Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen'

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
'Nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen'
Het is belangrijk om nu te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart. Anders komen broodnodige innovaties niet op tijd van de grond om te zorgen dat vliegen in 2050 CO2-neutraal kan. Dat zei KLM-topvrouw Marjan Rintel woensdag bij een raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof, ook wel SAF genoemd, van het Finse bedrijf Neste op de Maasvlakte. KLM en zustermaatschappij Air France hebben een overeenkomst gesloten voor een gegarandeerde afname als die raffinaderij eind dit jaar gaat draaien.

"Je moet nu doen wat je nu kunt doen", aldus Rintel die erop wijst dat door dit soort afnamedeals bedrijven als Neste investeringen kunnen doen en zicht hebben op het terugverdienen daarvan. Maar om aan de eigen verduurzamingsdoelen te voldoen is nog veel meer nodig. En een deel van de benodigde technologie is nog niet beschikbaar of nog niet op grote schaal toepasbaar. Toch gelooft Rintel heilig in innovatie. "Wij willen een duurzame airline zijn, maar er is altijd een deel dat je niet zeker weet. En als er nu geïnvesteerd wordt, kan het heel snel gaan. Je hebt zo'n versnelling nodig."

De SAF die Neste vanaf dit jaar op de Maasvlakte maakt heeft vooral gebruikte kookolie en frituurvet en dierlijke vetten als basis. Maar daarvan is simpelweg niet genoeg om de luchtvaart op de langere termijn te helpen. "We produceren dit jaar genoeg om aan de Europese bijmengverplichting van 2 procent in 2025 te voldoen", aldus Jonathan Wood die bij het Finse bedrijf verantwoordelijk is voor de duurzame luchtvaartbrandstoffen. "En we gaan het ook halen als kerosine in 2030 voor 6 procent uit SAF moet bestaan", verwacht Wood. Maar daarna moeten er andere bronnen worden aangeboord.

Power to Liquid

Daarvoor kijken onderzoekers bijvoorbeeld naar algen en andere plantenresten. Maar ook naar een techniek die Power to Liquid (PtL) wordt genoemd. Daarbij wordt CO2 uit de lucht gehaald en via een reactie met waterstof kan dan brandstof worden gemaakt. De PtL-techniek is nog niet op grote schaal mogelijk. "Er moeten nog technieken voor worden doorontwikkeld en opgeschaald", legt Wood uit. "En er is veel meer energie voor nodig dan voor de techniek die we nu gebruiken.

Dus ondanks de stappen die Air France-KLM zet, met strengere doelen dan die voor de EU, is er nog veel onzekerheid. Want het luchtvaartconcern weet nog niet volledig hoe het de doelen voor 2030 gaat halen, laat staan die voor 2050. Rintel hamert daarom op de dingen die nu al gebeuren en die een verschil gaan maken. Zoals het aankopen van zuinigere vliegtuigen en het bijmengen van SAF. En dat terwijl de balans moet worden gezocht tussen de hogere prijs voor de brandstof en de prijs voor een ticket.

Die prijs "zal nooit meer zo laag worden als die was", zegt Rintel. Maar zakenreizigers zijn veel vaker al bereid om meer te betalen. "Grote bedrijven hebben milieudoelen en willen dat wij SAF gebruiken. Dat helpt, want uiteindelijk kunnen wij daardoor grotere hoeveelheden duurzame brandstof inkopen en kan bijvoorbeeld Neste investeren in nieuwe fabrieken. Het is een keten."

12 juli '24 (11:15)

Vakantieboekingen volgens ANVR in eerste helft 2024 met zes procent gestegen

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

12 juli '24 (11:00)

Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen, voldeed daardoor niet aan de eisen.

12 juli '24 ( 8:44)

KLM, Air France en SAS ondertekenen codeshare- en interline-overeenkomst

KLM, Air France en SAS hebben donderdag 11 juli 2024 aangekondigd codeshare- en interline-overeenkomsten te hebben ondertekend. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 september 2024. SAS, waarvan Air France-KLM een van de oprichters is, treedt dan officieel toe tot de SkyTeam-alliantie. Dat meldt KLM.

12 juli '24 ( 6:00)

Uitspraak Hoge Raad in slepende zaak krimpplan Schiphol

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een zaak tegen de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Die is aangespannen tegen de Staat door verschillende luchtvaartmaatschappijen en de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Centraal staat het verlagen van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000, iets wat de overheid inmiddels niet meer voor dit jaar van plan is.

11 juli '24 (22:00)

Zorgen over uitbreiding luchtbasis Leeuwarden

Veel Friezen die de informatieavond van Defensie donderdag in Leeuwarden bezochten zijn bezorgd over de plannen voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen met F-35's. Defensie wil 2300 extra vluchten per jaar gaan uitvoeren en mogelijk komt een deel daarvan in Leeuwarden.

11 juli '24 (13:15)

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

10 juli '24 (12:00)

Brussel keurt opnieuw miljardensteun voor Air France-KLM goed

De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed. De Nederlandse en Franse overheid voorkwamen met die leningen en kredietgaranties een faillissement van het luchtvaartconcern na het uitbreken van de coronapandemie. Maar na klachten van Ryanair oordeelde de op een na hoogste rechter van de Europese Unie dat de Europese Commissie die staatssteun te gemakkelijk had goedgekeurd.

09 juli '24 ( 7:19)

Corendon introduceert ambassadeurs Influencer Squad

Tijdens het Social Crew Event in de Mondi Skybar van het Corendon Schiphol Hotel zijn de nieuwe travelambassadeurs voor Corendon, Byjune en GoFun bekendgemaakt. Deze ambassadeurs gaan voor de verschillende merken van Corendon op reis om hun volgers te inspireren en te laten zien wat voor prachtige bestemmingen er zijn. Dorst & Lesser beheert het ambassadeursprogramma. Dat meldt Corendon.

05 juli '24 ( 6:53)

Transavia biedt meer mogelijkheden met Flying Blue

Transavia biedt sinds maandag 1 juli 2024 meer mogelijkheden om Flying Blue Miles te verdienen en te besteden op vluchten binnen het Middellandse Zeegebied en Europa. Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van de Air France-KLM Groep, waarvan Transavia een onderdeel is. Dat meldt Transavia. 

04 juli '24 (14:15)

Afspraken Defensie om overlast vliegbasis Gilze-Rijen te beperken

Defensie heeft afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken. Welke maatregelen precies worden genomen, maakt Defensie eind augustus bekend op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. Het ministerie en de Brabantse gemeente Gilze en Rijen leggen de afspraken vast in een intentieverklaring en een uitvoeringsdocument.