Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen'

Door ANP
schedule 6 min
'Nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen'
Het is belangrijk om nu te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart. Anders komen broodnodige innovaties niet op tijd van de grond om te zorgen dat vliegen in 2050 CO2-neutraal kan. Dat zei KLM-topvrouw Marjan Rintel woensdag bij een raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof, ook wel SAF genoemd, van het Finse bedrijf Neste op de Maasvlakte. KLM en zustermaatschappij Air France hebben een overeenkomst gesloten voor een gegarandeerde afname als die raffinaderij eind dit jaar gaat draaien.

"Je moet nu doen wat je nu kunt doen", aldus Rintel die erop wijst dat door dit soort afnamedeals bedrijven als Neste investeringen kunnen doen en zicht hebben op het terugverdienen daarvan. Maar om aan de eigen verduurzamingsdoelen te voldoen is nog veel meer nodig. En een deel van de benodigde technologie is nog niet beschikbaar of nog niet op grote schaal toepasbaar. Toch gelooft Rintel heilig in innovatie. "Wij willen een duurzame airline zijn, maar er is altijd een deel dat je niet zeker weet. En als er nu geïnvesteerd wordt, kan het heel snel gaan. Je hebt zo'n versnelling nodig."

De SAF die Neste vanaf dit jaar op de Maasvlakte maakt heeft vooral gebruikte kookolie en frituurvet en dierlijke vetten als basis. Maar daarvan is simpelweg niet genoeg om de luchtvaart op de langere termijn te helpen. "We produceren dit jaar genoeg om aan de Europese bijmengverplichting van 2 procent in 2025 te voldoen", aldus Jonathan Wood die bij het Finse bedrijf verantwoordelijk is voor de duurzame luchtvaartbrandstoffen. "En we gaan het ook halen als kerosine in 2030 voor 6 procent uit SAF moet bestaan", verwacht Wood. Maar daarna moeten er andere bronnen worden aangeboord.

Power to Liquid

Daarvoor kijken onderzoekers bijvoorbeeld naar algen en andere plantenresten. Maar ook naar een techniek die Power to Liquid (PtL) wordt genoemd. Daarbij wordt CO2 uit de lucht gehaald en via een reactie met waterstof kan dan brandstof worden gemaakt. De PtL-techniek is nog niet op grote schaal mogelijk. "Er moeten nog technieken voor worden doorontwikkeld en opgeschaald", legt Wood uit. "En er is veel meer energie voor nodig dan voor de techniek die we nu gebruiken.

Dus ondanks de stappen die Air France-KLM zet, met strengere doelen dan die voor de EU, is er nog veel onzekerheid. Want het luchtvaartconcern weet nog niet volledig hoe het de doelen voor 2030 gaat halen, laat staan die voor 2050. Rintel hamert daarom op de dingen die nu al gebeuren en die een verschil gaan maken. Zoals het aankopen van zuinigere vliegtuigen en het bijmengen van SAF. En dat terwijl de balans moet worden gezocht tussen de hogere prijs voor de brandstof en de prijs voor een ticket.

Die prijs "zal nooit meer zo laag worden als die was", zegt Rintel. Maar zakenreizigers zijn veel vaker al bereid om meer te betalen. "Grote bedrijven hebben milieudoelen en willen dat wij SAF gebruiken. Dat helpt, want uiteindelijk kunnen wij daardoor grotere hoeveelheden duurzame brandstof inkopen en kan bijvoorbeeld Neste investeren in nieuwe fabrieken. Het is een keten."

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.

22 mei '23 (13:52)

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

22 mei '23 (10:52)

Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

17 mei '23 (11:53)

Schiphol sluit voor Kort Parkeren een deal met EasyPark

Schiphol sluit voor P1 Kort Parkeren een deal met EasyPark formerly Parkmobile, onderdeel van de EasyPark Group. Het openen van de slagboom bij binnenkomst en vertrek en betalen gebeurt hier geheel automatisch. Halers en brengers of kort parkeerders hoeven niet meer langs de parkeerautomaat te gaan, maar kunnen dit eenvoudig regelen via de app. Dit meldt EasyPark in een persbericht.

17 mei '23 ( 9:14)

Ook in hoger beroep vrijspraak voor piloot Julio Poch in Argentinië

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is ook in hoger beroep in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het toenmalige regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. De advocaten Carry en Geert-Jan Knoops hebben dat dinsdag meegedeeld in de talkshow Jinek. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 al vrij.

16 mei '23 (12:07)

Sunweb garandeert weinig hinder door geschrapte vluchten Transavia

Het opnieuw schrappen van vluchten door Transavia leidt in juni tot weinig hinder voor klanten van Sunweb. De reisorganisatie garandeert dat iedereen volgende maand naar zijn vakantiebestemming kan worden gebracht. Door de problemen bij de luchtvaartmaatschappij vertrekt 1 procent van de vakantiegangers van Sunweb een dag eerder of later naar zijn vakantiebestemming.