Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Definitief streep door tweede Kaagbaan Schiphol

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Definitief streep door tweede Kaagbaan Schiphol
Luchthaven Schiphol ziet definitief af van een ‘tweede Kaagbaan’, een al jarenlang bediscussieerd plan voor een nieuwe start- en landingsbaan naast de huidige Kaagbaan. Dat besluit is onderdeel van een pakket maatregelen dat de overlast voor omwonenden moet beperken, schrijft NRC.

Interim-topman Ruud Sondag van de luchthaven liet maandagavond in het AD al weten dat Schiphol het aantal nachtvluchten gaat beperken en stopt met privéjets. Het vliegveld wordt tussen 00.00 uur 's nachts en 06.00 uur 's ochtends gesloten voor vertrekkende vliegtuigen, tot 05.00 uur 's ochtends zullen er geen vliegtuigen landen. Wel kan het nog tot eind 2025 duren voordat die maatregel van kracht wordt.

Keuzes maken

"De tol van wat wij nu doen is te groot geworden", zegt Sondag in een toelichting in NRC. "Dit is de weg voorwaarts naar een stillere, schone en betere luchtvaart. De ruimte op en rond Schiphol is schaars; we moeten keuzes maken."

De eventuele komst van een tweede Kaagbaan zorgt al jaren voor verzet door omwonenden die vrezen voor meer overlast. Ook is er voor de baan een stuk grond in Haarlemmermeer gereserveerd, waar nu vanwege de geluidsregels die voor Schiphol gelden niet gebouwd kan worden.

22 oktober '24 (16:15)

Polderbaan vanaf maandag anderhalve week buiten gebruik

De Polderbaan op Schiphol is vanaf maandag anderhalve week buiten gebruik door onderhoudswerkzaamheden. Tijdens het onderhoud maakt het vliegverkeer meer gebruik van de andere banen, zoals de Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan, meldde de luchthaven.

22 oktober '24 ( 8:40)

Mbo-studenten ontwerpen vloerbedekking voor vliegtuigen Corendon

Corendon daagt mbo-studenten van het Jan des Bouvrie College van ROC Amsterdam uit om de vloerbedekking voor het gangpad van haar vliegtuigen te ontwerpen. Daarover bericht Corendon.

22 oktober '24 ( 8:29)

Simone Boitelle nieuwe directeur Corporate Affairs van Royal Schiphol Group

Vanaf 1 januari 2025 is Simone Boitelle de nieuwe directeur Corporate Affairs van Royal Schiphol Group. Zij komt over van VNO-NCW en MKB-Nederland, waar ze op dit moment werkzaam is als interim-directeur communicatie & marketing. Boitelle volgt Kees Boef op. Dat meldt Schiphol. 

18 oktober '24 ( 9:06)

Douane onderschept op Schiphol tachtig kilo cannabis

Maandag 14 oktober 2024 heeft de Douane op Schiphol tachtig kilo cannabis onderschept. Douaniers vonden de drugs toen zij een vrachtzending met matrassen en dekens controleerden. Dat meldt de Douane.

15 oktober '24 ( 8:34)

Groep jongeren met Peter Pan Vakantieclub van Transavia naar Mallorca

De stichting Peter Pan Vakantieclub van Transavia organiseerde begin deze maand een reis naar het Spaanse eiland Mallorca voor jongeren die kanker hebben of hebben gehad. Dat meldt Transavia.

11 oktober '24 (17:30)

Schiphol waarschuwt voor extra geluidshinder om baanonderhoud

Schiphol vraagt het kabinet weer om goedkeuring om komende zomer andere start- en landingsbanen extra te gebruiken omdat de Buitenveldertbaan dan groot onderhoud ondergaat. "We realiseren ons dat dit alternatief baangebruik tot extra geluidshinder kan leiden voor omwonenden rondom deze alternatieve banen. We werken aan diverse maatregelen om de hinder daar waar mogelijk te verminderen", staat in een verklaring op de website van Schiphol.

11 oktober '24 ( 8:46)

Transavia vliegt komende zomer naar Triëst en Londen

Transavia introduceert voor het zomerschema van 2025 nieuwe bestemmingen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vliegt komende zomer vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Triëst en Londen Stansted. Dat meldt Transavia.

10 oktober '24 (13:00)

Madlener ontkent druk te hebben gezet op ambtenaren om Schiphol

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent dat hij ambtenaren onder druk heeft gezet om tot andere berekeningen te komen over het verminderen van geluidsoverlast rond Schiphol. De luchthaven hoeft van de minister minder te krimpen dan het vorige kabinet had bepaald, en volgens NRC komt dat doordat Madlener ambtenaren "onder druk zette" om informatie van Schiphol en KLM te gebruiken.

08 oktober '24 ( 8:48)

Samenwerking Corendon en IAMTORO: fotoshoot in Egypte

IAMTORO zoekt modellen voor een fotoshoot in Egypte. Zondag 20 oktober 2024 organiseert dit ondergoedmerk een open casting bij de Boeing 747 in de tuin van hotel Corendon Amsterdam Schiphol Airport. Vorig jaar hield IAMTORO nog een zomerse casting op het Leidseplein. Maar liefst tachtig mannen streden toen om een fotoshoot op Bonaire. Dat meldt Corendon.

07 oktober '24 (20:30)

Air France schort vluchten Israël en Libanon langer op

Air France heeft vluchten van en naar Tel Aviv in Israël en de Libanese hoofdstad Beiroet langer opgeschort door de aanhoudende spanningen tussen die twee landen. Daarmee volgt het Franse bedrijf onder meer zustermaatschappij KLM en dochtermaatschappij Transavia.