Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lufthansa bijna klaar met afbetalen staatssteun coronacrisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Duitse luchtvaartonderneming Lufthansa, die ook vanuit Nederland opereert, wil ruim 2,1 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. De maatschappij wil het geld gebruiken om het laatste deel van de Duitse staatssteun terug te betalen. Lufthansa-topman Carsten Spohr heeft altijd aangegeven dat hij de terugbetaling van de staatssteun nog met de huidige regering wilde regelen. Met de verkiezingen voor de deur lukt dat net niet.

Berlijn loodste Lufthansa met een bedrag van 9 miljard euro door de crisis. Van dat geld was 6 miljard euro nodig om een belang van 20 procent te nemen, ook stond Berlijn garant voor 3 miljard euro. Na zo'n 18 maanden kan de Duitse regering als aandeelhouder worden geschrapt, mede ook door de kostenbesparingen die Lufthansa realiseerde. De volledige steun moet voor het einde van het jaar zijn terugbetaald.

Van de steun werd 2,7 miljard euro eerder terugbetaald. Zo'n 3,9 miljard euro werd nooit opgenomen.

Stille deelneming

De prijs van de nieuwe aandelen is vastgesteld op 3,58 euro per stuk, en naar verwachting zullen de nieuwe aandelen aan aandeelhouders worden aangeboden tijdens een inschrijvingsperiode van 22 september tot 5 oktober. Het aandeel sloot vrijdag op 8,21 euro. De deal wordt onderschreven door een syndicaat van veertien banken. Ongeveer 1,5 miljard euro van de opbrengst van de aandelenverkoop zal worden gebruikt om de zogeheten stille deelneming van Duitsland te verminderen. Het bedrijf heeft niet gezegd wat het met de rest van de verkoopopbrengsten zal doen.

Duitsland stemde in met een reddingspakket voor Lufthansa aan het begin van de pandemie, toen de luchtvaartmaatschappij gedwongen werd de vloot aan de grond te houden en grote verliezen leed. Met het terugbetalen van de steun is de maatschappij ook bevrijd van de beperkende voorwaarden die de Europese Commissie stelde voor de goedkeuring van de deal, zoals een verbod op dividenden, bonussen voor het management en de aankoop van een belang van meer dan 10 procent in een rivaliserende luchtvaartmaatschappij.

Spohr is nog altijd van mening dat er in Europa te veel luchtvaartmaatschappijen zijn. De coronacrisis heeft volgens hem tijdelijk gezorgd voor een pauze in de consolidatieslag in de sector. Op het moment dat overheidssteun is terugbetaald zal ook dit proces weer vaart krijgen, is zijn verwachting.

Door: ANP

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.