Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ACM geeft luchtvaartmaatschappijen ongelijk bij klacht over tarieven Schiphol

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
ACM geeft luchtvaartmaatschappijen ongelijk bij klacht over tarieven Schiphol
Luchtvaartmaatschappijen die hebben geklaagd over hogere tarieven op Schiphol hebben opnieuw ongelijk gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder oordeelt dat de prijzen die de luchthaven rekent "niet onredelijk" zijn.

De vergoeding die luchtvaartmaatschappijen betalen om op Schiphol te vliegen, gaat deze jaren stapsgewijs met tientallen procenten omhoog. Maar luchtvaartmaatschappijen klaagden dat die hogere prijzen onterecht waren, waarbij ze onder andere wezen op de lange wachtrijen van reizigers voor de beveiligingscontrole als gevolg van personeelstekorten.

De ACM keek na die klachten naar de maatregelen die Schiphol heeft genomen om die problemen op te lossen. De luchthaven zelf denkt met de werving van nieuw personeel dit jaar wel klaar te zijn voor de drukte tijdens het hoogseizoen in het voorjaar en de zomer. "Op basis hiervan heeft de ACM geoordeeld dat de aangepaste tarieven van Schiphol niet onredelijk zijn."

Coronacrisis

Vorig jaar wees de ACM ook al een klacht over de fikse tariefsverhoging af. Daartegen gingen luchtvaartmaatschappijen in beroep en de rechter moet zich daar nog over uitspreken. Maar in de tussentijd paste Schiphol ook de tarieven aan en daar ging de nieuwe klacht over.

Schiphol verdedigde de hogere tarieven door te wijzen op de gigantische verliezen voor de luchthaven als gevolg van de coronacrisis. Ook luchtvaartmaatschappijen zouden mee moeten betalen aan het dichten van gaten in de begroting, vond het bestuur van het vliegveld. Schiphol zelf bracht ook veel offers door diep te snijden in de kosten, voerde de luchthaven daarbij aan.

De havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen op Schiphol zijn gereguleerd. Dat betekent dat de ACM controleert of ze redelijk zijn en het vliegveld er niet te veel aan verdient.

09 december '23 ( 9:45)

Probleem vliegschema Schiphol opgelost

Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.