Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Arbeidsinspectie eist vervanging diesel aangedreven arbeidsmiddelen Schiphol

Door Nationale Transportgids
schedule 7 min
Arbeidsinspectie eist vervanging diesel aangedreven arbeidsmiddelen Schiphol
Op korte termijn moeten op de luchthaven Schiphol diesel aangedreven arbeidsmiddelen, voor zover technisch uitvoerbaar, op de airside worden vervangen door een versie met alternatieve aandrijving. Dit heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie geëist op grond van de Arbowetgeving. Een deel van de vervanging moet dit jaar plaatsvinden. Gezien de beperkte hoeveelheid walstroom die aanwezig is, kan de vervanging niet overal direct plaatsvinden. Ook zijn er voertuigen en arbeidsmiddelen waarvoor nog alternatieven ontwikkeld moeten worden. Dit meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie,

De Arbeidsinspectie heeft hiermee naar aanleiding van een handhavingsverzoek van de FNV en een Zembla uitzending over klachten van platformmedewerkers 9 besluiten genomen. Op de luchthaven Schiphol zijn veel bedrijven actief, waaronder afhandelingsbedrijven. Een deel van de werknemers van afhandelingsbedrijven werkt op de platforms waar zij kunnen worden blootgesteld aan de uitlaatgassen van vliegtuigmotoren en uitlaatgassen van dieselmotor aangedreven voertuigen en andere arbeidsmiddelen. Dat is schadelijk voor de gezondheid. Voor Schiphol Nederland B.V. volgt zo spoedig mogelijk nog een tweede besluit.

Kankerverwekkende stoffen

Uit inspecties blijkt dat werknemers van bagageafhandelingsbedrijven, Schiphol Nederland B.V. en van andere bedrijven kunnen worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals uitlaatgassen van dieselmotoren (DME) en vliegtuigen. Naar aanleiding van de inspectie blijkt dat DME al jaren een onderwerp van aandacht is en dat er al maatregelen zijn genomen om blootstelling te verminderen. Die maatregelen zijn echter niet voldoende naar het oordeel van de Arbeidsinspectie. Dieselmotorenemissie (DME) is een kankerverwekkende stof en sinds 1 juli 2020 geldt een wettelijke grenswaarde van 10 µg EC/m3. Voor kankerverwekkende stoffen geldt de verplichting voor de werkgever om de blootstelling voor werknemers zo ver als mogelijk te verlagen tot onder de grenswaarde.

Eis tot naleving

De eisen tot naleving die de Arbeidsinspectie nu heeft opgelegd aan Schiphol Nederland B.V. en 8 bagageafhandelingsbedrijven gaan onder meer over de vervanging van dieselaangedreven arbeidsmiddelen ten behoeve van vliegtuigvoorzieningen. Ten behoeve van de bescherming van de werknemers op luchthaven Schiphol wat betreft de blootstelling aan DME en vliegtuigen, maakt de Arbeidsinspectie gebruik van een zogenoemde groene zone. Binnen de groene zone worden in de eisen kortere vervangingstermijnen gehanteerd dan buiten de groene zone.  Zo moeten alle GPU's (Ground Power Units), dieselaggregaten en PCA's (Preconditioned Air Units) bij sommige pieren binnen deze zone eind december 2023 vervangen zijn.

Daarnaast eist de Arbeidsinspectie dat alle diesel aangedreven voertuigen en overige arbeidsmiddelen uiterlijk eind december 2023 zijn vervangen, voor zover dat technisch uitvoerbaar is. Hier speelt de stroomvoorziening een rol, omdat met name elektrisch aangedreven arbeidsmiddelen ook opgeladen moeten kunnen worden. Daarom geldt deze eis tot een maxpiekbelasting van 95 procent van de stroomvoorziening als deze aantoonbaar is bereikt. De verwachting is dat eind 2025 de stroomvoorziening voldoende is om volledig aan deze eis te voldoen.

PAGO

Ook eist de Arbeidsinspectie dat er voor de werknemers die blootgesteld (kunnen) worden aan gevaarlijke stoffen een (periodiek) arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) komt.

Op deze manier kunnen (vroege) gezondheidseffecten vanwege het werken met gevaarlijke stoffen opgespoord worden.

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.

17 maart '23 (15:07)

Omwonenden Schiphol staan voor de verandering eens naast de Staat

Een belangenvereniging van omwonenden van Schiphol is als partij toegevoegd aan het kort geding van luchtvaartmaatschappijen tegen de Staat om het terugdringen van het aantal vluchten. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) komt in het kort geding naast de overheid te staan en tegenover luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia en Corendon.

17 maart '23 ( 8:07)

Vakbond FNV gaat toch niet staken bij easyJet in meivakantie

Vakbond FNV ziet af van plannen voor een mogelijke staking onder het cabinepersoneel van easyJet in de drukke meivakantie. Dat bevestigt FNV-bestuurder Stijn Jansen nadat naar buiten was gekomen dat de Britse budgetmaatschappij FNV heeft erkend als gesprekspartner voor de nieuwe cao voor haar Nederlandse stewards, stewardessen en pursers.

16 maart '23 (10:59)

Consultatie over terugdringen geluidshinder rondom Schiphol

Het kabinet wil de geluidshinder rondom Schiphol aanpakken en daarmee tot een nieuwe balans komen tussen de omgeving en de luchthaven. Om dat te bereiken heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers vorig jaar aangekondigd het maximumaantal vliegtuigbewegingen op Schiphol terug te willen brengen naar 440.000 per jaar. Ook is tegelijkertijd het voornemen voor het reduceren van het aantal nachtvluchten van 32.000 naar 29.000 herbevestigd. Dit meldt Rijksoverheid. 

16 maart '23 (10:22)

Internationaal gezochte drugscrimineel gearresteerd op Schiphol

Een 55-jarige man uit Den Bosch, die sinds zijn veroordeling in een omvangrijke drugszaak voortvluchtig was, is dinsdag aangehouden op Schiphol. Dit heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Bert van D. werd vorig jaar juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Zijn zaak loop nog in hoger beroep.