Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prijsvechters sinds corona populairder volgens Europese luchthavenkoepel

Door ANP
schedule 4 min
Prijsvechters sinds corona populairder volgens Europese luchthavenkoepel
Steeds meer vakantiegangers kiezen voor een vlucht met een budgetmaatschappij. Volgens luchthavenkoepelorganisatie ACI Europe is dat een van de blijvende veranderingen die de coronapandemie heeft nagelaten. Dit zorgt ervoor dat vergeleken met 2019 andere bestemmingen in trek zijn.

Albanië is een land dat profiteert van de grotere populariteit van goedkope vluchten. Het land kreeg vorige maand ruim twee keer zoveel passagiers te verwerken als vier jaar eerder. Meer traditionele luchtvaartmaatschappijen, die over het algemeen iets meer luxe bieden, lijden onder deze trend. Verder ziet ACI dat consumenten steeds vaker kiezen voor alternatieven voor het vliegtuig bij binnenlandse reizen.

Van april tot en met juni was het aantal passagiers op Europese luchthavens 16 procent hoger dan een jaar eerder. Dat leidde ertoe dat er afgelopen maand nog een krimp van een kleine 7 procent was vergeleken met vier jaar geleden. In januari was dat nog 11 procent.

Sterke vraag naar duurdere vliegtickets

Hoewel ACI ondanks de inflatie nog altijd een sterke vraag naar de duurdere vliegtickets ziet, is directeur Olivier Jankovec bang dat dit binnenkort afgelopen is. "Na de zomermaanden zien we veel onzekerheid. De eurozone en het Verenigd Koninkrijk krijgen het economisch gezien lastiger en ook zouden de in coronatijd gevulde spaarpotjes van consumenten leeg kunnen raken."

Londen Heathrow

Italië, Rusland en Turkije zijn belangrijke landen in de Europese regio die al op een hoger niveau zitten dan voor de coronapandemie. Net als Turkije profiteren Oezbekistan, Kazachstan en Armenië van de vluchtbeperkingen die Europese landen voor Rusland hebben ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne.

Londen Heathrow is wel weer de grootste luchthaven van Europa, voor Istanbul. De Turkse luchthaven is de enige van de top 5 Europese vliegvelden die op groei zit vergeleken met vier jaar geleden. Schiphol verwerkte afgelopen halfjaar nog altijd 17 procent minder passagiers dan in de eerste helft van 2019 en staat op de vierde plaats.

Door: ANP

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.