Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omwonenden Schiphol niet eens met oprekken geluidsnormen rond vliegveld

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
Omwonenden Schiphol niet eens met oprekken geluidsnormen rond vliegveld
Omwonenden van Schiphol zijn tegen voorstellen voor het oprekken van de geluidsnormen op meerdere plaatsen rondom de luchthaven. Dat volgt uit een advies van de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) op het kabinetsplan om het aantal vluchten op Schiphol te beperken tot 460.000 per jaar. Het overlegorgaan wil hierover in gesprek met verantwoordelijk minister Mark Harbers.

MRS-voorzitter Eddy van Hijum stelt wel voorstander te zijn van de krimp van Schiphol. Maar die moet volgens hem anders worden geregeld. Hij legt uit dat Harbers niet alleen het aantal vluchten beperkt maar via een tijdelijke regeling ook een einde wil maken aan het gedogen van de huidige overschrijdingen van de wettelijke geluidsnormen. Dat betekent dat de geluidsnormen op tien plaatsen wat zouden worden verhoogd, iets wat voor veel onrust zorgt bij mensen die in de buurt wonen.

"KLM en ook Schiphol zelf hebben onlangs al laten horen wat ze van de krimpplannen vinden. Zij richten zich in hun reacties vooral op het terugbrengen van het aantal vluchten. KLM stapt zelfs naar de rechter. Wij willen nu ook van ons laten horen", zegt Van Hijum. Harbers had de MRS, als opvolger van de in 2015 opgezette Omgevingsraad Schiphol, ook om een advies gevraagd.

Tóch aan 460.000 vluchten komen

Dat advies pakt dus negatief uit, maar volgens Van Hijum is het niet een definitief nee. Hij denkt dat er manieren zijn om op 460.000 vluchten per jaar uit te komen zonder dat de geluidsnormen moeten worden opgerekt. "Bijvoorbeeld door in de randen van de dag met stillere toestellen te vliegen. Omwonenden hebben veel creatieve ideeën."

Het advies van de MRS wordt gesteund door de acht vertegenwoordigers van bewonersorganisaties rondom Schiphol en de Milieufederatie Noord-Holland. Van Hijum geeft aan dat ondernemersorganisatie VNO-NCW West wel een afwijkend standpunt inneemt. De vereniging is net als KLM en andere luchtvaartmaatschappijen juist bezorgd over de gevolgen van de krimp voor de netwerkfunctie van Schiphol.

Kort geding

KLM spande onlangs samen met Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI een kort geding aan dat volgende week dient. De voorgenomen krimp van Schiphol zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving. Ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht.

Schiphol benadrukte op zijn beurt de vermindering naar 460.000 vluchten als noodzakelijke tussenstop te zien. Via een nieuw luchthavenverkeersbesluit met daarin harde grenzen voor geluid en uitstoot zou nieuwe groei van Schiphol later ook weer tot de mogelijkheden moeten gaan behoren, vindt het vliegveld.

12 juni '25 ( 9:43)

Inflatie daalt door prijsdaling vliegtickets en bungalowparken

Het dagelijks leven is in mei gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie koelde daarmee af ten opzichte van de 4,1 procent in april.

11 juni '25 (11:11)

Gebied rond Polderbaan Schiphol dicht tijdens NAVO-top

Het gebied rond de Polderbaan wordt rond de NAVO-top helemaal afgesloten. Dat deel van Schiphol wordt gebruikt voor aankomst en vertrek van wereldleiders. Ook de spottersplek bij Vijfhuizen gaat tijdelijk dicht.

11 juni '25 ( 8:37)

Schipholfonds reikt ruim 110.000 euro uit aan organisaties in de regio

Vrijdag 6 juni 2025 is een bedrag van ruim € 110.000 uitgereikt aan organisaties die actief zijn op het gebied van sport en bewegen in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Dat meldt Schiphol. 

10 juni '25 ( 8:55)

ACM keurt nieuwe tarieven Schiphol goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de nieuwe tarieven die Schiphol per 1 april 2025 rekent goedgekeurd. Dat meldt Schiphol.

09 juni '25 (14:05)

Schiphol: dinsdag slecht bereikbaar

Schiphol denkt dinsdag door de staking van NS-personeel slecht bereikbaar te zijn. Er rijden alleen tussen Amsterdam en Schiphol treinen, dus wordt verwacht dat veel mensen met de auto of taxi komen. "Dit leidt naar verwachting tot veel extra verkeer en drukte op de wegen rondom de luchthaven."

09 juni '25 (10:52)

Corendon van start met gratis clean-up excursies op Curaçao

Corendon biedt reizigers op Curaçao voortaan de mogelijkheid om mee te helpen aan een schoner eiland. Samen met excursiepartner FBTT en de Kunuku Man organiseert de reisorganisatie gratis clean-up excursies. Mensen kunnen tijdens deze excursies zwerfafval op stranden en langs wegen opruimen. Dat meldt Corendon.

06 juni '25 (13:09)

Extra marechaussee tegen lopende reizigers op Schipholterrein

De marechaussee op Schiphol laat vrijdag extra motoragenten patrouilleren op het terrein van de luchthaven. De in totaal acht motorrijders moeten erop toezien dat reizigers niet op gedeelten gaan lopen waar dat niet de bedoeling is. Die kans is aanwezig, omdat veel mensen nu met de auto naar Schiphol komen vanwege de staking op het spoor.

06 juni '25 (13:09)

Geen grote problemen op Schiphol door treinstaking

Op Schiphol lijken de problemen door de spoorstaking tot nu toe mee te vallen. Veel reizigers gebruiken alternatief vervoer om naar de luchthaven te komen. Op de toegangswegen, en vooral op de wegen op het luchthaventerrein, is het erg druk. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn er nog geen signalen dat mensen hierdoor hun vlucht hebben gemist.

06 juni '25 ( 9:32)

Onderzoek naar ervaringen medewerkers op Schiphol afgerond

Schiphol heeft in samenwerking met twaalf werkgevers en de vakbonden CNV en FNV een onderzoek laten doen naar de ervaringen van medewerkers op de luchthaven. Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door TNO, deden bijna zestienhonderd medewerkers mee. Dat meldt Schiphol. 

05 juni '25 (19:57)

TNO: personeel Schiphol ervaart hoge werkdruk en weinig autonomie

Medewerkers van de luchthaven Schiphol ervaren een relatief hoge werkdruk en weinig autonomie in vergelijking met andere werkenden in Nederland. Dat volgt uit onderzoek van TNO in opdracht van Schiphol en vakbonden FNV en CNV waaraan ongeveer 1600 van de in totaal 75.000 luchthavenmedewerkers hebben deelgenomen. Zo heeft personeel onder andere het gevoel niet altijd zelf beslissingen te kunnen nemen in het uitvoeren van werkzaamheden.