Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bagageafhandeling Schiphol in meivakantie gedeelde verantwoordelijkheid

Door ANP
schedule 6 min
Bagageafhandeling Schiphol in meivakantie gedeelde verantwoordelijkheid
De Werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL) roept Schiphol en luchtvaartmaatschappijen op om zich meer in te zetten om problemen bij de bagageafhandeling van de luchthaven in de meivakantie te voorkomen. Door personeelskrapte is het namelijk nog niet zeker of er tegen die tijd voldoende afhandelaars zijn. WPBL vindt dat de werkgevers in ieder geval genoeg hebben gedaan om deze problemen voor te blijven.

WPBL wil wel dat alle partijen verantwoordelijkheid nemen en om tafel gaan: werkgevers, luchtvaartmaatschappijen en Schiphol. Volgens voorzitter van WPBL Edwin van der Linden hebben de werkgevers al flinke stappen gezet. "We hebben in onze sector net een nieuwe cao afgesproken per 1 juli 2022. De salarissen van de laagstbetaalde medewerkers in onze sector stijgen de komende drie jaar stapsgewijs met ruim 25 procent. Dat is ongekend."

Maar Schiphol zou erop hebben aangedrongen om de lonen sneller te laten stijgen, om het werk van een bagageafhandelaar qua salaris aantrekkelijker te maken voor nieuw personeel. Maar sneller dan die drie jaar, dat kan niet. "Zo’n grote kostenstijging kunnen we als sector simpelweg niet in één keer aan", aldus Van der Linden.

Langlopend contract

WPBL vertegenwoordigt verschillende afhandelbedrijven, waaronder Swissport, Menzies, Aviapartner en Viggo. De bedrijven regelen in opdracht van luchtvaartmaatschappijen werknemers op de grond, van de steward bij de incheckbalie tot bagageladers bij het vliegtuig.

Die samenwerking is op basis van een vaak langlopend contract, legt Van der Linden uit. "Daardoor zijn de kosten om de loonsverhoging te versnellen moeilijk om op de luchtvaartmaatschappijen te verhalen, omdat het ook moeilijk is die contracten open te breken." Het zou goed zijn als afhandelbedrijven daarover wel het gesprek aangaan met de maatschappijen. "Maar dat proces gaat niet snel, zeker niet als de contracten zijn afgesloten in het buitenland."

Mogelijk weer maximum aantal reizigers

Schiphol-topman Ruud Sondag trok vorige week aan de bel: het personeelstekort bij grote afhandelbedrijven zou te veel problemen opleveren. In de meivakantie zou de luchthaven daardoor mogelijk toch weer een maximum moeten instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken. Dat terwijl de limiet juist vanaf maart zou vervallen.

Van der Linden zou graag zien dat Schiphol de regie neemt. Vooralsnog heeft de luchthaven een lening van 10 miljoen euro geboden. "Maar een lening is niet gratis en moet uiteindelijk worden terugbetaald. Dat is op geen enkele manier een oplossing." Een toeslag van enkele euro's per passagier zou de afhandelbedrijven op Schiphol daarentegen wel kunnen helpen bij het werven van broodnodig extra personeel, denkt Van der Linden.

Door: ANP

22 maart '23 (13:32)

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport vorige maand

24 februari legde een bommelding het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor meerdere uren stil. Er werden toen twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten. Dit meldt de NOS. 

22 maart '23 ( 9:00)

Schiphol pleit in kort geding tegen de Staat voor duidelijker perspectief

Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

21 maart '23 (13:07)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot van Boeing op komst

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

21 maart '23 ( 6:07)

Luchtvaartbranche wil in kort geding tegen Staat krimp Schiphol voorkomen

De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

20 maart '23 (11:07)

Experts praten in Amsterdamse RAI drie dagen over dronetaxi's

Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

20 maart '23 ( 9:52)

Cabinepersoneel van easyJet in Portugal wil begin april drie dagen staken

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij easyJet in Portugal is van plan begin april voor drie dagen het werk neer te leggen om de eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Dat zei de Portugese luchtvaartvakbond SNPVAC. De staking in het Zuid-Europese vakantieland zou plaats moeten vinden van 1 tot en met 3 april.

17 maart '23 (15:07)

Omwonenden Schiphol staan voor de verandering eens naast de Staat

Een belangenvereniging van omwonenden van Schiphol is als partij toegevoegd aan het kort geding van luchtvaartmaatschappijen tegen de Staat om het terugdringen van het aantal vluchten. De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) komt in het kort geding naast de overheid te staan en tegenover luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia en Corendon.

17 maart '23 ( 8:07)

Vakbond FNV gaat toch niet staken bij easyJet in meivakantie

Vakbond FNV ziet af van plannen voor een mogelijke staking onder het cabinepersoneel van easyJet in de drukke meivakantie. Dat bevestigt FNV-bestuurder Stijn Jansen nadat naar buiten was gekomen dat de Britse budgetmaatschappij FNV heeft erkend als gesprekspartner voor de nieuwe cao voor haar Nederlandse stewards, stewardessen en pursers.

16 maart '23 (10:59)

Consultatie over terugdringen geluidshinder rondom Schiphol

Het kabinet wil de geluidshinder rondom Schiphol aanpakken en daarmee tot een nieuwe balans komen tussen de omgeving en de luchthaven. Om dat te bereiken heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers vorig jaar aangekondigd het maximumaantal vliegtuigbewegingen op Schiphol terug te willen brengen naar 440.000 per jaar. Ook is tegelijkertijd het voornemen voor het reduceren van het aantal nachtvluchten van 32.000 naar 29.000 herbevestigd. Dit meldt Rijksoverheid. 

16 maart '23 (10:22)

Internationaal gezochte drugscrimineel gearresteerd op Schiphol

Een 55-jarige man uit Den Bosch, die sinds zijn veroordeling in een omvangrijke drugszaak voortvluchtig was, is dinsdag aangehouden op Schiphol. Dit heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Bert van D. werd vorig jaar juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Zijn zaak loop nog in hoger beroep.