Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kritiek staatsagent op loonstijgingen volgens KLM onterecht

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Kritiek staatsagent op loonstijgingen volgens KLM onterecht
KLM vindt dat de staatsagent, die de belangen van de overheid in de gaten houdt bij het bedrijf, ten onrechte kritiek levert op de loonstijgingen die de luchtvaartmaatschappij de afgelopen tijd doorvoerde. KLM wijst erop dat de situatie van het bedrijf nu heel anders dan toen zij tijdens de coronapandemie bij de staat aanklopte voor steun. Om aan de vraag naar vliegreizen te voldoen moet KLM vacatures vervullen en daarvoor is het volgens het bedrijf belangrijk dat de arbeidsvoorwaarden concurrerend zijn.

KLM kreeg tijdens de pandemie coronasteun ter waarde van in totaal 3,4 miljard euro. In ruil daarvoor verlangde de overheid dat het bedrijf in de kosten sneed en ook de arbeidsvoorwaarden versoberde. Om toezicht te houden werd een zogeheten staatsagent binnen KLM gezet.

KLM reageert nu op het rapport van die staatsagent over afgelopen jaar. De controleur stelt dat de luchtvaartmaatschappij de besparingsdoelen in 2021 en 2022 heeft gehaald, maar vraagt zich af of die structureel zijn omdat de lonen afgelopen jaar alweer stegen. KLM erkent dat structurele kostenbesparingen noodzakelijk zijn om te kunnen blijven investeren en zegt daar ook aan te blijven werken.

Staatslening

Maar tegelijkertijd kan KLM niet weer groeien naar de reizigersaantallen van voor corona zonder meer personeel, aldus het bedrijf. "De torenhoge inflatie en krappe arbeidsmarkt betekenen dat we concurrerende arbeidsvoorwaarden moeten bieden om die vacatures te vervullen, om uitstroom te beperken en om operationeel aan de vraag naar reizen te kunnen blijven voldoen. Daarom hebben we een inflatiecorrectie doorgevoerd en de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage stopgezet."

KLM betaalde vorig jaar al de staatslening terug. Maar er is nog wel een kredietfaciliteit van 2,4 miljard euro waarvoor de overheid garant staat. Die wil KLM in april vervangen door een normale kredietfaciliteit bij banken, zo maakte de maatschappij vorige week bekend. Als dat gebeurd is, zal de staatsagent verdwijnen bij het bedrijf.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.

07 juni '24 ( 8:45)

Schiphol verwacht geen problemen door dichte Zwanenburgbaan

Schiphol vreest geen problemen deze zomer voor passagiers door onderhoud aan een van de start- en landingsbanen op de luchthaven. Dit meldt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Hij verwacht niet dat het net zo druk wordt als tijdens de meivakantie en de zomer van twee jaar geleden.

06 juni '24 ( 8:15)

Kapotte bovenleiding: veel minder treinen van en naar Schiphol Airport

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

05 juni '24 (17:15)

KLM: hubfunctie Schiphol afbreken voorkomt klimaatverandering niet

Een scenario waarin Schiphol niet langer fungeert als hub voor de luchtvaart, helpt niet om klimaatverandering tegen te gaan. Dat stelt topvrouw Marjan Rintel van KLM woensdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van luchtvaartconcern Air France-KLM. Zij reageerde daarmee op een vraag van milieuorganisatie Milieudefensie, die stelt dat de CO2-uitstoot van KLM juist zal toenemen in plaats van afnemen.

05 juni '24 ( 6:15)

Rapport Milieudefensie: KLM haalt eigen klimaatdoelen niet

KLM is een van de weinige luchtvaartbedrijven met een klimaatplan, maar de CO2-uitstoot van het bedrijf neemt er vooralsnog niet door af. Onderzoekers van Breda University of Applied Sciences stellen dat in een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Ze becijferen dat de uitstoot van KLM niet daalt, maar met 6 procent zal stijgen tot 2030. Dat komt onder meer door beoogde groei van het aantal overstappers op Schiphol.

04 juni '24 (12:45)

Pilotenvakbond: nachtsluiting Schiphol bedreigt vakantievluchten

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) roept de overheid op haar plannen voor een nachtsluiting op luchthaven Schiphol te staken. Volgens de pilotenvakbond zijn de plannen onnodig en pakken ze negatief uit voor Nederlanders.

04 juni '24 ( 7:05)

Eerste deelname Corendon aan Sustainable Flight Challenge

Corendon Dutch Airlines neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Sustainable Flight Challenge van SkyTeam. Dat doet zij samen met 22 andere luchtvaartmaatschappijen. Deze challenge vindt in 2024 voor de derde keer plaats, namelijk tussen 1 mei en begin november. Deelnemende luchtvaartmaatschappijen gaan oplossingen en ontdekkingen uit eerdere edities toepassen. Dat meldt Corendon.

03 juni '24 (19:30)

VS leggen onder meer KLM boete op om te trage coronacompensatie

Het Amerikaanse ministerie van Transport legt drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, boetes op van in totaal 2,5 miljoen dollar. De vliegmaatschappijen zouden er extreem lang over doen om passagiers te compenseren voor vluchten die door de coronapandemie waren uitgevallen of veel vertraging opliepen.