Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Shell zet sterk in op biobrandstof voor luchtvaart

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Olie- en gasconcern Shell gaat sterk inzetten op de productie van biobrandstoffen voor de luchtvaartsector. Het bedrijf wil vanaf 2025 jaarlijks 2 miljoen ton biokerosine gaan produceren om zo de luchtvaart te helpen de uitstoot te verlagen. Dat is een vertienvoudiging van het totale huidige aanbod van duurzame vliegtuigbrandstof.

In 2019, dus voor de uitbraak van de coronacrisis, werd door de luchtvaart naar schatting in totaal 330 miljoen ton kerosine verbruikt. De luchtvaart is goed voor circa 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar het is lastig om de uitstoot te verlagen vanwege een gebrek aan alternatieven voor met brandstof aangedreven vliegtuigmotoren.

Volgens Shell kan biobrandstof helpen die uitstoot flink omlaag te brengen. Nu is duurzame kerosine nog goed voor slechts een fractie van de totale vraag vanuit de luchtvaart, mede vanwege de hoge productiekosten. De biobrandstof wordt daarbij vermengd met gewone kerosine. Het Finse Neste is een grote speler op het gebied van biokerosine.

Klimaatneutraal

Vorige week werd bekend dat Shell een grote fabriek voor biobrandstoffen gaat bouwen op het terrein van zijn raffinaderij in Pernis. De biodiesel wordt geproduceerd uit gebruikte kookolie, dierlijk vet en andere afvalstromen uit de industrie en landbouw, eventueel aangevuld met koolzaadolie.

Shell wil nu dat in 2030 een tiende van zijn brandstofverkoop aan de luchtvaart duurzaam is. Het Brits-Nederlandse bedrijf roept andere producenten op om ook meer in te zetten op biobrandstoffen. De luchtvaartsector zou volgens Shell in 2050 helemaal klimaatneutraal moeten zijn. Luchtvaartbrancheorganisatie IATA mikt voor dat jaar op een halvering van de uitstoot.

De Verenigde Staten hebben vorige week nog gezegd dat de luchtvaart de uitstoot in 2030 met 20 procent moet verlagen, door veel meer gebruik te maken van biobrandstoffen.

Door: ANP

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.