Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Behoud urentoeslag voor schoonmakers en beveiligers Schiphol

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Behoud urentoeslag voor schoonmakers en beveiligers Schiphol
Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag van 1,40 euro per uur. Dat meldt vakbond FNV. Vanaf september krijgt het personeel daar nog eens 70 eurocent per uur bovenop. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.

Het betreft afspraken die vorig jaar zijn gemaakt in een sociaal akkoord met Schiphol, maar nu zijn verlengd. Destijds waren de afspraken, die ook gelden voor begeleiders van mensen met een beperkte mobiliteit, bedoeld om het werk op de luchthaven aantrekkelijker te maken om zo het personeelstekort terug te dringen. Het sociaal akkoord liep af, en volgens FNV wilde Schiphol in eerste instantie niet verlengen. Maar daar is de luchthaven nu op teruggekomen.

Leefbaar loon

Naast de urentoeslag is ook afgesproken dat iedereen die werkt op Schiphol "een leefbaar loon moet kunnen verdienen". Daaronder verstaat FNV een salaris van minimaal 16 euro per uur, maar dat bedrag heeft Schiphol nog niet toegezegd. Het akkoord wordt de komende weken voorgelegd aan de FNV-leden.

Wensen in verschillende sectoren

Vanaf 2025 komt de urentoeslag voor Schiphol-personeel te vervallen. FNV ziet daarom het liefst dat de waarde van die toeslagen wordt vastgelegd in alle cao's die gelden op de luchthaven. Op welke manier, in de vorm van een toeslag of opgenomen in het salaris, hangt volgens De Bie af van de wensen in de verschillende sectoren. "Zo kan het zijn dat beveiligers liever een hoger loon willen, maar schoonmakers juist een toeslag", legt de vakbondsbestuurder uit.

Werkdruk

Maar de bond heeft nog meer wensen, bijvoorbeeld als het gaat om werkdruk. Zo wil FNV onder meer dat Schiphol gaat werken aan betere roosters. Ook het grote aantal afhandelingsbedrijven stoort de bond. "Dat zorgt voor moordende concurrentie op prijs en drukt de lonen", onderbouwt De Bie. In de afspraken die FNV met Schiphol heeft gemaakt, is nu vastgelegd dat ook vakbonden worden betrokken bij aanbestedingen en tenders voor afhandelingsbedrijven. "De fysieke belasting van werknemers moet omlaag, daarvoor is het belangrijk dat er minimumeisen worden gesteld aan bedrijven die werken op de luchthaven", meent De Bie.

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.