Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste commerciële landing op de maan is mislukt

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Eerste commerciële landing op de maan lijkt mislukt
Het is waarschijnlijk niet gelukt om een Japanse lander veilig en wel op het oppervlak van de maan te zetten. Het apparaat stuurde geen signaal naar de aarde dat hij was aangekomen, terwijl dat wel had moeten gebeuren. Het is niet duidelijk wat er precies is misgegaan. De vluchtleiding onderzoekt de situatie, maar gaat ervan uit dat de lander verloren is gegaan.

Het moest de eerste commerciële landing op de maan worden. Een vlucht naar de maan kent veel risico's, er zijn veel manieren waarop zo'n missie kan mislukken.

Het bedrijf achter de missie, ispace, wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. De tweede missie staat gepland voor volgend jaar en de derde missie voor 2025.

Lange omweg

De lander draaide sinds vorige maand in een baan rond de maan, op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd gingen de motoren aan, waardoor de sonde remde en naar beneden zakte. Ongeveer een uur later zou hij zachtjes landen in de krater Atlas op de maan. Dat ging volledig geautomatiseerd.

Met de lander ging ook een onbemande verkenner uit de Verenigde Arabische Emiraten mee. Het karretje Rashid zou ongeveer twee weken lang moeten rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. De lander en de verkenner waren in december gelanceerd. Ze vlogen via een lange omweg naar de maan. Daardoor duurde de vlucht maanden, en niet een paar dagen.

Mensen op de maan

Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.

De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Ook ispace is daarbij betrokken.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.