Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol verlicht werk bagageafhandelaren met nieuwe tilliften

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Schiphol verlicht werk bagageafhandelaren met nieuwe tilliften
Schiphol heeft dertig nieuwe tilhulpen gekocht om het werk van bagageafhandelaren lichter te maken, meldt de luchthaven vrijdag. Medewerkers leggen koffers van reizigers vanaf de bagageband op de tilhulp, waardoor hun werk volgens Schiphol fysiek minder zwaar wordt. Afgelopen juni dreigde de Arbeidsinspectie met een boete voor bagageafhandelingsbedrijven als zij niet voldoen aan eisen om personeel te ontlasten, bijvoorbeeld met tilhulpen.

De inspectie bepaalde in maart dat bagageafhandelaren per direct tilhulpen moesten inzetten voor medewerkers die met zware spullen sjouwen. Bij alle bedrijven op Schiphol die werken met bagage van reizigers werden volgens de inspectie "onvoldoende maatregelen genomen om de fysieke belasting te verminderen". De hoogte van de boetes zouden verschillen per bedrijf, maar de hoogste is 65.000 euro per maand.

Positief

Bagageafhandelaren testten de tilhulp de afgelopen twee maanden. "Uit de reacties van collega's in de bagagehal werd duidelijk dat zij positief zijn over deze tilhulp", zegt topman Ruud Sondag van Schiphol. De tilhulpen komen in verschillende bagagehallen en zijn vooral bedoeld voor koffers van overstappende reizigers. In april volgend jaar moeten bagageafhandelaren de tilhulpen kunnen gebruiken, meldt Schiphol.

Grote problemen

Onvrede over zware werkomstandigheden en een personeelstekort zorgden vorig jaar voor grote problemen op de luchthaven. Reizigers hadden tijdens de zomervakantie veel last van vertragingen en lange rijen voor de bagagecontrole. Sommige passagiers misten hierdoor hun vlucht.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.