Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol 's nachts op slot en stopt met privéjets

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Schiphol  's nachts op slot en stopt met privéjets
Schiphol gaat het aantal vluchten in de nacht beperken. Ook worden lawaaiige vliegtuigen stapsgewijs verboden en stopt de luchthaven met privéjets. Dat zegt interim-topman Ruud Sondag van de luchthaven in een interview in het AD. "We zullen Schiphol tussen 00.00 uur ’s nachts en 06.00 uur ’s ochtends sluiten voor vertrekkende vliegtuigen, voor aankomende vliegtuigen tot 05.00 uur ’s ochtends."

Sondag verklaart de stappen om geluidsoverlast aan te pakken door erop te wijzen dat er al vijftien jaar te weinig is gedaan met de zorgen op dat vlak. "We zien de problemen rond nachtvluchten jaar in, jaar uit stijgen. Als risico’s stijgen, dan moet je er wat aan doen. Nu maken wij er korte metten mee." Nu vinden er in de nachtelijke uren 10.000 vluchten per jaar plaats.

Het einde van de nachtvluchten laat nog wel enige tijd op zich wachten. Sondag geeft aan dat het tot eind 2025 kan duren voordat de nieuwe regel van kracht wordt, "maar wat mij betreft een jaar eerder". Daarvoor is wel overleg nodig met de luchtvaartmaatschappijen, "want het heeft inderdaad flinke impact". Zo is 55 procent van de nachtelijke vluchten van Transavia. Maar ook komen veel vluchten van KLM uit Noord-Amerika in de vroege ochtend aan zodat reizigers makkelijk kunnen overstappen.

Positieve milieueffecten

"De gevolgen zijn aanzienlijk", beseft Sondag. "Dat is het dilemma van de afweging tussen het belang van vakantiegangers en van omwonenden. Die valt nu goed uit voor omwonenden." Maar de Schiphol-topman denkt rekening te houden met de belangen van KLM en de hubfunctie van Schiphol. "Wij geven de voorrang aan het netwerk van Schiphol. Daarom kunnen aankomende vluchten al om 05.00 uur weer landen om het overstapnetwerk te ontzien." Voor vakantievluchten kunnen de maatregelen wel vervelend uitpakken.

De stappen die Sondag nu aankondigt, richten zich vooral op geluid, erkent hij. Maar het weren van lawaaiige vliegtuigen heeft ook positieve milieueffecten, omdat die vliegtuigen vaak ook vervuilender zijn. Meer stappen volgen nog. "We komen op termijn met concrete voorstellen op het gebied van uitstoot in lijn met het Parijsakkoord. Die nemen we dan, net als nu met het geluid, op in onze exploitatievoorwaarden zodat iedereen zich eraan moet houden."

Woensdag doet de rechter uitspraak in het kort geding van de luchtvaart of het kabinet de krimpplannen voor Schiphol mag doorzetten. Maar Sondag ontkent dat dit zijn plannen heeft beïnvloed. "Ik vind dat wíj maatregelen moeten nemen. We moeten niet blijven polderen, een kort geding aanspannen of roepen: groei, groei, groei, als heilige graal. Daarmee voed je alle negativiteit in het debat over de luchtvaart."

19 april '24 (12:45)

Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

19 april '24 ( 9:45)

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

19 april '24 ( 6:00)

XR-actie: komend weekend noodverordening rond Groningen Airport Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

17 april '24 (14:15)

Transavia geeft 124 zomerslots terug aan Rotterdam The Hague Airport

Transavia geeft 124 start- en landingsrechten, zogeheten slots, voor het zomerseizoen terug aan luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL) na berichtgeving van De Telegraaf.

17 april '24 (11:15)

Ondanks oorlog Israël is Egypte nog altijd populaire reisbestemming

De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.