Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weer meer vliegtuigpassagiers in 2023 na coronapandemie

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Weer meer vliegtuigpassagiers in 2023 na coronapandemie
Het aantal passagiers dat in het eerste kwartaal van 2023 via luchthavens in Nederland reisde, is voor het eerst sinds de coronapandemie gestegen. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat zo'n 14 miljoen reizigers van en naar Nederland vlogen. Dat is bijna 40 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2022, toen de coronamaatregelen voor luchthavens nog van kracht waren.

Via de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam/Den Haag en Maastricht vlogen tussen januari en maart zelfs meer passagiers dan in dezelfde periode in 2019, het jaar voor de coronacrisis, meldt het CBS donderdag. Eindhoven Airport zag een toename van 7 procent, Rotterdam The Hague Airport 28 procent en van en naar Maastricht Aachen Airport vlogen twee keer zoveel meer passagiers dan in 2019.

Schiphol is nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, net als Groningen Airport Eelde. Vergeleken met vorig jaar is het aantal passagiers dat van en naar Schiphol vloog met 38 procent gestegen van 8,9 miljoen naar 12,3 miljoen. Dat is wel ruim een vijfde minder dan in dezelfde periode in 2019.

Gestegen bezettingsgraad

Ook de bezettingsgraad van vliegtuigen steeg in het eerste kwartaal van 2023. In dezelfde periode in 2021 waren nog 35 van de 100 stoelen bezet, dit jaar steeg dat naar 76. Dat zijn 2 stoelen minder dan in 2019.

De hoeveelheid vracht die werd vervoerd lag het afgelopen kwartaal lager dan in de eerste drie maanden een jaar eerder. Tot nu toe zijn dit jaar zo'n 348.000 goederen door de lucht vervoerd, dat is 12 procent minder dan in dezelfde periode in 2022. Ruim 96 procent van al het vrachtvervoer per vliegtuig werd door Schiphol afgehandeld.

19 april '24 (12:45)

Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

19 april '24 ( 9:45)

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

19 april '24 ( 6:00)

XR-actie: komend weekend noodverordening rond Groningen Airport Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

17 april '24 (14:15)

Transavia geeft 124 zomerslots terug aan Rotterdam The Hague Airport

Transavia geeft 124 start- en landingsrechten, zogeheten slots, voor het zomerseizoen terug aan luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL) na berichtgeving van De Telegraaf.

17 april '24 (11:15)

Ondanks oorlog Israël is Egypte nog altijd populaire reisbestemming

De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.