Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken
Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

De Arbeidsinspectie legde de zes afhandelaars begin deze maand een zogeheten last onder dwangsom op. Als zij geen beterschap toonden, zouden zij een geldstraf krijgen die kon oplopen tot 65.000 euro per maand. Het is nog niet zeker of de last onder dwangsom nu komt te vervallen. Zo is het volgens een woordvoerder van de toezichthouder van belang dat de afhandelaren de maatregelen nemen die de Arbeidsinspectie heeft geëist. "Een plan doet hier niets aan af. Het gaat er om wat zijn in de praktijk doen", aldus de zegsman.

Tilhulp

Volgens Schiphol is momenteel op ongeveer de helft van de werkplekken in de bagagehallen een tilhulp aanwezig. Maar met het plan wordt dat aantal wordt nu uitgebreid om deze in april volgend jaar op iedere werkplek beschikbaar te hebben. In samenwerking met de bagageafhandelaren, waaronder KLM, Aviapartner en Swissport, gaat Schiphol personeel aansporen om ook daadwerkelijk van de tilhulpen gebruik te maken.

Transferbelts

Om het personeel te ontlasten, heeft Schiphol eerder ook al tilapparatuur besteld. Bijvoorbeeld dertig zogeheten transferbelts, die tussen de bagagecontainer en de bagageband worden geplaatst. Een medewerker hoeft zo alleen de koffer op de band te trekken, waarna deze de koffers in de container rolt. Ook heeft de luchthaven negentien bagagerobots gekocht, die automatisch koffers van de band op de bagagekar tillen. Daarbovenop meldt Schiphol nog eens tachtig recent geteste tilhulpen te hebben besteld "om een snelle uitrol te waarborgen".

Tests

Het uiteindelijke doel van Schiphol en de afhandelbedrijven is een volledig geautomatiseerde bagagehal. Daarvoor gaan de bedrijven de komende anderhalf jaar tests uitvoeren met de nieuwste technologie, aldus Schiphol.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."