Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote zorgen over personeelstekorten bij bagage afhandelaars Schiphol

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Grote zorgen over personeelstekorten bij bagage afhandelaars Schiphol
Afhandelbedrijven op Schiphol maken zich grote zorgen over de drukte in de mei- en zomervakantie en de personeelstekorten bij bagage- en passagiersafhandelaars. Dat zegt voorzitter Edwin van der Linden van de Werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL). Hij vindt daarom dat er nu echt een structurele tickettoeslag moet komen om zo snel hogere lonen te kunnen bieden aan personeel.

Het AD meldde dinsdag dat er deze meivakantie wilde acties van bagagemedewerkers, platformpersoneel en passagiersafhandelaars op Schiphol dreigen vanwege de personeelstekorten, lage lonen en hoge werkdruk. Volgens de krant hangen actieposters in de kantines en gist het in de bagagekelders, op de platforms en aan de incheckbalies van de luchthaven.

"Personeel vertrekt omdat we de lonen niet kunnen verhogen. Afhandeltarieven zijn echt te laag. Dat legt grote extra druk op de aankomende vakantieperiodes. We pleiten daarom voor een structurele tickettoeslag. Met extra geld kunnen we salarissen direct verhogen en ook extra investeren in het deel van de voorzieningen waar de afhandelbedrijven voor verantwoordelijk zijn", zegt Van der Linden.

Steun

Volgens de voorzitter zou een structurele verhoging van de ticketprijs met een paar euro een snelle oplossing bieden. "Dan kunnen afhandeltarieven omhoog. En zo kunnen we de salarissen direct verhogen. Dat is voor onze medewerkers echt nodig."

De werkgeversvereniging stelt dat er maatschappelijk brede steun is voor het plan, waaronder in de Tweede Kamer, bij reisorganisaties en de passagiers. Alleen de luchtvaartmaatschappijen willen niet, aldus Van der Linden. "Luchtvaartmaatschappijen vinden zichzelf geen partij. Maar zij betalen ons en ze hebben er groot belang bij dat Schiphol blijft draaien."

WPBL vertegenwoordigt verschillende afhandelbedrijven, waaronder Swissport, Menzies, Aviapartner en Viggo. De bedrijven regelen in opdracht van luchtvaartmaatschappijen werknemers op de grond, van de steward bij de incheckbalie tot bagageladers bij het vliegtuig.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.