphol "een leefbaar loon moet kunnen verdienen". Daaronder verstaat FNV een salaris van minimaal 16 euro per uur, maar dat bedrag heeft Schiphol nog niet toegezegd. Het akkoord wordt de komende weken voorgelegd aan de FNV-leden.

Wensen in verschillende sectoren

Vanaf 2025 komt de urentoeslag voor Schiphol-personeel te vervallen. FNV ziet daarom het liefst dat de waarde van die toeslagen wordt vastgelegd in alle cao's die gelden op de luchthaven. Op welke manier, in de vorm van een toeslag of opgenomen in het salaris, hangt volgens De Bie af van de wensen in de verschillende sectoren. "Zo kan het zijn dat beveiligers liever een hoger loon willen, maar schoonmakers juist een toeslag", legt de vakbondsbestuurder uit.

Werkdruk

Maar de bond heeft nog meer wensen, bijvoorbeeld als het gaat om werkdruk. Zo wil FNV onder meer dat Schiphol gaat werken aan betere roosters. Ook het grote aantal afhandelingsbedrijven stoort de bond. "Dat zorgt voor moordende concurrentie op prijs en drukt de lonen", onderbouwt De Bie. In de afspraken die FNV met Schiphol heeft gemaakt, is nu vastgelegd dat ook vakbonden worden betrokken bij aanbestedingen en tenders voor afhandelingsbedrijven. "De fysieke belasting van werknemers moet omlaag, daarvoor is het belangrijk dat er minimumeisen worden gesteld aan bedrijven die werken op de luchthaven", meent De Bie.

18 juli '25 (14:21)

Nieuwe KLM-bestemming: Kittilä in Fins Lapland

KLM voegt voor het winterseizoen 2025-2026 een nieuwe bestemming toe aan haar netwerk: het in het noordwesten van Fins Lapland gelegen Kittilä. Vanaf 23 november 2025 tot 22 maart 2026 biedt KLM elke zondag een vlucht aan tussen Amsterdam en Kittilä. Dat meldt KLM. 

18 juli '25 ( 8:20)

Air France-piloten vliegen in KLM-Boeing

Woensdagmiddag is een bijzondere samenwerking gestart tussen KLM en Air France. Piloten van Air France zullen gedurende vier maanden op een Boeing 777-200 van KLM vliegen op de route tussen John F. Kennedy Airport en Schiphol. De eerste vlucht vertrok om 13.25 uur vanaf Schiphol met piloten van Air France en cabinepersoneel van KLM. Dat meldt KLM.

17 juli '25 ( 9:44)

Deel schitterende zonnepanelen bij Polderbaan moet weg, maar Schiphol vreest voor augustus

De rechtbank eist dat De Groene Energie Corridor om 78.000 van de bijna 230.000 zonnepanelen langs de A9 bij Schiphol weghaalt. Piloten hebben er tijdens bepaalde maanden op bepaalde uren dusdanig overlast van, dat ze niet veilig kunnen landen. Dit meldt NOS.

17 juli '25 ( 9:22)

Nieuwe Airbus A321neo’s voor Transavia

De Transavia-vloot verandert snel. Woensdag 16 juli 2025 landde op Schiphol de elfde Airbus A321neo. Tegelijkertijd verdwijnen de Boeing 737’s uit de vloot. Die verandering is zichtbaar op het platform én merkbaar in de lucht. Dat meldt Transavia.

16 juli '25 (14:24)

Corendon vliegt weer op Kaapverdisch eiland Sal

Corendon heeft het Kaapverdische eiland Sal opnieuw toegevoegd aan het winteraanbod. Vanaf november 2025 vliegen reizigers drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) met Corendon Dutch Airlines vanaf Amsterdam naar Sal. Dat meldt Corendon.

15 juli '25 (13:52)

KLM verslagen door dood collega bij vliegtuigongeluk London Southend

KLM laat weten diep verslagen te zijn door de vliegtuigcrash van zondag 13 juli bij het vliegveld Londen Southend. Eén van de omgekomen personen was een medewerker van KLM. Dat meldt RTL Nieuws.

14 juli '25 (15:07)

Bij ongeluk met Nederlands vliegtuigje in Londen zijn vier mensen om het leven gekomen

Er zijn vier mensen omgekomen bij het vliegtuigongeluk met een Nederlands vliegtuigje op luchthaven Londen Southend, meldt Sky News. Op het vliegveld in het Verenigd Koninkrijk is er de hele dag onderzoek gedaan. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (13:26)

Nog weinig bekend over Nederlands vliegtuig dat neerstortte bij Londen

Er is nog veel onduidelijkheid over het Nederlandse vliegtuigje dat is neergestort bij de luchthaven Londen Southend in het Verenigd Koninkrijk. Het vliegtuig stortte zondagmiddag 13 juli vrij snel na het opstijgen neer. Dat meldt Hart van Nederland.

11 juli '25 ( 8:10)

Retro Airbus Transavia getest tijdens eerste vlucht

Woensdag 9 juli 2025 heeft de retrostijl Airbus A321neo, die Transavia ontvangt in het kader van haar zestigjarig jubileum, de eerste vlucht gemaakt. Deze F1-vlucht (First Flight) is een belangrijke test die Airbus uitvoert voordat het toestel wordt overgedragen. Dat meldt Transavia.

10 juli '25 ( 8:51)

KLM vliegt deze zomer naar 161 bestemmingen

Vanaf deze zomer vliegt KLM naar 161 bestemmingen wereldwijd. De stoelcapaciteit groeit met 4% en KLM vervoert in juli en augustus ongeveer 6,4 miljoen passagiers. Vooral Noord-Amerika (+9% vluchten) en Zuid-Europa tonen sterke groei, met 25% meer stoelen naar Portugal en Kroatië. Dat meldt KLM.