Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omwonenden Schiphol niet eens met oprekken geluidsnormen rond vliegveld

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
Omwonenden Schiphol niet eens met oprekken geluidsnormen rond vliegveld
Omwonenden van Schiphol zijn tegen voorstellen voor het oprekken van de geluidsnormen op meerdere plaatsen rondom de luchthaven. Dat volgt uit een advies van de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) op het kabinetsplan om het aantal vluchten op Schiphol te beperken tot 460.000 per jaar. Het overlegorgaan wil hierover in gesprek met verantwoordelijk minister Mark Harbers.

MRS-voorzitter Eddy van Hijum stelt wel voorstander te zijn van de krimp van Schiphol. Maar die moet volgens hem anders worden geregeld. Hij legt uit dat Harbers niet alleen het aantal vluchten beperkt maar via een tijdelijke regeling ook een einde wil maken aan het gedogen van de huidige overschrijdingen van de wettelijke geluidsnormen. Dat betekent dat de geluidsnormen op tien plaatsen wat zouden worden verhoogd, iets wat voor veel onrust zorgt bij mensen die in de buurt wonen.

"KLM en ook Schiphol zelf hebben onlangs al laten horen wat ze van de krimpplannen vinden. Zij richten zich in hun reacties vooral op het terugbrengen van het aantal vluchten. KLM stapt zelfs naar de rechter. Wij willen nu ook van ons laten horen", zegt Van Hijum. Harbers had de MRS, als opvolger van de in 2015 opgezette Omgevingsraad Schiphol, ook om een advies gevraagd.

Tóch aan 460.000 vluchten komen

Dat advies pakt dus negatief uit, maar volgens Van Hijum is het niet een definitief nee. Hij denkt dat er manieren zijn om op 460.000 vluchten per jaar uit te komen zonder dat de geluidsnormen moeten worden opgerekt. "Bijvoorbeeld door in de randen van de dag met stillere toestellen te vliegen. Omwonenden hebben veel creatieve ideeën."

Het advies van de MRS wordt gesteund door de acht vertegenwoordigers van bewonersorganisaties rondom Schiphol en de Milieufederatie Noord-Holland. Van Hijum geeft aan dat ondernemersorganisatie VNO-NCW West wel een afwijkend standpunt inneemt. De vereniging is net als KLM en andere luchtvaartmaatschappijen juist bezorgd over de gevolgen van de krimp voor de netwerkfunctie van Schiphol.

Kort geding

KLM spande onlangs samen met Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI een kort geding aan dat volgende week dient. De voorgenomen krimp van Schiphol zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving. Ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht.

Schiphol benadrukte op zijn beurt de vermindering naar 460.000 vluchten als noodzakelijke tussenstop te zien. Via een nieuw luchthavenverkeersbesluit met daarin harde grenzen voor geluid en uitstoot zou nieuwe groei van Schiphol later ook weer tot de mogelijkheden moeten gaan behoren, vindt het vliegveld.

01 december '23 ( 8:45)

Staatssecretaris Gunay Uslu stopt en keert terug naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zet vandaag een punt achter haar huidige Haagse functie en gaat vanaf 11 december 2023 aan de slag als CEO van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Dat meldt Corendon.

28 november '23 (20:45)

Transavia moet nog even wachten op komst eerste Airbus

De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

26 november '23 (15:30)

Pieter van Oord nieuwe topman Schiphol

Schiphol heeft in Pieter van Oord een opvolger gevonden voor de tijdelijke topman van de luchthavengroep Ruud Sondag. Hij komt over van de maritiem dienstverlener Van Oord, bekend van bijvoorbeeld baggerklussen en het leggen van kabels voor windparken op zee.

24 november '23 (11:00)

Nederlanders mogen in 2024 halve maand visumvrij reizen in China

Nederlanders hoeven het komende jaar geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan China van maximaal vijftien dagen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat burgers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië vanaf 1 december geen visum meer nodig hebben om door China te reizen.

22 november '23 ( 9:00)

Air France-KLM mag Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen

Een faillissementsrechtbank in New York heeft een reddingsplan voor de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS goedgekeurd. Hierdoor wordt Air France-KLM samen met investeerder Castlelake de nieuwe eigenaar van SAS.

21 november '23 (17:00)

Winkelbedrijf Kappé wordt overgenomen door Schiphol

Schiphol neemt winkelbedrijf Kappé begin volgend jaar over. Daarvoor hebben beide partijen een principeovereenkomst gesloten. Het gaat om het verwerven van alle aandelen van het familiebedrijf met in totaal vijftien winkels op de luchthaven. Kappé verkoopt onder meer parfums, zonnebrillen en cosmetica.

20 november '23 (15:15)

In oktober veel meer reizigers op Schiphol

Het aantal vliegtuigpassagiers op Schiphol is afgelopen maand fors doorgegroeid. Een van de grootste luchthavens van Europa had in oktober 5,8 miljoen reizigers, wat 18 procent meer is dan vorig jaar. In september ging het nog om een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

20 november '23 ( 6:00)

Interim-topman Sondag van Schiphol waarschuwt voor nog meer krimp

Interim-topman Ruud Sondag van Schiphol vreest dat het besluit om de krimp van de luchthaven op te schorten uiteindelijk zal leiden tot nog minder vluchten dan in het krimpplan was voorgesteld, onder meer door juridisch getouwtrek. "Er zijn partijen die zeggen: onder de 400.000", zo reageert hij in Nieuwsuur voor het eerst op het besluit van minister Mark Harbers (Infrastructuur) om het plan voorlopig in de ijskast te zetten. "Daar wil ik voor waarschuwen."

17 november '23 (13:30)

Vanaf volgend jaar vliegen vliegtuigen op luchthaven Rotterdam deels op biobrandstof

Vliegtuigen die tanken op Rotterdam The Hague Airport vliegen vanaf volgend jaar niet alleen op kerosine, maar ook voor een klein deel op duurzame brandstof, meldt het vliegveld. Die biobrandstof wordt gemaakt van afvaloliën en -vetten. Vanaf volgend jaar wordt 2 procent van de brandstof op de luchthaven bijgemengd met de duurzame brandstof en het vliegveld wil dit komende jaren verhogen tot 14 procent in 2030.

15 november '23 (11:45)

Gemeente Amsterdam teleurgesteld over opschorten besluit krimp Schiphol

De gemeente Amsterdam laat weten teleurgesteld te zijn over het besluit van het kabinet om de geplande krimp van vluchten op Schiphol op te schorten. Dat besluit maakte demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) dinsdag bekend. Eerder was het plan om volgende zomer het aantal vliegbewegingen te laten krimpen naar 460.000. Dat is nu op de lange baan geschoven uit angst voor grote juridische bezwaren vanuit de Verenigde Staten en Europa.