Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

Ryanair vervoerde in in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart bijna 169 miljoen passagiers, bijna driekwart meer dan het jaar daarvoor. De budgetmaatschappij zag haar marktaandeel daarbij toenemen. De grootste groei maakte Ryanair door in Italië, van 27 procent naar 40 procent. Maar ook in Polen (van 26 procent naar 36 procent) en Ierland (van 49 procent naar 58 procent) wist de luchtvaartmaatschappij meer voet aan de grond te krijgen. Voor deze zomer verwacht Ryanair de grootste dienstregeling ooit uit te gaan voeren, met bijna 2500 routes en ruim 3000 dagelijkse vluchten.

Zwarte cijfers 

Door het toegenomen aantal reizigers wist Ryanair de omzet in het afgelopen boekjaar ruimschoots te verdubbelen, van 4,8 miljard tot bijna 11 miljard euro. Als gevolg daarvan noteerde de maatschappij voor het eerst in jaren weer zwarte cijfers, een nettowinst van 560 miljoen euro. Een jaar terug draaide Ryanair nog een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Dat kwam met name door de gevolgen van de coronacrisis die op de inkomsten drukten.

Extra brandstofkosten

Voor dit jaar houdt de budgetmaatschappij rekening met 1 miljard euro aan extra brandstofkosten. Dat is het gevolg van de gestegen olieprijzen. Maar omdat de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is, verwacht financieel topman Neil Sorahan deze kosten te kunnen dekken. Hij verwacht bovendien een "bescheiden groei" voor dit jaar, waarin Ryanair zo’n 185 miljoen reizigers wil vervoeren.

Op termijn hoopt Ryanair de brandstofkosten verder omlaag te brengen met de aanschaf van zuinigere vliegtuigen. Zo tekende de luchtvaartmaatschappij eerder deze maand een overeenkomst met Boeing voor de aankoop van 300 nieuwe toestellen. "De extra stoelen leveren niet alleen een aanzienlijke inkomstengroei op, maar zullen, in combinatie met een grotere brandstof-, koolstof- en geluidsefficiëntie, het aanzienlijke kostenvoordeel van Ryanair ten opzichte van alle concurrerende Europese luchtvaartmaatschappijen verder vergroten", betoogt Sorahan.

Door: ANP 

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.