Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zeker 2000 passagiers Transavia dienen claim in om schrappen vlucht

Door ANP
schedule 5 min
Zeker 2000 passagiers Transavia dienen claim in om schrappen vlucht
 Zeker 2000 passagiers van Transavia die hun vlucht niet door zagen gaan hebben hierover een claim ingediend. De compensatie voor de annulering van hun vlucht ligt waarschijnlijk tussen de 250 en 400 euro, geven claimorganisaties aan. Daar kunnen ook nog extra onkostenvergoedingen bij komen.

Bij EUclaim hebben zich sinds vorige week vrijdag 1200 passagiers van Transavia gemeld omdat ze korter dan veertien dagen voor hun vlucht te horen kregen dat die reis niet door zou gaan. In dat geval heb je recht op een vergoeding. De hoogte hangt af van de afstand van de vlucht. De site Vlucht-vertraagd.nl zegt claims voor 500 Transavia-passagiers te hebben ontvangen en bij Aviclaim ging het om meldingen van bijna 400 gedupeerde reizigers.

Transavia zag zich genoodzaakt vrijdag en zaterdag extra vluchten te schrappen, iets wat eerder deze week ook al gebeurde. Dat komt nog bovenop de 5 procent minder vluchten die de maatschappij twee weken geleden aankondigde voor april en mei wegens een tekort aan toestellen.

Weinig extra vliegtuigen

De budgetmaatschappij van Air France-KLM heeft nu zo weinig extra vliegtuigen achter de hand voor onvoorziene omstandigheden dat ze al bij kleine tegenslagen vluchten moet schrappen. Ook na het weekend "zal hier en daar moeten worden ingegrepen", waarschuwt een woordvoerder van Transavia.

Paul Vaneker van EUclaim ziet het als dominosteentjes die achter elkaar omvallen. Hij vindt het aantal claims over Transavia opvallend hoog. Hij legt uit dat naast een compensatie voor het vervallen van een vlucht, ook bijkomende kosten gedeclareerd kunnen worden bij de maatschappij die de reis annuleert. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra parkeergeld, overnachtingen of maaltijden, zolang die uitgaven noodzakelijk en redelijk zijn. "Mijn tip is dan ook: maak van alle bonnetjes foto’s, zodat duidelijk is waar en wanneer je dat geld hebt uitgegeven".

Oplossing

Tom van Bokhoven, eigenaar van Vlucht-Vertraagd, verwacht dat meer luchtvaartmaatschappijen het in de aanloop naar de zomer moeilijk gaan krijgen. Er zijn namelijk maar erg weinig leasevliegtuigen over die maatschappijen kunnen huren in geval van nood, ziet hij.

De claimorganisaties werken volgens het no-cure-no-pay-principe. Daarbij dienen ze namens gedupeerde reizigers een claim in en krijgen een deel van het uitgekeerde bedrag als vergoeding. Transavia laat weten iedere binnenkomende claim serieus te nemen en nu hard te werken aan een oplossing om het vluchtschema voorspelbaarder te maken.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.

22 mei '23 (13:52)

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

22 mei '23 (10:52)

Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

17 mei '23 (11:53)

Schiphol sluit voor Kort Parkeren een deal met EasyPark

Schiphol sluit voor P1 Kort Parkeren een deal met EasyPark formerly Parkmobile, onderdeel van de EasyPark Group. Het openen van de slagboom bij binnenkomst en vertrek en betalen gebeurt hier geheel automatisch. Halers en brengers of kort parkeerders hoeven niet meer langs de parkeerautomaat te gaan, maar kunnen dit eenvoudig regelen via de app. Dit meldt EasyPark in een persbericht.

17 mei '23 ( 9:14)

Ook in hoger beroep vrijspraak voor piloot Julio Poch in Argentinië

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is ook in hoger beroep in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het toenmalige regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. De advocaten Carry en Geert-Jan Knoops hebben dat dinsdag meegedeeld in de talkshow Jinek. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 al vrij.

16 mei '23 (12:07)

Sunweb garandeert weinig hinder door geschrapte vluchten Transavia

Het opnieuw schrappen van vluchten door Transavia leidt in juni tot weinig hinder voor klanten van Sunweb. De reisorganisatie garandeert dat iedereen volgende maand naar zijn vakantiebestemming kan worden gebracht. Door de problemen bij de luchtvaartmaatschappij vertrekt 1 procent van de vakantiegangers van Sunweb een dag eerder of later naar zijn vakantiebestemming.