Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gebruik privévliegtuigen in Nederland en rest EU flink toegenomen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gebruik privévliegtuigen in Nederland en rest EU flink toegenomen
Het gebruik van privévliegtuigen is vorig jaar sterk toegenomen, zowel in Nederland als de rest van de Europese Unie. Volgens een inventarisatie die het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft heeft gemaakt in opdracht van Greenpeace, is het aantal privévluchten in de EU met 64 procent toegenomen. In Nederland was de stijging nog groter: volgens het rapport steeg vanaf Nederlandse luchthavens 12.176 keer een privévliegtuig op in 2022. Dat is een stijging van 87 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De Nederlandse route top-3 wordt gevormd door Amsterdam-Londen, Rotterdam-Londen en Amsterdam-Parijs. Vanuit Nederland zijn Londen en Parijs ook goed bereikbaar per hogesnelheidstrein. Ook gaan dagelijks tientallen lijnvluchten. De organisatie Transport & Environment heeft eerder berekend dat een privévlucht per passagier tussen de vijf en veertien keer zo vervuilend is als een commerciële lijnvlucht en vijftig keer zo vervuilend als de trein.

Minder gevolgen tijden coronacrisis

Door de coronacrisis werd een tijdje minder gevlogen. Wie had gehoopt dat bestuurders en vermogenden daarna het vliegtuig massaal zouden laten staan, komt dus bedrogen uit.

De CO2-uitstoot van alle privévluchten vanuit Nederland bedroeg in 2022 bijna 53.000 ton. Dat is meer dan twee keer zoveel als een jaar eerder en bijna acht keer zoveel als in coronajaar 2020. Toen werden 'slechts' 2484 privévluchten ondernomen vanuit ons land.

Tientallen keren per jaar vliegen privéjets extreem korte stukjes. Zo werd de 46 kilometer die tussen Rotterdam en Amsterdam ligt, vorig jaar 149 keer afgelegd per privévliegtuig. Op de nog kortere route Maastricht-Luik (en vice versa) vloog volgens het rapport in totaal 62 keer een privéjet. In hoeverre die vluchten passagiers vervoerden is onbekend, zegt onderzoeker Jasper Faber. "Extreem korte vluchten zijn vaak herpositioneringsvluchten", legt hij uit. Dan wordt bijvoorbeeld een passagier afgezet in Maastricht en een volgende opgepikt in Luik.

Parijs-Londen

De populairste Europese route voor privévluchten was vorig jaar Parijs-Londen, gevolgd door Nice-Londen en Parijs-Genève. Londen-Amsterdam was goed voor een tiende plaats op de Europese ranglijst.

De cijfers die CE Delft heeft gebruikt komen van Cirium, een bedrijf dat is gespecialiseerd in luchtvaartdata. Ze gaan niet verder terug dan 2020, maar afgaande op eerdere rapportages van CE Delft zelf lijkt het erop dat het aantal vluchten in 2022 ook beduidend hoger lag dan in 2019, het jaar voor de pandemie. Omdat een andere methodiek is gebruikt, is een goede vergelijking echter niet mogelijk.

Greenpeace noemt de toename "schaamteloos".

08 mei '25 (10:19)

Reisadviezen voor India en Pakistan aangescherpt om spanningen

De reisadviezen voor Nederlanders die naar India of Pakistan willen, zijn aangescherpt. Op de website waar de reisadviezen worden toegelicht schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken over de huidige spanningen in het gebied. In Pakistan was voor sommige plekken het reisadvies nog geel, nu is alles oranje of rood.

07 mei '25 (20:21)

Bijna alle Nederlandse F-16's overgedragen aan Oekraïne

De meeste van de 24 beloofde Nederlandse F-16's zijn in Oekraïne. "Bijna allemaal zijn ze overgedragen", aldus minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD). Aantallen wil hij niet noemen. Op "korte termijn" zullen ook de laatste vliegtuigen worden geleverd.

07 mei '25 (17:33)

Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

07 mei '25 (14:27)

Gevechtsvliegtuigen nog niet welkom op Lelystad Airport

Lelystad Airport blijkt de favoriete locatie van defensie te zijn als het gaat om de uitbreiding van de jachtvliegcapaciteit. F-35’s kunnen daar opstijgen, want deze zouden de minste geluidhinder opleveren voor omwonenden. Dat denkt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman. Dat meldt Nieuwsuur.

06 mei '25 (11:29)

Luchtvaartmanagers doen dringende oproep tot verduurzaming sector

Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".

06 mei '25 ( 8:48)

Meer luchtvaartpassagiers in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2025 reisden 16,6 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Ruim 2 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Dat meldt het CBS.

06 mei '25 ( 8:35)

NAVO-top: beperkingen in luchtruim en op zee

Om de NAVO-top in Den Haag veilig te laten verlopen gelden op en rondom 23 tot en met 25 juni 2025 ook beperkingen in het luchtruim en op zee. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

04 mei '25 (18:49)

KLM voorziet meer annuleringen door onderhoud Boeing 787's

KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.

02 mei '25 (10:12)

Ready for Summer 2025: RMC-Meetup op hoofdkantoor Transavia

Onder het motto 'Ready for Summer 2025' houden Transavia en TRAVel Media (TravMagazine/Travelpro) dinsdag 20 mei 2025 een RMC-Meetup. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het hoofdkantoor van Transavia op Schiphol-Oost. Dat meldt Travmagazine.nl.

01 mei '25 ( 8:42)

Zes dagen onderhoud aan Aalsmeerbaan op Schiphol

Van maandag 5 mei tot en met zaterdag 10 mei 2025 vindt jaarlijks regulier onderhoud plaats aan de Aalsmeerbaan. Tijdens het baanonderhoud is de start- en landingsbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer. Dat meldt Schiphol.