Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste commerciële landing op de maan is mislukt

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Eerste commerciële landing op de maan lijkt mislukt
Het is waarschijnlijk niet gelukt om een Japanse lander veilig en wel op het oppervlak van de maan te zetten. Het apparaat stuurde geen signaal naar de aarde dat hij was aangekomen, terwijl dat wel had moeten gebeuren. Het is niet duidelijk wat er precies is misgegaan. De vluchtleiding onderzoekt de situatie, maar gaat ervan uit dat de lander verloren is gegaan.

Het moest de eerste commerciële landing op de maan worden. Een vlucht naar de maan kent veel risico's, er zijn veel manieren waarop zo'n missie kan mislukken.

Het bedrijf achter de missie, ispace, wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. De tweede missie staat gepland voor volgend jaar en de derde missie voor 2025.

Lange omweg

De lander draaide sinds vorige maand in een baan rond de maan, op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd gingen de motoren aan, waardoor de sonde remde en naar beneden zakte. Ongeveer een uur later zou hij zachtjes landen in de krater Atlas op de maan. Dat ging volledig geautomatiseerd.

Met de lander ging ook een onbemande verkenner uit de Verenigde Arabische Emiraten mee. Het karretje Rashid zou ongeveer twee weken lang moeten rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. De lander en de verkenner waren in december gelanceerd. Ze vlogen via een lange omweg naar de maan. Daardoor duurde de vlucht maanden, en niet een paar dagen.

Mensen op de maan

Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.

De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Ook ispace is daarbij betrokken.

12 juni '25 ( 9:43)

Inflatie daalt door prijsdaling vliegtickets en bungalowparken

Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie koelde daarmee af ten opzichte van de 4,1 procent in april.

11 juni '25 (11:11)

Gebied rond Polderbaan Schiphol dicht tijdens NAVO-top

Het gebied rond de Polderbaan wordt rond de NAVO-top helemaal afgesloten. Dat deel van Schiphol wordt gebruikt voor aankomst en vertrek van wereldleiders. Ook de spottersplek bij Vijfhuizen gaat tijdelijk dicht.

11 juni '25 ( 8:37)

Schipholfonds reikt ruim 110.000 euro uit aan organisaties in de regio

Vrijdag 6 juni 2025 is een bedrag van ruim € 110.000 uitgereikt aan organisaties die actief zijn op het gebied van sport en bewegen in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Dat meldt Schiphol. 

10 juni '25 ( 8:55)

ACM keurt nieuwe tarieven Schiphol goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de nieuwe tarieven die Schiphol per 1 april 2025 rekent goedgekeurd. Dat meldt Schiphol.

09 juni '25 (14:05)

Schiphol: dinsdag slecht bereikbaar

Schiphol denkt dinsdag door de staking van NS-personeel slecht bereikbaar te zijn. Er rijden alleen tussen Amsterdam en Schiphol treinen, dus wordt verwacht dat veel mensen met de auto of taxi komen. "Dit leidt naar verwachting tot veel extra verkeer en drukte op de wegen rondom de luchthaven."

09 juni '25 (10:52)

Corendon van start met gratis clean-up excursies op Curaçao

Corendon biedt reizigers op Curaçao voortaan de mogelijkheid om mee te helpen aan een schoner eiland. Samen met excursiepartner FBTT en de Kunuku Man organiseert de reisorganisatie gratis clean-up excursies. Mensen kunnen tijdens deze excursies zwerfafval op stranden en langs wegen opruimen. Dat meldt Corendon.

06 juni '25 (13:09)

Extra marechaussee tegen lopende reizigers op Schipholterrein

De marechaussee op Schiphol laat vrijdag extra motoragenten patrouilleren op het terrein van de luchthaven. De in totaal acht motorrijders moeten erop toezien dat reizigers niet op gedeelten gaan lopen waar dat niet de bedoeling is. Die kans is aanwezig, omdat veel mensen nu met de auto naar Schiphol komen vanwege de staking op het spoor.

06 juni '25 (13:09)

Geen grote problemen op Schiphol door treinstaking

Op Schiphol lijken de problemen door de spoorstaking tot nu toe mee te vallen. Veel reizigers gebruiken alternatief vervoer om naar de luchthaven te komen. Op de toegangswegen, en vooral op de wegen op het luchthaventerrein, is het erg druk. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn er nog geen signalen dat mensen hierdoor hun vlucht hebben gemist.

06 juni '25 ( 9:32)

Onderzoek naar ervaringen medewerkers op Schiphol afgerond

Schiphol heeft in samenwerking met twaalf werkgevers en de vakbonden CNV en FNV een onderzoek laten doen naar de ervaringen van medewerkers op de luchthaven. Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door TNO, deden bijna zestienhonderd medewerkers mee. Dat meldt Schiphol. 

05 juni '25 (19:57)

TNO: personeel Schiphol ervaart hoge werkdruk en weinig autonomie

Medewerkers van de luchthaven Schiphol ervaren een relatief hoge werkdruk en weinig autonomie in vergelijking met andere werkenden in Nederland. Dat volgt uit onderzoek van TNO in opdracht van Schiphol en vakbonden FNV en CNV waaraan ongeveer 1600 van de in totaal 75.000 luchthavenmedewerkers hebben deelgenomen. Zo heeft personeel onder andere het gevoel niet altijd zelf beslissingen te kunnen nemen in het uitvoeren van werkzaamheden.