Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rechter doet uitspraak in kort geding tegen krimp Schiphol

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Rechter doet uitspraak in kort geding tegen krimp Schiphol
De rechtbank van Haarlem doet woensdag uitspraak in een kort geding dat luchtvaartmaatschappij KLM en luchtvaartbranchevereniging IATA hebben aangespannen tegen de Staat. Ook verschillende andere luchtvaartmaatschappijen scharen zich achter deze partijen. Centraal staat de voorgenomen krimp op luchthaven Schiphol van 500.000 naar 460.000 vluchten. De uitspraak volgt twee dagen na het besluit van Schiphol om jaarlijks al 10.000 minder nachtvluchten te verwerken.

De luchtvaartmaatschappijen betoogden tijdens de zitting op 21 maart dat de Staat een wettelijk verplichte procedure niet had doorlopen om het aantal vluchten te verminderen. Die schrijft voor dat eerst een doel moet worden geformuleerd voor het terugdringen van de geluidshinder van Schiphol. Hieruit komt vervolgens een aantal maatregelen voor de middellange en lange termijn. Zijn die maatregelen onvoldoende, dan pas mag worden gedacht aan capaciteitsreductie.

De Staat beweerde echter dat de capaciteitsreductie ook mogelijk is zonder die procedure. Dat zou komen omdat kan worden teruggevallen op het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) uit 2008. Voor dat besluit zijn toen al de verplichte stappen doorlopen, waardoor deze nu niet meer nodig zouden zijn. Bovendien is er met dat besluit geen sprake van krimp. Bij het LVB uit 2008 lag het maximale aantal vluchten namelijk onder de nu voorgestelde 460.000.

Noodzakelijke tussenstap

Luchthaven Schiphol vroeg tijdens de zitting om duidelijkheid en perspectief in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. De verlaging van het aantal vluchten is volgens Schiphol een noodzakelijke tussenstap. Uiteindelijk wil het kabinet het aantal vluchten reduceren tot 440.000.

Interim-topman van Schiphol Ruud Sondag meldde maandag in een interview met het AD het aantal vluchten via de luchthaven in de nacht te willen beperken. Ook worden lawaaiige vliegtuigen stapsgewijs verboden en stopt de luchthaven met privéjets. Die besluiten waren volgens Sondag niet ingegeven door de ophanden zijnde uitspraak van de rechter. "Ik vind dat wíj maatregelen moeten nemen. We moeten niet blijven polderen, een kort geding aanspannen of roepen: groei, groei, groei, als heilige graal. Daarmee voed je alle negativiteit in het debat over de luchtvaart."

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."

17 november '23 (13:30)

Vanaf volgend jaar vliegen vliegtuigen op luchthaven Rotterdam deels op biobrandstof

Vliegtuigen die tanken op Rotterdam The Hague Airport vliegen vanaf volgend jaar niet alleen op kerosine, maar ook voor een klein deel op duurzame brandstof, meldt het vliegveld. Die biobrandstof wordt gemaakt van afvaloliën en -vetten. Vanaf volgend jaar wordt 2 procent van de brandstof op de luchthaven bijgemengd met de duurzame brandstof en het vliegveld wil dit komende jaren verhogen tot 14 procent in 2030.

15 november '23 (11:45)

Gemeente Amsterdam teleurgesteld over opschorten besluit krimp Schiphol

De gemeente Amsterdam laat weten teleurgesteld te zijn over het besluit van het kabinet om de geplande krimp van vluchten op Schiphol op te schorten. Dat besluit maakte demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) dinsdag bekend. Eerder was het plan om volgende zomer het aantal vliegbewegingen te laten krimpen naar 460.000. Dat is nu op de lange baan geschoven uit angst voor grote juridische bezwaren vanuit de Verenigde Staten en Europa.