Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

Door ANP
schedule 5 min
Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

Ryanair vervoerde in in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart bijna 169 miljoen passagiers, bijna driekwart meer dan het jaar daarvoor. De budgetmaatschappij zag haar marktaandeel daarbij toenemen. De grootste groei maakte Ryanair door in Italië, van 27 procent naar 40 procent. Maar ook in Polen (van 26 procent naar 36 procent) en Ierland (van 49 procent naar 58 procent) wist de luchtvaartmaatschappij meer voet aan de grond te krijgen. Voor deze zomer verwacht Ryanair de grootste dienstregeling ooit uit te gaan voeren, met bijna 2500 routes en ruim 3000 dagelijkse vluchten.

Zwarte cijfers 

Door het toegenomen aantal reizigers wist Ryanair de omzet in het afgelopen boekjaar ruimschoots te verdubbelen, van 4,8 miljard tot bijna 11 miljard euro. Als gevolg daarvan noteerde de maatschappij voor het eerst in jaren weer zwarte cijfers, een nettowinst van 560 miljoen euro. Een jaar terug draaide Ryanair nog een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Dat kwam met name door de gevolgen van de coronacrisis die op de inkomsten drukten.

Extra brandstofkosten

Voor dit jaar houdt de budgetmaatschappij rekening met 1 miljard euro aan extra brandstofkosten. Dat is het gevolg van de gestegen olieprijzen. Maar omdat de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is, verwacht financieel topman Neil Sorahan deze kosten te kunnen dekken. Hij verwacht bovendien een "bescheiden groei" voor dit jaar, waarin Ryanair zo’n 185 miljoen reizigers wil vervoeren.

Op termijn hoopt Ryanair de brandstofkosten verder omlaag te brengen met de aanschaf van zuinigere vliegtuigen. Zo tekende de luchtvaartmaatschappij eerder deze maand een overeenkomst met Boeing voor de aankoop van 300 nieuwe toestellen. "De extra stoelen leveren niet alleen een aanzienlijke inkomstengroei op, maar zullen, in combinatie met een grotere brandstof-, koolstof- en geluidsefficiëntie, het aanzienlijke kostenvoordeel van Ryanair ten opzichte van alle concurrerende Europese luchtvaartmaatschappijen verder vergroten", betoogt Sorahan.

Door: ANP 

06 juni '23 ( 8:37)

Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces

Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

06 juni '23 ( 8:22)

Schiphol test tilrobot om werk van personeel in bagagehal te verlichten

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

05 juni '23 (14:22)

Topman Qatar Airways meldt tijdens persconferentie dat de eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.