Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aantal drugskoeriers dat op Schiphol werd aangehouden daalde in 2022

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Aantal drugskoeriers dat op Schiphol werd aangehouden daalde in 2022
Het aantal drugsmokkelaars dat is aangehouden op Schiphol is vorig jaar gedaald naar 348. Een jaar eerder waren dat er 412. In vier jaar tijd is het aantal aangehouden drugskoeriers met ruim 35 procent afgenomen. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigde vrijdag de dalende cijfers die het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL had opgevraagd. De dalende trend is zo’n tien jaar geleden ingezet.

Het gaat om mensen die bolletjes hebben geslikt of drugs op hun lichaam hebben geplakt. Daarnaast verstoppen mensen het ook in kleding. De marechaussee richt zich volgens de woordvoerder niet alleen op het arresteren van drugskoeriers, maar ook op de opdrachtgevers en de afhalers. "Daarom is er een speciaal team dat onderzoek doet naar drugskoeriers, om ook de opdrachtgevers in beeld te krijgen."

Drugssmokkel vrachtvluchten

"Naast de smokkel via passagiersvluchten werken de marechaussee, de douane en de FIOD nauw samen in het Cargo Harc-team Schiphol, dat zich richt op drugssmokkel via vrachtvluchten. Als het om vracht gaat, hebben we vaak gezien dat medewerkers van Schiphol bij de smokkel betrokken zijn. We werken hard om die vorm van ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, om een integere luchthaven te creëren."

De daling van het aantal drugskoeriers kan volgens de woordvoerder allerlei oorzaken hebben. Hij wijst onder meer op de reisbeperkingen tijdens de coronapandemie. "Maar we zien ook golfbewegingen. Er is altijd sprake van een waterbedeffect waarbij smokkelaars op allerlei nieuwe manieren hun waar over de grens proberen te krijgen."

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.