Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol had tijdens chaos 2022 geen grip op alle activiteiten

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Schiphol had tijdens chaos 2022 geen grip op alle activiteiten
Schiphol had tijdens de chaos van het hoogseizoen in 2022 geen grip op alle activiteiten op de Amsterdamse luchthaven. Doordat het vliegveld in de voorgaande jaren veel werk had uitbesteed miste Schiphol op crisismomenten belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de hoeveelheid beschikbare afhandelaren of de lengte van wachtrijen. Daarmee kwam de keerzijde van jarenlange inspanningen om zo goedkoop mogelijk te werken pijnlijk aan het licht, waarbij de belangen van passagiers op het tweede plan kwamen te staan.

Die conclusies trekken onderzoekers van accountants- en consultancykantoor PwC in een rapport over het vakantieseizoen van 2022, dat werd getekend door vertraagde, geannuleerde of gemiste vluchten door de lange wachttijden. In een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schrijft Schiphol-topman Ruud Sondag dat nog niet alle achterliggende problemen zijn opgelost.

"In de meivakantie van 2023 hebben reizigers weer een aangename reis gehad via Schiphol. Dat laat zien dat de maatregelen die we hebben genomen werken en het geeft vertrouwen voor het verdere zomerseizoen", schrijft Sondag. "Tegelijkertijd is er ook het besef dat we er nog niet zijn. Om de operationele problemen structureel op te lossen en daarmee het vertrouwen terug te winnen van reizigers, luchtvaartmaatschappijen en de maatschappij is meer nodig."

Afhandelaren

De opvolger van de vorig jaar opgestapte Dick Benschop zegt onder andere dat de "extreem concurrerende markt voor afhandelaren op Schiphol" een blijvend probleem is. Ook erkent hij dat de arbeidsomstandigheden op Schiphol beter moeten en de infrastructuur een opknapbeurt nodig heeft.

In het rapport van PwC staat ook dat de problemen die de chaos veroorzaakten niet nieuw waren. Al in 2017 zorgde een te krappe bezetting bij beveiligingsbedrijven voor lange wachtrijen. Ook in 2021 waren er structurele tekorten en beveiligingsbedrijven waarschuwden toen al dat ze niet genoeg personeel konden leveren voor de verwachte passagiersstroom in 2022.

Volgens PwC heeft Schiphol jarenlang zich te veel gericht op zo goedkoop mogelijk werken, waarbij de onderzoekers ook naar luchtvaartmaatschappijen wijzen. Zij pleitten in 2021 nog voor zo laag mogelijke kosten met het oog op de havengelden die ze zelf moeten betalen. Schiphol zou volgens het rapport weer meer werk zelf moeten doen, in plaats van uitbesteden. Daarnaast zouden belangenbehartigers van passagiers een rol moeten krijgen binnen het bestuur van de luchthaven.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.