Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Weinig multinationals hebben plannen om minder te vliegen, ABN AMRO wel ambitieus

Door Milan Bos
schedule 5 min
location_on [xx]km
Weinig multinationals hebben plannen om minder te vliegen, ABN AMRO wel ambitieus
Veruit de meeste multinationals hebben geen serieuze plannen om minder zakelijk te gaan vliegen. Milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) heeft het vliegbeleid van 322 bedrijven wereldwijd onderzocht en concludeert dat 85 procent "geen geloofwaardig plan" heeft om het aantal vluchten te beperken. Dat het wel degelijk kan, bewijzen volgen het onderzoek vier bedrijven die voldoen aan de "gouden standaard": ze zijn ambitieus en rapporteren over hun uitstoot. ABN AMRO is een van die bedrijven.

T&E plaatst bedrijven in de hoogste categorie als ze hun uitstoot in 2025 of eerder willen halveren en daar informatie over geven. Naast de bank uit Nederland staan in de top van de lijst het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, verzekeringsbedrijf Swiss Re en Fidelity International, een Britse financiële instelling.

De meeste onderzochte bedrijven hebben wel algemenere doelen om de uitstoot van broeikasgassen die hun werknemers en bestuurders veroorzaken met reizen te verminderen. In het rapport kregen de ondernemingen onder meer punten toegekend voor de doelen die ze stellen om minder te vliegen, hoe snel ze die doelen willen bereiken en hoe specifiek ze daarover rapporteren.

Vier categorieën

Uiteindelijk zijn de bedrijven in vier categorieën ingedeeld, van A tot en met D. In totaal kregen 11 bedrijven een A, waaronder de vier "gouden standaard"-bedrijven die zichzelf nog extra onderscheiden. Zij zijn volgens T&E goed bezig. In het B-segment daaronder staan 38 bedrijven. De bulk (212 bedrijven) kwam niet verder dan een C. Nog eens 61 bedrijven tonen zo weinig ambities of rapporteren zo gebrekkig dat ze een D kregen.

De top drie van grootste uitstoters wordt gevormd door Volkswagen, KPMG en Johnson & Johnson. Volkswagen is door de opstellers van de lijst in de laagste categorie gezet, KPMG en Johnson & Johnson kregen een C.

Onder de bedrijven die zich positief onderscheiden is ook het Nederlandse Arcadis, dat net als ABN AMRO streeft naar 50 procent reductie in 2025, zo vult Natuur & Milieu aan. De Nederlandse organisatie was zijdelings betrokken bij het onderzoek en roept bedrijven die nog geen specifiek beleid hebben opgesteld op dit alsnog te doen. "Dat begint bij het transparant maken van de uitstoot, het stellen van reductiedoelen en het nemen van maatregelen om die doelen te behalen." Om minder te vliegen, kunnen bedrijven bijvoorbeeld vaker videoconferenties houden of met de trein reizen.

Door: ANP

12 juni '25 ( 9:43)

Inflatie daalt door prijsdaling vliegtickets en bungalowparken

Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie koelde daarmee af ten opzichte van de 4,1 procent in april.

11 juni '25 (11:11)

Gebied rond Polderbaan Schiphol dicht tijdens NAVO-top

Het gebied rond de Polderbaan wordt rond de NAVO-top helemaal afgesloten. Dat deel van Schiphol wordt gebruikt voor aankomst en vertrek van wereldleiders. Ook de spottersplek bij Vijfhuizen gaat tijdelijk dicht.

11 juni '25 ( 8:37)

Schipholfonds reikt ruim 110.000 euro uit aan organisaties in de regio

Vrijdag 6 juni 2025 is een bedrag van ruim € 110.000 uitgereikt aan organisaties die actief zijn op het gebied van sport en bewegen in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Dat meldt Schiphol. 

10 juni '25 ( 8:55)

ACM keurt nieuwe tarieven Schiphol goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de nieuwe tarieven die Schiphol per 1 april 2025 rekent goedgekeurd. Dat meldt Schiphol.

09 juni '25 (14:05)

Schiphol: dinsdag slecht bereikbaar

Schiphol denkt dinsdag door de staking van NS-personeel slecht bereikbaar te zijn. Er rijden alleen tussen Amsterdam en Schiphol treinen, dus wordt verwacht dat veel mensen met de auto of taxi komen. "Dit leidt naar verwachting tot veel extra verkeer en drukte op de wegen rondom de luchthaven."

09 juni '25 (10:52)

Corendon van start met gratis clean-up excursies op Curaçao

Corendon biedt reizigers op Curaçao voortaan de mogelijkheid om mee te helpen aan een schoner eiland. Samen met excursiepartner FBTT en de Kunuku Man organiseert de reisorganisatie gratis clean-up excursies. Mensen kunnen tijdens deze excursies zwerfafval op stranden en langs wegen opruimen. Dat meldt Corendon.

06 juni '25 (13:09)

Extra marechaussee tegen lopende reizigers op Schipholterrein

De marechaussee op Schiphol laat vrijdag extra motoragenten patrouilleren op het terrein van de luchthaven. De in totaal acht motorrijders moeten erop toezien dat reizigers niet op gedeelten gaan lopen waar dat niet de bedoeling is. Die kans is aanwezig, omdat veel mensen nu met de auto naar Schiphol komen vanwege de staking op het spoor.

06 juni '25 (13:09)

Geen grote problemen op Schiphol door treinstaking

Op Schiphol lijken de problemen door de spoorstaking tot nu toe mee te vallen. Veel reizigers gebruiken alternatief vervoer om naar de luchthaven te komen. Op de toegangswegen, en vooral op de wegen op het luchthaventerrein, is het erg druk. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn er nog geen signalen dat mensen hierdoor hun vlucht hebben gemist.

06 juni '25 ( 9:32)

Onderzoek naar ervaringen medewerkers op Schiphol afgerond

Schiphol heeft in samenwerking met twaalf werkgevers en de vakbonden CNV en FNV een onderzoek laten doen naar de ervaringen van medewerkers op de luchthaven. Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door TNO, deden bijna zestienhonderd medewerkers mee. Dat meldt Schiphol. 

05 juni '25 (19:57)

TNO: personeel Schiphol ervaart hoge werkdruk en weinig autonomie

Medewerkers van de luchthaven Schiphol ervaren een relatief hoge werkdruk en weinig autonomie in vergelijking met andere werkenden in Nederland. Dat volgt uit onderzoek van TNO in opdracht van Schiphol en vakbonden FNV en CNV waaraan ongeveer 1600 van de in totaal 75.000 luchthavenmedewerkers hebben deelgenomen. Zo heeft personeel onder andere het gevoel niet altijd zelf beslissingen te kunnen nemen in het uitvoeren van werkzaamheden.