Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbonden bij KLM willen testverplichting rond vluchten China

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vakbonden bij KLM willen testverplichting rond vluchten China
Vakbonden bij luchtvaartmaatschappij KLM willen dat er op Europees niveau regels komen rond vluchten vanuit China vanwege de coronagolf die in dat land is uitgebroken. Volgens de bonden zijn er zorgen bij KLM-personeel over het grote aantal besmettingen in China. Verschillende Europese landen hebben al een testverplichting voor reizigers uit China, maar Nederland nog niet. De lidstaten van de Europese Unie praten woensdag over een gezamenlijke aanpak.

"Het is heel vreemd dat er vanuit de overheid niks komt", zegt bestuurder Ingrid Brama van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). "Het is eigenlijk mosterd na de maaltijd als Nederland nu pas iets gaat doen. Kom vanuit Europa met één richtlijn." De VNC wil dat reizigers uit China een verplichte test krijgen waaruit blijkt dat ze coronavrij zijn. Als die test positief is moeten ze in quarantaine. "Wij vinden dat onze mensen beschermd moeten worden", aldus Brama.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie sluit zich daarbij aan. "Die zorgen zijn er bij mensen. Bijvoorbeeld KLM-werknemers die zich niet veilig voelen omdat ze mantelzorgers zijn voor familieleden." Het is volgens Castelein heel belangrijk dat er centraal Europees beleid komt, waar alle maatschappijen zich aan moeten houden. "Er moet een gelijk speelveld zijn in Europa." Hij vindt wel dat weloverwogen maatregelen moeten worden genomen. "Het moeten genuanceerde maatregelen zijn die niet schadelijk zijn voor de luchtvaart. We moeten niet overhaast te werk gaan."

Verschillende signalen

Ook bij vakbond FNV komen signalen binnen vanuit de achterban bij KLM dat werknemers zich niet prettig voelen op vluchten vanuit China, laat bestuurder Birte Nelen weten. "We moeten hier een brede Europese aanpak voor hebben. Dat wordt hoog tijd, want anders schiet je er niks mee op."

KLM zegt dat de veiligheid van crew en passagiers hoog in het vaandel staat. De maatschappij zegt de richtlijnen te volgen die de overheid uitvaardigt. Op vluchten vanuit China zijn passagiers en crew tijdens de vlucht verplicht een mondkapje te dragen. "We zijn aan het kijken of aanvullende maatregelen moeten worden getroffen." KLM vliegt nu drie keer per week naar China en dat wordt eind deze maand zes keer per week.

Door: ANP

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.