Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol had tijdens chaos 2022 geen grip op alle activiteiten

Door ANP
schedule 5 min
Schiphol had tijdens chaos 2022 geen grip op alle activiteiten
Schiphol had tijdens de chaos van het hoogseizoen in 2022 geen grip op alle activiteiten op de Amsterdamse luchthaven. Doordat het vliegveld in de voorgaande jaren veel werk had uitbesteed miste Schiphol op crisismomenten belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de hoeveelheid beschikbare afhandelaren of de lengte van wachtrijen. Daarmee kwam de keerzijde van jarenlange inspanningen om zo goedkoop mogelijk te werken pijnlijk aan het licht, waarbij de belangen van passagiers op het tweede plan kwamen te staan.

Die conclusies trekken onderzoekers van accountants- en consultancykantoor PwC in een rapport over het vakantieseizoen van 2022, dat werd getekend door vertraagde, geannuleerde of gemiste vluchten door de lange wachttijden. In een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schrijft Schiphol-topman Ruud Sondag dat nog niet alle achterliggende problemen zijn opgelost.

"In de meivakantie van 2023 hebben reizigers weer een aangename reis gehad via Schiphol. Dat laat zien dat de maatregelen die we hebben genomen werken en het geeft vertrouwen voor het verdere zomerseizoen", schrijft Sondag. "Tegelijkertijd is er ook het besef dat we er nog niet zijn. Om de operationele problemen structureel op te lossen en daarmee het vertrouwen terug te winnen van reizigers, luchtvaartmaatschappijen en de maatschappij is meer nodig."

Afhandelaren

De opvolger van de vorig jaar opgestapte Dick Benschop zegt onder andere dat de "extreem concurrerende markt voor afhandelaren op Schiphol" een blijvend probleem is. Ook erkent hij dat de arbeidsomstandigheden op Schiphol beter moeten en de infrastructuur een opknapbeurt nodig heeft.

In het rapport van PwC staat ook dat de problemen die de chaos veroorzaakten niet nieuw waren. Al in 2017 zorgde een te krappe bezetting bij beveiligingsbedrijven voor lange wachtrijen. Ook in 2021 waren er structurele tekorten en beveiligingsbedrijven waarschuwden toen al dat ze niet genoeg personeel konden leveren voor de verwachte passagiersstroom in 2022.

Volgens PwC heeft Schiphol jarenlang zich te veel gericht op zo goedkoop mogelijk werken, waarbij de onderzoekers ook naar luchtvaartmaatschappijen wijzen. Zij pleitten in 2021 nog voor zo laag mogelijke kosten met het oog op de havengelden die ze zelf moeten betalen. Schiphol zou volgens het rapport weer meer werk zelf moeten doen, in plaats van uitbesteden. Daarnaast zouden belangenbehartigers van passagiers een rol moeten krijgen binnen het bestuur van de luchthaven.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.

08 september '23 (13:52)

Schiphol: 3,7 miljoen vertrekkende passagiers in zomer 2023

Luchthaven Schiphol heeft in de zomerperiode tussen 7 juli en 3 september 3,7 miljoen vertrekkende passagiers verwerkt. Volgens de luchthaven was het daarmee "bijna een ouderwets zomerseizoen" met gemiddeld 1339 vliegbewegingen per dag en een totaal van 79.000 vluchten.

07 september '23 (16:37)

Dreigende staking van grondpersoneel KLM

Grondpersoneel van KLM dreigt te gaan staken als de luchtvaartmaatschappij niet ingaat op het door vakbond FNV gestelde ultimatum. Dat werd donderdag overhandigd aan de directie van de onderneming. Vakbonden en KLM kunnen het niet eens worden over afspraken voor een nieuwe cao voor circa 15.000 grondmedewerkers.