Vakbonden bieden petitie aan bij Kamer met oproep samenwerking bij verduurzaming sector
De vakbonden stellen dat er in het huidige politieke en publieke debat over de luchtvaart en de krimp van Schiphol over hen maar niet met hen wordt gesproken. Onder de omwonenden van Schiphol zijn duizenden mensen die hun boterham op de luchthaven verdienen. VNC en FNV Cabine vinden dat de stem van de werknemers ook gehoord moet worden en niet alleen die van omwonenden die klagen over geluidsoverlast.
Zorgen over krimp
De bonden maken zich grote zorgen over de voorgenomen krimp van Schiphol tot 440.000 vliegbewegingen vanaf eind 2024. Zij stellen dat luchtvaartmaatschappijen met minder vluchten minder inkomsten zullen krijgen en hierdoor minder geld hebben om te investeren in verduurzaming en schonere en stillere vliegtuigen. Dit argument is eerder in de discussie ook door KLM opgevoerd.
Ook leidt krimp van Schiphol tot verplaatsing van vluchten naar andere luchthavens in het buitenland en rijden reizigers daarnaartoe om te gaan vliegen. Dat gebeurt al, waarbij Transavia en Brussel als voorbeeld werden genoemd. Van deze ontwikkeling zullen concurrenten alleen maar profiteren, zoals airlines uit het Midden Oosten en specifiek Qatar, waar het met de mensenrechten en arbeidsomstandigheden niet zo nauw wordt genomen.
De twee vakbonden roepen de Kamer met hun petitie op om juist samen te werken op het gebied van verduurzaming, onder meer door de productie van duurzame brandstoffen in Nederland te bevorderen, verduurzaming van de vloot en afspraken te maken over één Europees luchtruim (Single European Sky) en coördinatie van de luchtverkeersleiding. En de bonden willen “een echte dialoog met overheid en betrokken partijen om op een slimme manier te komen tot duurzamere luchtvaart.”