Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CO2-uitstoot in Nederland daalde, maar niet in de luchtvaart

Door ANP
schedule 5 min
CO2-uitstoot in Nederland daalde, maar niet in de luchtvaart
De daling van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland heeft begin dit jaar doorgezet. In de eerste drie maanden van het jaar lag de uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde 4 procent lager dan een jaar eerder, melden het CBS en de Emissieregistratie van het RIVM. De daling was vooral te zien in de gebouwde omgeving, waaronder huizen en kantoren vallen, en in de industrie. De luchtvaart, die herstelde van de coronajaren, stootte juist 18 procent meer uit.

De totale sector verkeer en vervoer veroorzaakte 10 procent meer uitstoot dan in het eerste kwartaal van 2022. "De uitstoot lag daarmee weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie", stelt het statistiekbureau vast. Mensen vliegen niet alleen weer meer dan tijdens de coronapandemie, ze gaan ook weer vaker de weg op, zo blijkt uit het toenemende verbruik van benzine (+22 procent ten opzichte van begin vorig jaar) en diesel (+4 procent).

Hoge aardgasprijzen

Net als in de voorgaande kwartalen hangt de lagere CO2-uitstoot volgens het CBS samen met de hoge aardgasprijzen, die naar boven schoten na de Russische inval in Oekraïne. Die noopten bedrijven en burgers nog altijd om hun gasgebruik te matigen. Zodoende daalde uitstoot van woningen en kantoren met 12 procent en die van de industrie met 8 procent.

Ook in de landbouwsector ging de uitstoot omlaag, met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in de glastuinbouw was het gasverbruik in het eerste kwartaal van vorig jaar ook al verlaagd in reactie op stijgende prijzen.

In de elektriciteitssector is de uitstoot ongeveer gelijk gebleven aan het eerste kwartaal van vorig jaar. Bedrijven verstookten minder gas, maar om dat op te vangen iets meer steenkool, terwijl het aandeel hernieuwbare stroom toenam.

Tempo

De uitstoot van broeikasgassen neemt al enkele jaren gestaag af. De vraag is echter of dat snel genoeg gaat: volgens diverse rapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het huidige tempo en het overheidsbeleid tot nog toe onvoldoende om het doel voor 2030 te halen. In dat jaar wil het kabinet de uitstoot gegarandeerd met 55 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990.

Om het doel dichterbij te brengen, presenteerde minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) eind april een miljardenpakket aan maatregelen. Zo moeten tweedehands elektrische auto's goedkoper worden door subsidies en wordt extra geld uitgetrokken om woningen te verduurzamen, te beginnen met "de meest tochtige huizen".

29 september '23 (10:22)

Luchtvaartmaatschappij JetBlue klaagt bij Amerikaans ministerie over krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

28 september '23 (17:07)

Op Schiphol in zomer 2024 ruim 12.000 vluchten minder toegestaan

Het aantal toegestane vluchten via Schiphol zal in het zomerseizoen van volgend jaar 12.400 lager uitvallen dan in dezelfde periode dit jaar. Dat meldt de luchthaven bij de publicatie van zijn capaciteitsdeclaratie, het document waarin de beschikbare capaciteit op Schiphol van eind maart tot en met eind oktober is vastgesteld. Ook het maximale aantal vluchten met privéjets wordt teruggeschroefd.

28 september '23 (11:22)

Vanwege vertraging levering Boeings moet Ryanair vluchten schrappen

Ryanair ziet zich genoodzaakt vluchten te schrappen uit het vluchtschema voor komende winter, vanwege vertraging in de leveringen van nieuwe vliegtuigen door Boeing. De Ierse budgetmaatschappij had verwacht tussen september en december 27 vliegtuigen te ontvangen, maar dat worden er waarschijnlijk maar veertien.

27 september '23 (19:22)

Mogelijk bod van Air France-KLM en IAG op Portugese luchtvaartmaatschappij

Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

27 september '23 (12:37)

Mobilisation for the Environment gaat natuurvergunning Schiphol aanvechten bij rechter

Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.