Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mobilisation for the Environment gaat natuurvergunning Schiphol aanvechten bij rechter

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Mobilisation for the Environment gaat natuurvergunning Schiphol aanvechten bij rechter
Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

De milieuorganisatie noemt het "onfatsoenlijk" dat het kabinet de vergunning dinsdag ineens naar buiten bracht. "Voor ons kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Nu hebben we maar zes weken de tijd om een bezwaarschrift op te stellen", reageert Vollenbroek. Daar gaat een team van vijf mensen van de milieuorganisatie nu mee aan de slag.

Uitstoot stikstofoxiden

MOB voert al jaren juridische strijd tegen de milieuschade die het vliegverkeer veroorzaakt. De organisatie kaartte de vergunningsplicht van Schiphol en de regionale luchthavens jaren geleden zelf aan. In het verleden heerste het idee dat een afzonderlijke natuurvergunning niet nodig was, maar het kabinet erkende in 2020 dat dit wel degelijk vereist is. Een belangrijke reden is de uitstoot van stikstofoxiden door vliegtuigen. Stikstofoxiden vervuilen de lucht en kunnen een schadelijke invloed hebben op de natuur.

Historische rechten

Onder de vergunning zijn tijdelijk een half miljoen vliegbewegingen mogelijk. Dat aantal gaat dan later omlaag naar 440.000. Volgens MOB zijn dat er nog steeds veel te veel. De organisatie vindt op basis van "historische rechten" dat op de nationale luchthaven hooguit 275.000 starts en landingen toegestaan moeten zijn. Volgens Vollenbroek kan dat het beste worden geregeld door minder in te zetten op reizigers die Schiphol alleen gebruiken om over te stappen. "Als je die kwijt bent, dan ben je een heel eind. Dan kun je ook af van de nachtvluchten."

Stikstofruimte

Als problematisch punt noemt Vollenbroek ook de uitruil van stikstofruimte. Om de vergunning mogelijk te maken heeft Schiphol bijvoorbeeld een aantal boerenbedrijven uitgekocht. "Boeren uitkopen is primair een maatregel om de stikstofbelasting op de natuur te verlagen, die ruimte kun je volgens ons niet zomaar gebruiken. Ook dat gaan we aanvechten", zegt de MOB-voorzitter. Hij vindt het sowieso vreemd om stikstofoxiden van de luchtvaart uit te ruilen tegen ammoniakuitstoot van de landbouw. Het zijn weliswaar allebei stikstofverbindingen, maar ze hebben verschillende eigenschappen. "De depositie is anders, net als het gedrag van de stoffen in de grond. Ze hebben een ander effect op de natuur."

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.