Aalsmeerbaan en Kaagbaan Schiphol aansluitend dicht voor baanonderhoud

De Aalsmeerbaan op luchthaven Schiphol is sinds maandag tot en met 13 oktober in onderhoud. Aansluitend gaat de Kaagbaan in onderhoud van 13 tot en met 22 oktober. Tijdens het baanonderhoud is de betreffende start- of landingsbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer. Vanwege groot onderhoud aan de kruising tussen de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan overlapt het onderhoud aan de twee banen. Dit meldt Schiphol.

Aan de start- en landingsbanen wordt jaarlijks regulier onderhoud uitgevoerd, zodat deze in goede conditie zijn en blijven. Er worden herstellende werkzaamheden aan het asfalt en markeringen uitgevoerd. De bekabeling en elektra worden gecontroleerd, lampen schoongemaakt of vervangen en omliggende grasvelden worden gemaaid. De werkzaamheden aan de Aalsmeerbaan en Kaagbaan worden gecombineerd met onderhoud aan de kruising tussen deze twee banen, taxibaan E1. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Heijmans.

Instrument Landingssysteem

Tijdens het onderhoud van de Kaagbaan vervangt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) tegelijkertijd het Instrument Landingssysteem (ILS) van de Kaagbaan. Een ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. Een aantal werkzaamheden aan het ILS kan pas worden uitgevoerd nadat het onderhoud is afgerond en er worden meetvluchten uitgevoerd om de juiste en nauwkeurige werking van het systeem te controleren.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Schiphol