Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

KLM boekt betere resultaten in tweede kwartaal 2023

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
KLM boekt betere resultaten in tweede kwartaal 2023
Ondanks de problemen bij Transavia en KLM Cityhopper heeft luchtvaartmaatschappij KLM in het tweede kwartaal betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. De omzet ging met haast 12 procent vooruit, maar de operationele winst bleef vrijwel gelijk. Bij de Nederlandse maatschappij speelde mee dat er vorig jaar in de meivakantie al grote problemen op Schiphol waren die dit jaar achterwege bleven. Daardoor kon het bedrijf veel meer vluchten laten vertrekken.

Transavia moest in Nederland in de afgelopen maanden vluchten schrappen doordat er te weinig vliegtuigen beschikbaar waren. In Frankrijk had de budgetluchtvaart last van stakingen van de luchtverkeersleiding. Maar Transavia groeit hard en daardoor vervoerde die maatschappij nog altijd meer passagiers dan het jaar ervoor. Ook bij Cityhopper had KLM last van problemen met de Embraer-vliegtuigen, wat tot geschrapte vluchten leidde.

Daarnaast waren er vorig jaar problemen op Schiphol, maar ook op de Parijse luchthavens. Die zijn nu opgelost, tot tevredenheid van topman Ben Smith van Air France-KLM. "Dit seizoen is een soort test voor de Olympische Spelen die volgend jaar in Parijs worden gehouden en waar Air France sponsor van is."

Duurdere tickets

De omzet van KLM kwam uit op 3,1 miljard euro. Voor heel Air France-KLM ging het 7,8 miljard euro. Dat was 14 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de capaciteit van de maatschappijen van het concern maar met 8 procent groeide. De vliegtuigen zaten echter ook voller en passagiers betaalden meer voor hun tickets. Dat laatste komt zowel omdat de tickets duurder zijn om de inflatie te compenseren, maar ook doordat passagiers meer geld overhebben voor een luxueuzere zitplaats.

Air France-KLM ziet bovendien nog niets van een afnemende vraag door de hoge inflatie. De boekingen lopen nog net zo hard of zelfs harder dan vorig jaar. Het concern houdt daarom vast aan de verwachtingen die het eerder al uitsprak voor heel dit jaar. En volgend jaar verwacht Air France-KLM qua capaciteit weer op het niveau van voor de coronacrisis te zitten of zelfs daarboven.

Door: ANP

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.