Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Easyjet voorziet deze zomer problemen door drukte in luchtruim

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Easyjet voorziet deze zomer problemen door drukte in luchtruim
Reizigers moeten zich opmaken voor een zomer waarin meer vluchten vertragingen kunnen oplopen of zelfs uitvallen, waarschuwt easyJet bij zijn kwartaalcijfers. Het internationale toerisme leeft op, waardoor het steeds drukker wordt in bepaalde delen van het Europese luchtruim. Dat zorgt voor een "ongekend" aantal verstoringen bij de luchtverkeersleidingen in veel landen, waar ook nog eens stakingen voorkomen.

In een toelichting op de cijfers zei topman Johan Lundgren dat onder meer de oorlog in Oekraïne bijdraagt aan de krapte in het luchtruim, met name in delen van Duitsland. Daar vliegen nu meer vliegtuigen die normaal gesproken via Rusland zouden gaan.

Maar ook boven het Franse luchtruim is de ruimte beperkt, wat zelfs te merken is op de voor easyJet belangrijke luchthaven Gatwick bij Londen. "Een van de uitdagingen daar is dat je geografisch dicht bij het Franse luchtruim zit, dus zijn de opties voor omvliegen daar beperkt."

Meer stakingen

Volgens easyJet neemt ook het aantal stakingen bij luchtverkeersleiders toe. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, gaat het om 40 procent meer werkonderbrekingen. "Maar los daarvan is het systeem van luchtverkeersleidingen ook erg inefficiënt en verouderd", zei Lundgren, die ook wees op het probleem van personeelstekorten.

Dit vakantieseizoen zal de geschiedenisboeken ingaan vanwege de recordtemperaturen in veel delen van Zuid-Europa. Maar die extreme hitte schrikt vakantiegangers vooralsnog niet af, maakt Lundgren op uit actuele boekingscijfers. "Het lijkt op sommigen zelfs eerder een aantrekkingskracht te hebben."

Wel houdt hij er rekening mee dat door klimaatverandering in de toekomst mogelijk meer mensen uit het zuiden van Europa de hitte ontvluchten en naar het noorden afreizen. "Wij volgen de vraag en in theorie zou je kunnen zien dat meer Zuid-Europeanen naar Noord-Europa gaan. Wij hebben de flexibiliteit om ons daaraan aan te passen."

Minder vluchten

EasyJet en andere luchtvaartmaatschappijen kregen onlangs een tegenvaller te verwerken op Schiphol. In hoger beroep oordeelde de rechter dat de overheid de luchthaven wel degelijk kan dwingen om het aantal vluchten in het aankomende vliegseizoen te verlagen van 500.000 naar 460.000.

"Uiteindelijk is de klant daar de dupe van. Connectiviteit is heel belangrijk voor Amsterdam, en vooral met het soort voordelige vluchten dat wij brengen", zei Lundgren. Hij onderzoekt nog of easyJet met andere maatschappijen de beslissing zal aanvechten.

Door: ANP

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.