Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces
Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

Vliegbasis Gilze-Rijen wordt de thuisbasis van de nieuwe toestellen, zoals ook het geval bij hun voorgangers. Van der Maat zegt dat de special forces dankzij de nieuwe helikopters op meer manieren kunnen worden ingezet. De H225M Caracal heeft de voorkeur boven modellen van andere fabrikanten vanwege de ruime cabine en de grote reikwijdte.

Cougar-helikopters

De oude Cougar-helikopters worden inmiddels 27 jaar gebruikt door Defensie en hebben in die tijd nooit een grote opknapbeurt gehad. "Dat had onder meer te maken met veranderende inzichten over het in gebruik houden van het toestel", schrijft het ministerie in een persbericht. Dankzij een verbetertraject is de levensduur van de toestellen wel met twaalf jaar verlengd tot 2030.

09 mei '24 (12:47)

Corendon en dnata openen gedeeld Training Center in Hoofddorp

Corendon en dnata zijn een samenwerkingsverband aangegaan om hun crew op te leiden. Beide delen een Training Center in Hoofddorp, vlak bij luchthaven Schiphol. Woensdag 8 mei 2024 werd het Training Center feestelijk geopend door Gunay Uslu (CEO van Corendon) en Jan van Anrooy (Managing Director van dnata Nederland). Dat meldt Corendon.

08 mei '24 (11:30)

Buitenveldertbaan Schiphol anderhalve week dicht om onderhoud

De Buitenveldertbaan op Schiphol is tussen 13 en 22 mei buiten gebruik voor jaarlijks onderhoud, meldt de luchthaven. Voor opstijgende vliegtuigen is de Kaagbaan beschikbaar, die eerder ook al een tijd buiten gebruik was. Binnenkomende vliegtuigen kunnen gebruikmaken van de Schiphol-Oostbaan.

07 mei '24 ( 8:38)

Eerste eigen Airbus A321neo voor Transavia

Transavia heeft haar eerste eigen Airbus A321neo in ontvangst genomen. Het nieuwe toestel (PH-YHA) landde dinsdag 30 april 2024 's avonds op luchthaven Schiphol. Dat meldt Transavia.

03 mei '24 (15:15)

Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging op luchthaven

Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

03 mei '24 ( 7:33)

Stilstaande treinen (4 mei) en langere treinen (5 mei)

NS laat zaterdag 4 mei 2024 vanwege Nationale Dodenherdenking alle treinen om 20.00 uur twee minuten stilstaan. Op datzelfde tijdstip is het ook twee minuten stil op de vierhonderd NS-stations en in de stationswinkels. Daarover bericht NS.

03 mei '24 ( 7:20)

Afrikaans eiland Zanzibar opnieuw winterbestemming Corendon

Vanaf 27 oktober 2024 tot eind maart 2025 kunnen vakantiegangers via Corendon weer vliegen naar Zanzibar. Elke donderdag en zondag kunnen zij in deze periode met rechtstreekse vluchten van KLM vanaf luchthaven Schiphol vliegen naar dit exotische eiland, dat behoort tot het Afrikaanse land Tanzania. Dat meldt Corendon.

02 mei '24 (11:15)

Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF. Europese toezichthouders als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vinden dat de maatschappijen zich te groen voordoen en eisen dat ze deze claims binnen dertig dagen aanpassen.

30 april '24 (15:30)

Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

30 april '24 (12:00)

KLM-topvrouw Rintel verwacht dat capaciteit dit jaar op orde komt

KLM-topvrouw Marjan Rintel verwacht dat de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij dit jaar op orde komt. Dat zei zij in gesprek met het ANP. In het vorige kwartaal had KLM nog last van problemen met de levering van vliegtuigonderdelen, waardoor het aantal beschikbare vliegtuigen beperkter was. Ook slecht weer had impact op de prestaties. De luchtvaartmaatschappij heeft echter maatregelen genomen, en Rintel ziet dat die sinds maart effect hebben.

30 april '24 ( 9:45)

Air France-KLM wil kosten terugdringen na fors kwartaalverlies

Air France-KLM wil de kosten terugdringen nadat het luchtvaartconcern over de eerste drie maanden een verlies van bijna een half miljard euro heeft gerapporteerd. Zo wil het bedrijf onder meer voorlopig geen nieuw ondersteunend personeel aannemen. Ook moeten de overheadkosten, de kosten voor het draaiende houden van de onderneming, omlaag. Of er ook banen moeten verdwijnen, is niet bekend.