Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inspectie grijpt in bij Schiphol vanwege te zwaar sjouwwerk bagageafhandelaren

Door ANP
schedule 4 min
Inspectie grijpt in bij Schiphol vanwege te zwaar sjouwwerk bagageafhandelaren
De Arbeidsinspectie heeft bagageafhandelaren op Schiphol gesommeerd om het werk voor hun personeel te verlichten. Als zij hier niet in slagen, moeten ze een dwangsom betalen die kan oplopen tot tienduizenden euro's per maand.

Bagageafhandelaren op Schiphol doen al lange tijd te weinig om de fysieke belasting van het sjouwen met koffers te verlagen, concludeert de toezichthouder na een aantal controles. Na de meest recente waarschuwing van de Arbeidsinspectie zijn er weliswaar verbeteringen doorgevoerd, maar die zouden nog onvoldoende zijn.

Daarom legt de Arbeidsinspectie definitief een last onder dwangsom op aan zes afhandelingsbedrijven op de grootste luchthaven van Nederland. Als ze geen beterschap tonen, krijgen ze een geldstraf die verschilt per afhandelaar. De hoogste dwangsom bedraagt 65.000 euro per maand.

Te weinig maatregelen

De Arbeidsinspectie constateert dat de bedrijven te weinig maatregelen hebben genomen om het werk voor koffersjouwers te verlichten, bijvoorbeeld door meer tilhulpen in te zetten of verschillende taken voldoende af te wisselen. Schiphol schafte onlangs weliswaar extra tilhulpen aan, maar dat zorgde nog niet voor voldoende verbetering.

"Uit recente inspecties van de Arbeidsinspectie blijkt dat de bagageafhandelaren de beschikbare hulpmiddelen nog niet op alle arbeidsplaatsen gebruiken of dat er onvoldoende wordt afgewisseld", schrijft de inspectie.

Inspectie opgeschroefd

Een jaar geleden berichtten Nieuwsuur en de NOS dat bagagebedrijven op Schiphol hun personeel jarenlang te zwaar werk hadden laten doen. De Arbeidsinspectie erkende destijds al jaren niet meer op controle te zijn geweest op de luchthaven.

Sindsdien heeft de inspectie de bezoeken op de werkvloer van bagageafhandelaren opgeschroefd. In juni maakte de Arbeidsinspectie al het voornemen bekend om een last onder dwangsom op te leggen, wat nu definitief gebeurt. "Het komend najaar zal de Arbeidsinspectie regelmatig controleren of de vereiste maatregelen worden genomen."

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.