Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kamer wil stikstofgaranties als voorwaarde voor natuurvergunning Schiphol

Door ANP
schedule 4 min
Kamer wil stikstofgaranties als voorwaarde voor natuurvergunning Schiphol
De Tweede Kamer wil dat de luchthavens Schiphol en Lelystad Airport geen natuurvergunning krijgen, voordat gegarandeerd is dat de luchtvaart een eerlijke bijdrage levert aan het oplossen van het stikstofprobleem. Een meerderheid steunt een motie van die strekking van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en BBB.

Schiphol is mede op aandringen van het kabinet bezig met de aanvraag van een natuurvergunning. Daarvoor moet het luchthavenbedrijf stikstofruimte vrijspelen en daarom heeft het onlangs een aantal boerenbedrijven opgekocht. De Kamer reageerde daar gepikeerd op, mede omdat ook veel agrarische bedrijven in de problemen zitten door een ontbrekende natuurvergunning.

Deze boeren hebben hun bedrijf op- of uitgebouwd zonder vergunning, omdat die onder de oude stikstofwetgeving (PAS) niet nodig was. Zij konden volstaan met een melding. Ook Lelystad Airport behoorde tot deze zogenoemde PAS-melders. Maar de Raad van State oordeelde een kleine vier jaar geleden dat die aanpak de natuur onvoldoende beschermde tegen een toenemende stikstofuitstoot.

Stikstofdoelen voor andere sectoren

Sindsdien heeft het kabinet doelen opgesteld om de stikstofuitstoot van de landbouw de komende jaren drastisch terug te dringen. Maar het kabinet kwam pas vorige week met doelstellingen waar andere vervuilende sectoren, zoals de industrie, het wegverkeer en de luchtvaart, aan moeten voldoen. Daarin ontbraken nog concrete plannen specifiek voor het vliegverkeer.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) had de motie ontraden. Hij vindt dat iedereen die een natuurvergunning aanvraagt, dat moet doen binnen de op dat moment geldende regels. Het voorstel om daar in het geval van Schiphol nu extra voorwaarden aan te gaan stellen, is volgens de bewindsman in strijd met dat principe.

Door: ANP

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.

17 maart '23 (15:07)

Omwonenden Schiphol staan voor de verandering eens naast de Staat

Een belangenvereniging van omwonenden van Schiphol is als partij toegevoegd aan het kort geding van luchtvaartmaatschappijen tegen de Staat om het terugdringen van het aantal vluchten. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) komt in het kort geding naast de overheid te staan en tegenover luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia en Corendon.

17 maart '23 ( 8:07)

Vakbond FNV gaat toch niet staken bij easyJet in meivakantie

Vakbond FNV ziet af van plannen voor een mogelijke staking onder het cabinepersoneel van easyJet in de drukke meivakantie. Dat bevestigt FNV-bestuurder Stijn Jansen nadat naar buiten was gekomen dat de Britse budgetmaatschappij FNV heeft erkend als gesprekspartner voor de nieuwe cao voor haar Nederlandse stewards, stewardessen en pursers.

16 maart '23 (10:59)

Consultatie over terugdringen geluidshinder rondom Schiphol

Het kabinet wil de geluidshinder rondom Schiphol aanpakken en daarmee tot een nieuwe balans komen tussen de omgeving en de luchthaven. Om dat te bereiken heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers vorig jaar aangekondigd het maximumaantal vliegtuigbewegingen op Schiphol terug te willen brengen naar 440.000 per jaar. Ook is tegelijkertijd het voornemen voor het reduceren van het aantal nachtvluchten van 32.000 naar 29.000 herbevestigd. Dit meldt Rijksoverheid. 

16 maart '23 (10:22)

Internationaal gezochte drugscrimineel gearresteerd op Schiphol

Een 55-jarige man uit Den Bosch, die sinds zijn veroordeling in een omvangrijke drugszaak voortvluchtig was, is dinsdag aangehouden op Schiphol. Dit heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Bert van D. werd vorig jaar juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Zijn zaak loop nog in hoger beroep.