Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reiskoepel ANVR hekelt aanpak Schiphol over stop nachtvluchten

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Reiskoepel ANVR hekelt aanpak Schiphol over stop nachtvluchten
Reiskoepel ANVR vindt het "onbegrijpelijk en ook volstrekt not done" hoe Schiphol zijn plannen voor een nachtelijke sluiting van de luchthaven naar buiten heeft gebracht. Dat gebeurde zonder overleg met luchtvaartmaatschappijen. "Zo ga je niet met belangrijke partners om", vindt ANVR-directeur Frank Oostdam. "Ik ben zeer verbolgen over de gang van zaken."

De ANVR denkt dat het schrappen van nachtvluchten vooral vakantievluchten treft waardoor vliegvakanties duurder worden. "Zo langzamerhand worden de vakantievluchten de paria van Schiphol", vindt Oostdam. "We moesten al naar Lelystad verplaatsen maar dat blijft voorlopig gesloten en nu weer dit. Terwijl met name vakantievliegers vliegen met de meest zuinige en stille vliegtuigen."

De ANVR-directeur vindt dat het plan past in het beeld van het "dogmatisch hanteren van het principe 'krimp om de krimp'" en dat is volgens hem een foute handelswijze. "Leg in de plaats daarvan de airlines strenge geluidsnormen en emissienormen op en geef daarmee op deze manier de prikkel om te innoveren." Want met de huidige plannen "berokken je de schade bij een specifiek segment van de luchtvaart, namelijk de vakantievluchten".

Grote zorgen

Luchtvaartbrancheorganisatie BARIN is ook teleurgesteld dat Schiphol "eenzijdig maatregelen heeft afgekondigd". "We willen immers allen hetzelfde, zij het in een constructieve dialoog", zegt voorman Marnix Fruitema. "Helaas heeft Schiphol geen enkel overleg gehad met de luchtvaartmaatschappijen en polariseert daarmee onnodig de discussie.

BARIN zegt zich "grote zorgen te maken" over de gevolgen die enkele maatregelen hebben voor de luchtvaart en de reiziger, "maar ook op de impact die het heeft op het investeringsklimaat." "Werkgelegenheid staat nu ter discussie", aldus Fruitema."Hier wordt met geen woord over gerept door Schiphol."

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.

19 juli '24 ( 9:00)

Meerdere internationale vluchten aan de grond door computerstoringen

In Nederland en over de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat lijkt te maken te hebben met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, meldt de Australische regering. Ook meerdere internationale vluchten moeten aan de grond blijven door de storing.

18 juli '24 (14:45)

Marechaussee Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."

16 juli '24 (13:45)

Onderzoek provincie Zuid-Holland naar andere bestemming vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

16 juli '24 (11:45)

Meer Nederlandse bloemenexport naar Oost-Europa

De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

16 juli '24 ( 8:11)

Meer lastminuteboekingen naar zon bij Corendon

Donderdag 11 juli 2024, een dag na de uitschakeling van Oranje tijdens het Europees kampioenschap voetbal, steeg bij Corendon het aantal lastminuteboekingen naar zonnige bestemmingen met een kwart ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.