Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herstel Europese luchtvaart duurt langer dan gedacht

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Herstel Europese luchtvaart duurt langer dan gedacht
Het duurt langer voordat de luchtvaart in Europa is hersteld van de coronacrisis dan aanvankelijk gedacht. De koepelorganisatie voor Europese luchthavens, ACI Europe, verwacht dat pas in 2025 evenveel of meer reizigers in het continent een vlucht boeken dan in het laatste jaar voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Dat is een jaar later dan bij eerdere ramingen.

Dat het herstel ten opzichte van 2019 langer op zicht laat wachten, komt volgens ACI Europe onder andere door de Russische inval in Oekraïne en de economische gevolgen daarvan. Zo is de inflatie erg hoog, wat op termijn de vraag naar vliegvakanties dreigt de drukken.

Daarbij zijn de prijzen voor vliegtickets uitzonderlijk hard gestegen. Internationale vluchten waren in Nederland in november bijna de helft duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename vliegverkeer sinds coronabeperkingen

Tot nu toe is het vliegverkeer ten opzichte van het dieptepunt in 2020 hard toegenomen, omdat veel mensen na jaren van coronabeperkingen graag op vakantie willen. Toch zullen volgend jaar 9 procent minder reizigers via Europese luchthavens reizen dan in 2019, verwacht ACI Europe.

"Het aantal passagiers is sterk opgeveerd sinds het afgelopen voorjaar en blijft sterk in tijden van toenemende geopolitieke en economische tegenspoed", verklaarde directeur-generaal Olivier Jankovec van ACI Europe. "Maar we verwachten dat het herstel afvlakt", voegde hij daar aan toe, waarbij hij ook verwees naar de reisbeperkingen die China nog altijd hanteert vanwege het coronavirus.

Meer toerismeverkeer dan voor coronapandemie

Jankovec denkt dat vliegvelden die vooral toeristen verwelkomen volgend jaar al meer passagiers te verwerken krijgen dan voor de coronapandemie. Maar bij de luchthavens die het ook van zakenreizigers moeten hebben, zal dat nog niet het geval zijn. Er zullen in 2023 naar verwachting zo'n 220 miljoen vliegpassagiers minder zijn dan in 2019.

Door: ANP

27 mei '24 (13:45)

ANWB Alarmcentrale: vier Nederlanders vliegen na instorten club terug van Mallorca

Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

27 mei '24 (13:30)

Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.