Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Minder vliegen en reizen niet het duurzame antwoord'

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Minder vliegen en reizen niet het duurzame antwoord'
Krimp van de luchtvaart en de toerismebranche zijn niet het antwoord om de milieubelasting terug te dringen. Dat heeft ANVR-voorzitter Arjan Kers gezegd tijdens de nieuwjaarsborrel van de reisbranchevereniging. "De overheid en branche moeten schouder aan schouder optrekken om duurzaamheid te versnellen", aldus Kers, die vindt dat de overheid "niet verliefd moet worden op haar eigen oplossingen".

Volgens Kers moet de overheid open blijven staan voor een andere invulling van het doel om uitstoot te reduceren dan krimp. Minder vluchten op Schiphol kunnen ertoe leiden dat luchtvaartmaatschappijen met schonere vliegtuigen naar andere bestemmingen vertrekken, waarschuwt de ANVR-voorman. "Nederland moet blijven beschikken over een goede nationale luchthaven", meent Kers. Om aan de wensen van de Nederlandse reiziger te kunnen voldoen is volgens hem het openen van Lelystad Airport in 2024 "broodnodig".

Voorloper

"De reisbranche en de luchtvaartsector hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze duurzaamheid van groot belang vinden. stelt Kers. Hij vindt dat Den Haag dat vaak anders voorspiegelt. "Vele miljoenen zijn al geïnvesteerd in het verduurzamen van vliegtuigen, hotels en bestemmingen. Wij hoeven als sector ons zeker niet te schamen, want ik durf zelfs te stellen dat we op vele vlakken voorloper zijn ten opzichte van andere sectoren."

De reisbranche kan bovendien zorgen voor echte verandering, denkt Kers. "Er rust op ons allen wel de taak om onze klanten te helpen met het maken van de beste en meest duurzame keuze. Want die verantwoordelijkheid hebben wij ook. Alleen als de massa haar gedrag aanpast zal dat een groot effect hebben."

Krimp Schiphol

Een krimp van Schiphol naar de geplande 440.000 vluchten per jaar is nog geen uitgemaakte zaak, stelt Kers en als Den Haag alleen op stikstofproblemen hier let, heeft dat ook nadelige gevolgen zoals minder verduurzamingsinvesteringen van de Nederlandse reisbranche. "De bijdragen van toerisme wereldwijd is groter en belangrijker dan het oplossen van een stikstofprobleem in Nederland."

Door: ANP

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.