Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reiskoepel ANVR hekelt aanpak Schiphol over stop nachtvluchten

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Reiskoepel ANVR hekelt aanpak Schiphol over stop nachtvluchten
Reiskoepel ANVR vindt het "onbegrijpelijk en ook volstrekt not done" hoe Schiphol zijn plannen voor een nachtelijke sluiting van de luchthaven naar buiten heeft gebracht. Dat gebeurde zonder overleg met luchtvaartmaatschappijen. "Zo ga je niet met belangrijke partners om", vindt ANVR-directeur Frank Oostdam. "Ik ben zeer verbolgen over de gang van zaken."

De ANVR denkt dat het schrappen van nachtvluchten vooral vakantievluchten treft waardoor vliegvakanties duurder worden. "Zo langzamerhand worden de vakantievluchten de paria van Schiphol", vindt Oostdam. "We moesten al naar Lelystad verplaatsen maar dat blijft voorlopig gesloten en nu weer dit. Terwijl met name vakantievliegers vliegen met de meest zuinige en stille vliegtuigen."

De ANVR-directeur vindt dat het plan past in het beeld van het "dogmatisch hanteren van het principe 'krimp om de krimp'" en dat is volgens hem een foute handelswijze. "Leg in de plaats daarvan de airlines strenge geluidsnormen en emissienormen op en geef daarmee op deze manier de prikkel om te innoveren." Want met de huidige plannen "berokken je de schade bij een specifiek segment van de luchtvaart, namelijk de vakantievluchten".

Grote zorgen

Luchtvaartbrancheorganisatie BARIN is ook teleurgesteld dat Schiphol "eenzijdig maatregelen heeft afgekondigd". "We willen immers allen hetzelfde, zij het in een constructieve dialoog", zegt voorman Marnix Fruitema. "Helaas heeft Schiphol geen enkel overleg gehad met de luchtvaartmaatschappijen en polariseert daarmee onnodig de discussie.

BARIN zegt zich "grote zorgen te maken" over de gevolgen die enkele maatregelen hebben voor de luchtvaart en de reiziger, "maar ook op de impact die het heeft op het investeringsklimaat." "Werkgelegenheid staat nu ter discussie", aldus Fruitema."Hier wordt met geen woord over gerept door Schiphol."

09 december '23 ( 9:45)

Probleem vliegschema Schiphol opgelost

Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

08 december '23 ( 9:11)

Wiebe Draijer nieuwe voorzitter raad van commissarissen KLM

Wiebe Draijer volgt Cees 't Hart op als voorzitter van de raad van commissarissen van KLM. Woensdag 24 april 2024 moeten aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering hiermee nog wel akkoord gaan. Dat meldt KLM.

07 december '23 (15:30)

Dichte mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

06 december '23 (12:15)

IATA: wereldwijde luchtvaartindustrie zal in 2024 recordaantal passagiers vervoeren

De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

06 december '23 ( 9:15)

Recordjaar voor reisconcern TUI

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 ( 9:15)

Winterweer: meeste vluchten tussen Schiphol en München geannuleerd

De meeste vluchten tussen Schiphol en München zijn dinsdag geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Het gaat om in totaal zestien vluchten van en naar de Zuid-Duitse plaats. Volgens de zegsman vervallen woensdag vooralsnog twee vluchten. Aanleiding is het winterweer in München, waardoor het vliegverkeer op de luchthaven al enkele dagen stilligt.

04 december '23 (11:45)

Bijna evenveel passagiers op Europese luchthavens als voor corona

De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.