Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Winstverwachting luchtvaartmaatschappij easyJet opnieuw verhoogd

Door ANP
schedule 4 min
Winstverwachting luchtvaartmaatschappij easyJet opnieuw verhoogd
Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt opnieuw optimistischer naar de rest van het jaar, nu de hoge inflatie amper vat lijkt te krijgen op de vakantieplannen van Europeanen. De budgetmaatschappij, na KLM de grootste gebruiker van luchthaven Schiphol, blijft profiteren van de sterke vraag naar vakantiereizen en heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verder verhoogd.

De totale inkomsten stegen in het eerste halfjaar met 80 procent tot zo'n 2,7 miljard pond (omgerekend 3,1 miljard euro). EasyJet verminderde ook het verlies op jaarbasis aanzienlijk in het eerste halfjaar. Dit komt met name door het nemen van een aantal maatregelen, waaronder het optimaliseren van het netwerk en het voortdurend sturen op kosten. Het totale verlies voor belastingen over het eerste halfjaar zal naar verwachting tussen de 405 miljoen en 425 miljoen pond bedragen.

Het bedrijf verklaarde verder dat het paasweekeinde operationeel goed is verlopen en het boekingsmomentum zich voortzet in de zomer. "De vraag naar easyJet's vluchten en vakanties bleef toenemen in het eerste halfjaar", zei topman Johan Lundgren. "We zien een sterk aanhoudend boekingsmomentum voor de zomer, omdat klanten prioriteit geven aan reizen."

Zomerpiek

Ondanks de onzekere macro-economische vooruitzichten in de wereld, verwacht easyJet op basis van de huidige hoge vraag en sterke boekingen dat het de huidige marktverwachting van een winst voor belastingen van 260 miljoen pond in 2023 zal overtreffen. Eerder rekende het bedrijf op een winst van meer dan 126 miljoen pond.

De budgetmaatschappij voerde de capaciteit gedurende het tweede kwartaal op met een groei van 40 procent. Deze groei zal zich voortzetten tijdens de zomerpiek waardoor easyJet dan weer rond het capaciteitsniveau van voor de pandemie zal zitten. Met ongeveer 1600 vluchten per dag was de vraag naar vliegen tijdens Pasen hoog. Zo was de capaciteit tijdens Pasen in het Verenigd Koninkrijk op het niveau van voor de pandemie, met een sterke vraag en omzetgroei in vergelijking met Pasen 2019.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.