Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bosbranden Rhodos: vliegtuig met geëvacueerde Nederlanders vannacht geland op Schiphol

Door ANP
schedule 5 min
Bosbranden Rhodos: vliegtuig met geëvacueerde Nederlanders vannacht geland op Schiphol
Op Schiphol is in de nacht van zondag op maandag een vlucht geland met aan boord mensen die vanwege de bosbranden zijn geëvacueerd vanuit Rhodos. Op de vlucht zaten in totaal zo'n 120 reizigers. Het ging zowel om passagiers die al van plan waren om zondagavond naar Nederland te vliegen, als passagiers die eigenlijk pas later zouden terugkeren.

De Vlaamse Falco (22) zou oorspronkelijk tot woensdag op Rhodos verblijven, maar moest zijn vakantie vanwege de bosbranden voortijdig afbreken. "We zaten in een hotel in Gennadi maar dat moest als een van de eerste hotels worden geëvacueerd. We zagen de vlammen vanuit onze hotelkamer", vertelt hij na aankomst op Schiphol. "Met bussen zijn we naar een hotel in het zuiden gebracht." Die evacuatie verliep volgens hem "stroef". "Er stond een massa mensen met bagage, maar er pasten steeds maar zo'n vijftig man in een bus. Dat was dringen."

Brandschade aan hotel

Bij aankomst in het andere hotel was het zo druk met toeristen die van andere plekken van het eiland kwamen, dat hij de nacht op de vloer van de receptie moest doorbrengen. "Het was ook heel onduidelijk of we terug konden vliegen en hoe we naar het vliegveld moesten komen. Iedereen zei iets anders." Uiteindelijk kon hij met een bus naar het vliegveld, om daar de eerste de beste vlucht te pakken. "Op de weg naar het vliegveld kwamen we langs ons eerste hotel en zagen we dat het brandschade had. De evacuatie was dus wel nodig."

Het hotel in Ixia waar Erinn (19) en Linda (23) verbleven, in het uiterste noorden, werd gebruikt om mensen in veiligheid te brengen. "Gisteren kwamen meer dan tien bussen bij ons hotel aan met mensen die geëvacueerd waren. Het was er heel druk. Mensen sliepen op koffers en stoelen en alle bedjes bij het zwembad lagen vol", vertelt Erinn. Hoewel ze sowieso zondag naar huis zouden gaan, was het nog even spannend of de vlucht wel zou gaan. "We zijn blij dat we naar huis konden."

Eerste directe vlucht

Het is de eerste directe vlucht waarmee Nederlanders zijn opgehaald. Veertig gasten van Corendon werden zondag al naar huis gebracht met vluchten die een tussenlanding maakten op het Griekse eiland.

Op Rhodos woeden sinds bijna een week grote bosbranden, aangewakkerd door de harde wind. Vooral het zuiden van het eiland wordt zwaar getroffen. Zo'n 19.000 mensen zijn volgens een regeringsfunctionaris inmiddels in veiligheid gebracht.

Door: ANP

29 september '23 (10:22)

Luchtvaartmaatschappij JetBlue klaagt bij Amerikaans ministerie over krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

28 september '23 (17:07)

Op Schiphol in zomer 2024 ruim 12.000 vluchten minder toegestaan

Het aantal toegestane vluchten via Schiphol zal in het zomerseizoen van volgend jaar 12.400 lager uitvallen dan in dezelfde periode dit jaar. Dat meldt de luchthaven bij de publicatie van zijn capaciteitsdeclaratie, het document waarin de beschikbare capaciteit op Schiphol van eind maart tot en met eind oktober is vastgesteld. Ook het maximale aantal vluchten met privéjets wordt teruggeschroefd.

28 september '23 (11:22)

Vanwege vertraging levering Boeings moet Ryanair vluchten schrappen

Ryanair ziet zich genoodzaakt vluchten te schrappen uit het vluchtschema voor komende winter, vanwege vertraging in de leveringen van nieuwe vliegtuigen door Boeing. De Ierse budgetmaatschappij had verwacht tussen september en december 27 vliegtuigen te ontvangen, maar dat worden er waarschijnlijk maar veertien.

27 september '23 (19:22)

Mogelijk bod van Air France-KLM en IAG op Portugese luchtvaartmaatschappij

Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

27 september '23 (12:37)

Mobilisation for the Environment gaat natuurvergunning Schiphol aanvechten bij rechter

Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.