Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omwonenden Schiphol niet eens met oprekken geluidsnormen rond vliegveld

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Omwonenden Schiphol niet eens met oprekken geluidsnormen rond vliegveld
Omwonenden van Schiphol zijn tegen voorstellen voor het oprekken van de geluidsnormen op meerdere plaatsen rondom de luchthaven. Dat volgt uit een advies van de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) op het kabinetsplan om het aantal vluchten op Schiphol te beperken tot 460.000 per jaar. Het overlegorgaan wil hierover in gesprek met verantwoordelijk minister Mark Harbers.

MRS-voorzitter Eddy van Hijum stelt wel voorstander te zijn van de krimp van Schiphol. Maar die moet volgens hem anders worden geregeld. Hij legt uit dat Harbers niet alleen het aantal vluchten beperkt maar via een tijdelijke regeling ook een einde wil maken aan het gedogen van de huidige overschrijdingen van de wettelijke geluidsnormen. Dat betekent dat de geluidsnormen op tien plaatsen wat zouden worden verhoogd, iets wat voor veel onrust zorgt bij mensen die in de buurt wonen.

"KLM en ook Schiphol zelf hebben onlangs al laten horen wat ze van de krimpplannen vinden. Zij richten zich in hun reacties vooral op het terugbrengen van het aantal vluchten. KLM stapt zelfs naar de rechter. Wij willen nu ook van ons laten horen", zegt Van Hijum. Harbers had de MRS, als opvolger van de in 2015 opgezette Omgevingsraad Schiphol, ook om een advies gevraagd.

Tóch aan 460.000 vluchten komen

Dat advies pakt dus negatief uit, maar volgens Van Hijum is het niet een definitief nee. Hij denkt dat er manieren zijn om op 460.000 vluchten per jaar uit te komen zonder dat de geluidsnormen moeten worden opgerekt. "Bijvoorbeeld door in de randen van de dag met stillere toestellen te vliegen. Omwonenden hebben veel creatieve ideeën."

Het advies van de MRS wordt gesteund door de acht vertegenwoordigers van bewonersorganisaties rondom Schiphol en de Milieufederatie Noord-Holland. Van Hijum geeft aan dat ondernemersorganisatie VNO-NCW West wel een afwijkend standpunt inneemt. De vereniging is net als KLM en andere luchtvaartmaatschappijen juist bezorgd over de gevolgen van de krimp voor de netwerkfunctie van Schiphol.

Kort geding

KLM spande onlangs samen met Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI een kort geding aan dat volgende week dient. De voorgenomen krimp van Schiphol zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving. Ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht.

Schiphol benadrukte op zijn beurt de vermindering naar 460.000 vluchten als noodzakelijke tussenstop te zien. Via een nieuw luchthavenverkeersbesluit met daarin harde grenzen voor geluid en uitstoot zou nieuwe groei van Schiphol later ook weer tot de mogelijkheden moeten gaan behoren, vindt het vliegveld.

28 maart '23 ( 9:28)

Minder vluchten van British Airways vanaf Heathrow met Pasen wegens staking

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

27 maart '23 (10:07)

Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

27 maart '23 (10:01)

Vliegtuig naar Canada keert om vanwege agressieve passagier

Een KLM-vliegtuig met Canada als bestemming is zondag teruggekeerd naar Schiphol, omdat een passagier zich agressief gedroeg. De man is op de luchthaven aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

27 maart '23 ( 9:37)

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.