Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ILT: Schiphol voldoet opnieuw ruim aan milieu- en veiligheidsnormen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Omdat er nog steeds minder wordt gevlogen overschrijdt Schiphol ook dit jaar de normen voor geluid, externe veiligheid en de uitstoot van stoffen waarschijnlijk niet. Dit blijkt uit de halfjaarrapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de periode van 1 november 2020 tot en met 30 april 2021. De wereldwijde coronapandemie heeft nog steeds effect op het milieu en de externe veiligheid op en rond de luchthaven. Dit meldt de ILT. 

Het aantal vliegtuigbewegingen ligt nog steeds aanzienlijk lager dan ’normaal’, zo meldt de ILT. Schiphol heeft de zogeheten geluidruimte daarom halverwege het gebruiksjaar deels gebruikt. Het aantal vliegbewegingen en de hoeveelheid geluid verschilt per handhavingspunt, maar blijft overal onder de 50 procent van de jaarruimte. Daarmee is de kans klein dat dit jaar geluidsnormen op een van de handhavingspunten overschreden wordt.

Nachtvluchten beperkt

Ook het aantal nachtvluchten blijft beperkt. In het eerste half jaar zijn 4.656 nachtvluchten uitgevoerd waar jaarlijks 32.000 vluchten mogelijk zijn.

De ILT constateert afwijkingen van de minimale vlieghoogte voor de nacht bij de eindnadering van de Zwanenburgbaan. Een van de twee vaste nachtelijke naderingsroutes voor de Zwanenburgbaan vermijdt zodoende de woonkernen ten noorden van de Zwanenburgbaan zoveel mogelijk om daarmee geluidshinder te beperken. Het aantal afwijkingen van de vlieghoogte ligt hierdoor formeel hoger dan voor Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is toegestaan. Volgens een evaluatie van LVNL zorgt dit echter voor een flinke hinderbeperking. Daarom kreeg de ILT een aanwijzing van de minister om niet handhavend op te treden tegen deze specifieke hoogteafwijkingen.

Geen overtredingen vertrekroutes of baangebruik

De ILT heeft geen afwijkingen van vertrekroutes voor de nacht geconstateerd. Ook vond de inspectie geen overtredingen van de regels voor het baangebruik. Ten behoeve van de lokale luchtkwaliteit controleert de ILT op het tijdig uitzetten van de hulpmotoren van vliegtuigen voor de energievoorziening op het platform. Bij 473 controles van vliegtuigen bleek dat ze allemaal de hulpmotor tijdig uit zetten en gebruik maken van de vaste stroomaansluiting.

De halfjaarrapportage gaat over de periode van 1 november 2020 tot en met 30 april 2021. De ILT maakt de resultaten van het toezicht over het gehele gebruiksjaar 2021 (1 november 2020 tot en met 31 oktober 2021) bekend in de ‘Staat van Schiphol 2021’. Deze verschijnt begin 2022.

Door: Nationale Transportgids

01 maart '24 (11:00)

Ryanair schrapt komende zomer vluchten

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

29 februari '24 (14:45)

Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

29 februari '24 (12:45)

Directie KLM kritisch op mogelijk nog hogere havengelden Schiphol

KLM-directeuren Marjan Rintel en Erik Swelheim zijn kritisch op het mogelijk verder verhogen van de zogeheten havengelden op Schiphol. De thuisluchthaven van luchtvaartmaatschappij KLM wil de komende jaren flink investeren in vernieuwing en onderhoud. Maar om die investeringen te dekken, zal de luchthaven een beroep moeten doen op luchtvaartmaatschappijen, voor wie de tarieven mogelijk zullen stijgen. Met hogere prijzen voor vliegtickets tot gevolg.

29 februari '24 (11:45)

Ramp met MH17 kostte de Staat zeker 166 miljoen euro

Het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014 heeft Nederlandse overheidsinstanties tot en met 2022 zeker 166 miljoen euro gekost. Het onderzoek naar de toedracht van de ramp nam het grootste deel van de kosten in beslag: meer dan 53 miljoen euro. Dat meldt de Algemene Rekenkamer donderdag in een rapport.

29 februari '24 (11:40)

Binnen paar jaar kun je thuis zelf de paspoortcontrole Schiphol doen

De paspoortcontrole op Schiphol kan binnen enkele jaren aanzienlijk worden vereenvoudigd dankzij een app waarmee reizigers zich thuis alvast kunnen registreren. Een proef daarmee verloopt succesvol.

29 februari '24 (11:36)

Regionale luchthavens blijven binnen normen voor geluid

De regionale luchthavens Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport bleven vorig jaar binnen de normen die gelden voor geluid, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) donderdag. De bevindingen gelden voor het zogenoemde gebruiksjaar, dat loopt van 1 november tot en met 31 oktober.

29 februari '24 (10:49)

Kwartaalresultaat KLM valt tegen door slecht weer en leveringsproblemen

KLM had in de laatste maanden van 2023 te maken met de nodige tegenslagen. Zo leidde het slechte weer tot het schrappen van vluchten en hadden ook problemen met de levering van onderdelen impact op het resultaat. Als gevolg daarvan ging er over het vierde kwartaal een operationeel verlies van 18 miljoen euro in de boeken. Om de gevolgen van de leveringsproblemen te ondervangen, zijn inmiddels wel maatregelen genomen, geeft KLM-topvrouw Marjan Rintel aan in gesprek met het ANP. "Zodat we kunnen blijven vliegen."

29 februari '24 ( 7:30)

Air France-KLM boekte in 2023 recordwinst

Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft niet eerder zo'n hoge winst geboekt als in 2023. In totaal bleef er onder de streep 934 miljoen euro over, ruim 28 procent meer dan een jaar eerder. Het laatste kwartaal van vorig jaar daarentegen was wel verlieslatend. Onder meer de oorlog in Gaza, maar ook het slechte weer rond Schiphol drukten op het resultaat.

29 februari '24 ( 6:00)

Luchthaven Schiphol experimenteert met digitale paspoortcontrole

Schiphol experimenteert met een nieuw digitaal systeem waarmee de paspoortcontrole sneller kan verlopen. Deelnemers aan het experiment kunnen dankzij een speciale app alvast hun gegevens voorafgaand aan hun reis doorgeven.

27 februari '24 ( 8:15)

Forse reorganisatie reisorganisatie Expedia

Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, gaat wereldwijd ongeveer 1500 banen schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf de kosten drukken, marktaandeel winnen en de groei herstellen.