Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders vliegen in meivakantie liever niet vanaf Schiphol

Door ANP
schedule 5 min
Nederlanders vliegen in meivakantie liever niet vanaf Schiphol
Nederlanders vliegen in de meivakantie vaker vanaf een Duits, Belgisch of ander Nederlands vliegveld om de verwachte drukte op Schiphol te vermijden. Dat zeggen reisorganisatie Sunweb en review- en reiswebsite Zoover. Vooral mensen uit het oosten van het land kiezen liever voor Düsseldorf of Weeze Airport, vlak naast de grens met Limburg.

Vorig jaar was het in de meivakantie erg druk op Schiphol, onder meer vanwege personeelstekorten. Reizigers moesten daardoor urenlang wachten en misten in sommige gevallen hun vlucht. Afgelopen februari maakte Schiphol bekend het aantal reizigers dat in de meivakantie vertrekt vanaf de luchthaven te beperken met 5 procent om het risico op vertragingen te voorkomen.

Reizigers vermijden Schiphol niet alleen vanwege de chaos van vorig jaar, zegt een woordvoerster van Sunweb Group, waar de merken Sunweb en Eliza was here onder vallen. "Vliegen vanaf een Duitse luchthaven zoals Weeze is voor Nederlanders goedkoper door de lagere vliegbelasting. Ook zijn de parkeerkosten lager en zijn ze sneller door de securitycheck", zegt ze.

Woonplaats

Sunweb vliegt dit weekend voor het eerst vanaf Weeze naar de Griekse eilanden Kreta en Rhodos. De boekingen lopen volgens de zegsvrouw goed. Vanaf Brussel zullen dit jaar de helft meer reizigers vertrekken vergeleken met de vorige meivakantie. De keuze voor een luchthaven hangt ook af van waar mensen wonen, aldus de woordvoerster. Mensen die in het westen van het land wonen kiezen eerder voor de luchthaven van Rotterdam. Vanaf dat vliegveld vertrekken deze meivakantie 20 procent meer mensen dan vorig jaar. Schiphol blijft wel de belangrijkste luchthaven, meldt ze.

De laatste weken boeken Nederlanders net iets vaker een vliegreis vanaf Düsseldorf, zegt Zoover. In die periode boekte 34 procent van de reizigers een vlucht vanaf de Duitse luchthaven. Een op de drie mensen wilde vliegen vanaf Schiphol.

Veel vliegtuigen naar populaire vakantiebestemmingen als Turkije en Egypte vliegen vanaf Duitse luchthavens als Düsseldorf bij de review- en boekingswebsite. "Door het nieuws over de aardbevingen zijn er minder boekingen voor Turkije, maar dat begint de laatste weken weer aan te trekken", zegt campagnemanager Sterre Hoek. Over heel 2023 is Schiphol nog wel de populairste luchthaven volgens Zoover.

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.