Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vakbonden bieden petitie aan bij Kamer met oproep samenwerking bij verduurzaming sector

Door Milan Bos
schedule 4 min
Vakbonden bieden petitie aan bij Kamer met oproep samenwerking bij verduurzaming sector
De vakbonden voor cabinepersoneel VNC en FNV Cabine hebben dinsdagmiddag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin roepen ze de Kamer op om samen met de luchtvaartsector te werken aan een duurzame luchtvaart en geen banen op het spel te zetten. Dit meldt Luchtvaartnieuws.

De vakbonden stellen dat er in het huidige politieke en publieke debat over de luchtvaart en de krimp van Schiphol over hen maar niet met hen wordt gesproken. Onder de omwonenden van Schiphol zijn duizenden mensen die hun boterham op de luchthaven verdienen. VNC en FNV Cabine vinden dat de stem van de werknemers ook gehoord moet worden en niet alleen die van omwonenden die klagen over geluidsoverlast.

Zorgen over krimp

De bonden maken zich grote zorgen over de voorgenomen krimp van Schiphol tot 440.000 vliegbewegingen vanaf eind 2024. Zij stellen dat luchtvaartmaatschappijen met minder vluchten minder inkomsten zullen krijgen en hierdoor minder geld hebben om te investeren in verduurzaming en schonere en stillere vliegtuigen. Dit argument is eerder in de discussie ook door KLM opgevoerd.

Ook leidt krimp van Schiphol tot verplaatsing van vluchten naar andere luchthavens in het buitenland en rijden reizigers daarnaartoe om te gaan vliegen. Dat gebeurt al, waarbij Transavia en Brussel als voorbeeld werden genoemd. Van deze ontwikkeling zullen concurrenten alleen maar profiteren, zoals airlines uit het Midden Oosten en specifiek Qatar, waar het met de mensenrechten en arbeidsomstandigheden niet zo nauw wordt genomen.

De twee vakbonden roepen de Kamer met hun petitie op om juist samen te werken op het gebied van verduurzaming, onder meer door de productie van duurzame brandstoffen in Nederland te bevorderen, verduurzaming van de vloot en afspraken te maken over één Europees luchtruim (Single European Sky) en coördinatie van de luchtverkeersleiding. En de bonden willen “een echte dialoog met overheid en betrokken partijen om op een slimme manier te komen tot duurzamere luchtvaart.”

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.

22 mei '23 (13:52)

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

22 mei '23 (10:52)

Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

17 mei '23 (11:53)

Schiphol sluit voor Kort Parkeren een deal met EasyPark

Schiphol sluit voor P1 Kort Parkeren een deal met EasyPark formerly Parkmobile, onderdeel van de EasyPark Group. Het openen van de slagboom bij binnenkomst en vertrek en betalen gebeurt hier geheel automatisch. Halers en brengers of kort parkeerders hoeven niet meer langs de parkeerautomaat te gaan, maar kunnen dit eenvoudig regelen via de app. Dit meldt EasyPark in een persbericht.

17 mei '23 ( 9:14)

Ook in hoger beroep vrijspraak voor piloot Julio Poch in Argentinië

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is ook in hoger beroep in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het toenmalige regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. De advocaten Carry en Geert-Jan Knoops hebben dat dinsdag meegedeeld in de talkshow Jinek. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 al vrij.

16 mei '23 (12:07)

Sunweb garandeert weinig hinder door geschrapte vluchten Transavia

Het opnieuw schrappen van vluchten door Transavia leidt in juni tot weinig hinder voor klanten van Sunweb. De reisorganisatie garandeert dat iedereen volgende maand naar zijn vakantiebestemming kan worden gebracht. Door de problemen bij de luchtvaartmaatschappij vertrekt 1 procent van de vakantiegangers van Sunweb een dag eerder of later naar zijn vakantiebestemming.