Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbonden bieden petitie aan bij Kamer met oproep samenwerking bij verduurzaming sector

Door Milan Bos
schedule 4 min
Vakbonden bieden petitie aan bij Kamer met oproep samenwerking bij verduurzaming sector
De vakbonden voor cabinepersoneel VNC en FNV Cabine hebben dinsdagmiddag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin roepen ze de Kamer op om samen met de luchtvaartsector te werken aan een duurzame luchtvaart en geen banen op het spel te zetten. Dit meldt Luchtvaartnieuws.

De vakbonden stellen dat er in het huidige politieke en publieke debat over de luchtvaart en de krimp van Schiphol over hen maar niet met hen wordt gesproken. Onder de omwonenden van Schiphol zijn duizenden mensen die hun boterham op de luchthaven verdienen. VNC en FNV Cabine vinden dat de stem van de werknemers ook gehoord moet worden en niet alleen die van omwonenden die klagen over geluidsoverlast.

Zorgen over krimp

De bonden maken zich grote zorgen over de voorgenomen krimp van Schiphol tot 440.000 vliegbewegingen vanaf eind 2024. Zij stellen dat luchtvaartmaatschappijen met minder vluchten minder inkomsten zullen krijgen en hierdoor minder geld hebben om te investeren in verduurzaming en schonere en stillere vliegtuigen. Dit argument is eerder in de discussie ook door KLM opgevoerd.

Ook leidt krimp van Schiphol tot verplaatsing van vluchten naar andere luchthavens in het buitenland en rijden reizigers daarnaartoe om te gaan vliegen. Dat gebeurt al, waarbij Transavia en Brussel als voorbeeld werden genoemd. Van deze ontwikkeling zullen concurrenten alleen maar profiteren, zoals airlines uit het Midden Oosten en specifiek Qatar, waar het met de mensenrechten en arbeidsomstandigheden niet zo nauw wordt genomen.

De twee vakbonden roepen de Kamer met hun petitie op om juist samen te werken op het gebied van verduurzaming, onder meer door de productie van duurzame brandstoffen in Nederland te bevorderen, verduurzaming van de vloot en afspraken te maken over één Europees luchtruim (Single European Sky) en coördinatie van de luchtverkeersleiding. En de bonden willen “een echte dialoog met overheid en betrokken partijen om op een slimme manier te komen tot duurzamere luchtvaart.”

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.