Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reservering voor nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol geschrapt

Door Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Reservering voor nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol
Er komt geen nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft besloten om de reservering op te heffen op een stuk grond in de gemeente Haarlemmermeer dat bestemd was voor de zogenoemde parallelle Kaagbaan. Dit meldt Rijksoverheid. 

De minister maakte het nieuws maandag persoonlijk bekend in Rijsenhout, een dorp in de gemeente Haarlemmermeer. Door de reservering op de grond – die al uit 2009 stamt – was ontwikkeling in Rijsenhout amper mogelijk. Dit had een groot effect op de leefbaarheid in het dorp. Uit onderzoeken en analyses blijkt dat het aanleggen van een parallelle Kaagbaan maar beperkte voordelen kan opleveren, en wel met hoge kosten en een grote verschuiving van hinder gepaard zou gaan.

Steun

Het besluit om de reservering op te heffen komt voort uit gesprekken tussen het Rijk en de regio. De afgelopen maanden is gesproken met betrokkenen, waaronder de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer, verschillende sectorpartijen waaronder Schiphol en KLM, de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) en de Omgevingsraad Schiphol. De meeste gesprekspartners steunen het besluit om de reservering op te heffen. Schiphol zelf gaf in april aan af te zien van een nieuwe start- en landingsbaan, en vroeg de regering de reservering op te heffen.

NOVEX-gebied

De Schipholregio is als NOVEX-gebied aangewezen. Dat houdt in dat het Rijk, provincies en gemeenten in de omgeving van de luchthaven samen invulling gaan geven aan maatregelen die bedoeld zijn om de leefomgevingskwaliteit in de Schiphol-regio te verbeteren en uitstoot en geluid te verminderen. Het doel is om samen een balans te creëren die ruimte biedt voor een internationale luchthaven, maar die ook de kwaliteit van onze leefomgeving bevordert.

Eén van de manieren om die leefomgeving te verbeteren en geluidshinder te verminderen, is door innovatief te bouwen. Uit onderzoek door de TU Delft en AMS Institute in een zogenoemd ‘field lab’ bleek afgelopen jaar dat door woningen op een bepaalde manier te bouwen, en te positioneren ten opzichte van elkaar, de ervaren geluidshinder fors kan worden teruggedrongen. Voor een vervolgonderzoek, dit keer in een ‘living lab’, wordt gezocht naar een locatie in Rijsenhout.

Opluchting

Wethouder Jurgen Nobel van de gemeente Haarlemmermeer: “Dat de tweede Kaagbaan er definitief niet komt, is een enorme opluchting voor de inwoners van Rijsenhout. In plaats van strijden voor het behoud van het dorp, komt er ruimte voor het maken van plannen. Eén van die plannen is het bouwen van echte huizen als vervolgstap op het onderzoek naar geluidsadaptief bouwen. We gaan op zoek naar een geschikte locatie en hopen zo snel mogelijk te beginnen.”

Door het schrappen van de reservering wordt ontwikkeling in Rijsenhout weer mogelijk. Woningbouw kan daar deel van uit maken. Gekeken wordt of er, stap voor stap, maximaal 400 woningen bij kunnen komen in het dorp. De precieze invulling van de toekomstige ontwikkeling is iets dat verder zal worden uitgewerkt door de NOVEX-partners.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.

07 juni '24 ( 8:45)

Schiphol verwacht geen problemen door dichte Zwanenburgbaan

Schiphol vreest geen problemen deze zomer voor passagiers door onderhoud aan een van de start- en landingsbanen op de luchthaven. Dit meldt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Hij verwacht niet dat het net zo druk wordt als tijdens de meivakantie en de zomer van twee jaar geleden.

06 juni '24 ( 8:15)

Kapotte bovenleiding: veel minder treinen van en naar Schiphol Airport

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

05 juni '24 (17:15)

KLM: hubfunctie Schiphol afbreken voorkomt klimaatverandering niet

Een scenario waarin Schiphol niet langer fungeert als hub voor de luchtvaart, helpt niet om klimaatverandering tegen te gaan. Dat stelt topvrouw Marjan Rintel van KLM woensdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van luchtvaartconcern Air France-KLM. Zij reageerde daarmee op een vraag van milieuorganisatie Milieudefensie, die stelt dat de CO2-uitstoot van KLM juist zal toenemen in plaats van afnemen.

05 juni '24 ( 6:15)

Rapport Milieudefensie: KLM haalt eigen klimaatdoelen niet

KLM is een van de weinige luchtvaartbedrijven met een klimaatplan, maar de CO2-uitstoot van het bedrijf neemt er vooralsnog niet door af. Onderzoekers van Breda University of Applied Sciences stellen dat in een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Ze becijferen dat de uitstoot van KLM niet daalt, maar met 6 procent zal stijgen tot 2030. Dat komt onder meer door beoogde groei van het aantal overstappers op Schiphol.

04 juni '24 (12:45)

Pilotenvakbond: nachtsluiting Schiphol bedreigt vakantievluchten

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) roept de overheid op haar plannen voor een nachtsluiting op luchthaven Schiphol te staken. Volgens de pilotenvakbond zijn de plannen onnodig en pakken ze negatief uit voor Nederlanders.

04 juni '24 ( 7:05)

Eerste deelname Corendon aan Sustainable Flight Challenge

Corendon Dutch Airlines neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Sustainable Flight Challenge van SkyTeam. Dat doet zij samen met 22 andere luchtvaartmaatschappijen. Deze challenge vindt in 2024 voor de derde keer plaats, namelijk tussen 1 mei en begin november. Deelnemende luchtvaartmaatschappijen gaan oplossingen en ontdekkingen uit eerdere edities toepassen. Dat meldt Corendon.

03 juni '24 (19:30)

VS leggen onder meer KLM boete op om te trage coronacompensatie

Het Amerikaanse ministerie van Transport legt drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, boetes op van in totaal 2,5 miljoen dollar. De vliegmaatschappijen zouden er extreem lang over doen om passagiers te compenseren voor vluchten die door de coronapandemie waren uitgevallen of veel vertraging opliepen.