Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Easyjet voorziet deze zomer problemen door drukte in luchtruim

Door ANP
schedule 5 min
Easyjet voorziet deze zomer problemen door drukte in luchtruim
Reizigers moeten zich opmaken voor een zomer waarin meer vluchten vertragingen kunnen oplopen of zelfs uitvallen, waarschuwt easyJet bij zijn kwartaalcijfers. Het internationale toerisme leeft op, waardoor het steeds drukker wordt in bepaalde delen van het Europese luchtruim. Dat zorgt voor een "ongekend" aantal verstoringen bij de luchtverkeersleidingen in veel landen, waar ook nog eens stakingen voorkomen.

In een toelichting op de cijfers zei topman Johan Lundgren dat onder meer de oorlog in Oekraïne bijdraagt aan de krapte in het luchtruim, met name in delen van Duitsland. Daar vliegen nu meer vliegtuigen die normaal gesproken via Rusland zouden gaan.

Maar ook boven het Franse luchtruim is de ruimte beperkt, wat zelfs te merken is op de voor easyJet belangrijke luchthaven Gatwick bij Londen. "Een van de uitdagingen daar is dat je geografisch dicht bij het Franse luchtruim zit, dus zijn de opties voor omvliegen daar beperkt."

Meer stakingen

Volgens easyJet neemt ook het aantal stakingen bij luchtverkeersleiders toe. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, gaat het om 40 procent meer werkonderbrekingen. "Maar los daarvan is het systeem van luchtverkeersleidingen ook erg inefficiënt en verouderd", zei Lundgren, die ook wees op het probleem van personeelstekorten.

Dit vakantieseizoen zal de geschiedenisboeken ingaan vanwege de recordtemperaturen in veel delen van Zuid-Europa. Maar die extreme hitte schrikt vakantiegangers vooralsnog niet af, maakt Lundgren op uit actuele boekingscijfers. "Het lijkt op sommigen zelfs eerder een aantrekkingskracht te hebben."

Wel houdt hij er rekening mee dat door klimaatverandering in de toekomst mogelijk meer mensen uit het zuiden van Europa de hitte ontvluchten en naar het noorden afreizen. "Wij volgen de vraag en in theorie zou je kunnen zien dat meer Zuid-Europeanen naar Noord-Europa gaan. Wij hebben de flexibiliteit om ons daaraan aan te passen."

Minder vluchten

EasyJet en andere luchtvaartmaatschappijen kregen onlangs een tegenvaller te verwerken op Schiphol. In hoger beroep oordeelde de rechter dat de overheid de luchthaven wel degelijk kan dwingen om het aantal vluchten in het aankomende vliegseizoen te verlagen van 500.000 naar 460.000.

"Uiteindelijk is de klant daar de dupe van. Connectiviteit is heel belangrijk voor Amsterdam, en vooral met het soort voordelige vluchten dat wij brengen", zei Lundgren. Hij onderzoekt nog of easyJet met andere maatschappijen de beslissing zal aanvechten.

Door: ANP

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.