Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arbeidsinspectie eist vervanging diesel aangedreven arbeidsmiddelen Schiphol

Door Nationale Transportgids
schedule 7 min
Arbeidsinspectie eist vervanging diesel aangedreven arbeidsmiddelen Schiphol
Op korte termijn moeten op de luchthaven Schiphol diesel aangedreven arbeidsmiddelen, voor zover technisch uitvoerbaar, op de airside worden vervangen door een versie met alternatieve aandrijving. Dit heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie geëist op grond van de Arbowetgeving. Een deel van de vervanging moet dit jaar plaatsvinden. Gezien de beperkte hoeveelheid walstroom die aanwezig is, kan de vervanging niet overal direct plaatsvinden. Ook zijn er voertuigen en arbeidsmiddelen waarvoor nog alternatieven ontwikkeld moeten worden. Dit meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie,

De Arbeidsinspectie heeft hiermee naar aanleiding van een handhavingsverzoek van de FNV en een Zembla uitzending over klachten van platformmedewerkers 9 besluiten genomen. Op de luchthaven Schiphol zijn veel bedrijven actief, waaronder afhandelingsbedrijven. Een deel van de werknemers van afhandelingsbedrijven werkt op de platforms waar zij kunnen worden blootgesteld aan de uitlaatgassen van vliegtuigmotoren en uitlaatgassen van dieselmotor aangedreven voertuigen en andere arbeidsmiddelen. Dat is schadelijk voor de gezondheid. Voor Schiphol Nederland B.V. volgt zo spoedig mogelijk nog een tweede besluit.

Kankerverwekkende stoffen

Uit inspecties blijkt dat werknemers van bagageafhandelingsbedrijven, Schiphol Nederland B.V. en van andere bedrijven kunnen worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals uitlaatgassen van dieselmotoren (DME) en vliegtuigen. Naar aanleiding van de inspectie blijkt dat DME al jaren een onderwerp van aandacht is en dat er al maatregelen zijn genomen om blootstelling te verminderen. Die maatregelen zijn echter niet voldoende naar het oordeel van de Arbeidsinspectie. Dieselmotorenemissie (DME) is een kankerverwekkende stof en sinds 1 juli 2020 geldt een wettelijke grenswaarde van 10 µg EC/m3. Voor kankerverwekkende stoffen geldt de verplichting voor de werkgever om de blootstelling voor werknemers zo ver als mogelijk te verlagen tot onder de grenswaarde.

Eis tot naleving

De eisen tot naleving die de Arbeidsinspectie nu heeft opgelegd aan Schiphol Nederland B.V. en 8 bagageafhandelingsbedrijven gaan onder meer over de vervanging van dieselaangedreven arbeidsmiddelen ten behoeve van vliegtuigvoorzieningen. Ten behoeve van de bescherming van de werknemers op luchthaven Schiphol wat betreft de blootstelling aan DME en vliegtuigen, maakt de Arbeidsinspectie gebruik van een zogenoemde groene zone. Binnen de groene zone worden in de eisen kortere vervangingstermijnen gehanteerd dan buiten de groene zone.  Zo moeten alle GPU's (Ground Power Units), dieselaggregaten en PCA's (Preconditioned Air Units) bij sommige pieren binnen deze zone eind december 2023 vervangen zijn.

Daarnaast eist de Arbeidsinspectie dat alle diesel aangedreven voertuigen en overige arbeidsmiddelen uiterlijk eind december 2023 zijn vervangen, voor zover dat technisch uitvoerbaar is. Hier speelt de stroomvoorziening een rol, omdat met name elektrisch aangedreven arbeidsmiddelen ook opgeladen moeten kunnen worden. Daarom geldt deze eis tot een maxpiekbelasting van 95 procent van de stroomvoorziening als deze aantoonbaar is bereikt. De verwachting is dat eind 2025 de stroomvoorziening voldoende is om volledig aan deze eis te voldoen.

PAGO

Ook eist de Arbeidsinspectie dat er voor de werknemers die blootgesteld (kunnen) worden aan gevaarlijke stoffen een (periodiek) arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) komt.

Op deze manier kunnen (vroege) gezondheidseffecten vanwege het werken met gevaarlijke stoffen opgespoord worden.

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.