Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

IATA: Vraag naar vliegtickets nog altijd lager dan voor begin van coronacrisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De vraag naar vliegtickets is na lockdownversoepelingen iets hersteld in juni, maar ligt nog altijd ver onder het niveau van voor de coronacrisis. Volgens de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA was de vraag naar vliegreizen ruim 60 procent lager dan in juni 2019, het jaar voordat de pandemie met het longvirus uitbrak.

In mei was de achterstand op dezelfde maand twee jaar geleden nog bijna 63 procent. IATA vergelijkt de passagiersaantallen al het hele jaar met die van 2019, omdat een vergelijking met vorig jaar een vertekend beeld zou geven. Toen waren internationale vliegreizen praktisch onmogelijk.

Vooral de markt voor internationale vliegreizen zit nog altijd in crisismodus, zo wijzen cijfers van IATA uit. De vraag naar vluchten over de landsgrenzen daalde ten opzichte van juni 2019 met net geen 81 procent. Bij binnenlandse vluchten ging het om een afname van 22,4 procent.

Beweging in de juiste richting

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen publiceerden eerder deze maand al hoopvolle kwartaalberichten, aangezien in de Verenigde Staten ook veel mensen binnenlandse vluchten boeken. Maar voor een luchtvaartmaatschappij als KLM, zonder grote thuismarkt, blijft het waarschijnlijk een lastige periode.

"We zien bewegingen in de juiste richting, vooral op enkele belangrijke binnenlandse markten. Maar de situatie is nog lang niet hoe die moet zijn. Juni zou het begin moeten zijn van het piekseizoen, maar luchtvaartmaatschappijen vervoerden slechts 20 procent van wat ze in 2019 vervoerden", zei IATA-topman Willie Walsh.

Luchtvrachtmarkt al maanden in de lift

Aan de andere kant is de markt voor luchtvracht hard aan het groeien, nu het lastig is om containers te vinden voor zeevervoer. In het eerste halfjaar vervoerden luchtvaartmaatschappijen volgens IATA 8 procent meer goederen door de lucht dan in dezelfde periode van 2019. Het gaat volgens de organisatie om de sterkste stijging sinds 2017.

Door: ANP

13 september '24 (15:00)

Vanaf 2027 hogere belasting op lange vluchten

Het kabinet wil vanaf 2027 een hogere belasting invoeren op langeafstandsvluchten. Dat doet het kabinet vanwege de hogere CO2-uitstoot van dit soort vluchten.

13 september '24 ( 9:16)

Schiphol-Oostbaan ruim een week buiten gebruik om onderhoud

Aan de Schiphol-Oostbaan vindt van maandag 16 september tot en met dinsdag 24 september 2024 jaarlijks regulier onderhoud plaats. In deze periode is de Schiphol-Oostbaan buiten gebruik. Op zaterdag 21 en zondag 22 september is deze baan wel beschikbaar. Dat meldt Schiphol.

11 september '24 (15:30)

Schiphol haalt 600 miljoen op voor verbetering infrastructuur

Luchthaven Schiphol heeft voor 600 miljoen euro aan obligaties uitgegeven. Het bedrijf gebruikt dit geld om te investeren in de infrastructuur en om de arbeidsomstandigheden en dienstverlening op de luchthaven te verbeteren.

11 september '24 (11:30)

Schiphol tevreden na staking: geen hinder Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft geen hinder ondervonden van de staking in het openbaar vervoer woensdagochtend. "Iedereen heeft zijn weg naar de luchthaven gevonden", zegt een woordvoerder. Er waren volgens hem dan ook geen reizigers die hun vliegtuig hebben gemist.

10 september '24 (15:45)

Rechter geeft Schiphol gelijk in kort geding over ov-staking

De voorzieningenrechter in Haarlem heeft geoordeeld dat Schiphol voldoende reden heeft om een minimale dienstregeling te eisen tussen Amsterdam Centraal en de luchthaven tijdens de ov-staking. Dit was de insteek van een kort geding van Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer tegen vakbond FNV.

10 september '24 (11:15)

Schiphol vreest verkeersinfarct als er geen ov rijdt door staking

Schiphol vreest dat er woensdagochtend vroeg rond de luchthaven een verkeersinfarct ontstaat door de staking van de NS. Volgens de advocaat van Schiphol bereikt het wegennet al aan het begin van de actie om 04.00 uur de maximale capaciteit, zei ze in de rechtbank in Haarlem. Daarom eisen de luchthaven en de gemeente Haarlemmermeer een minimale dienstregeling.

10 september '24 ( 8:43)

KLM Cityhopper naar Valencia voor The Aviation Challenge

Een Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper is donderdag 5 september 2024 vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Valencia Airport gevlogen voor The Aviation Challenge. Daarover bericht KLM.

10 september '24 ( 6:00)

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.

09 september '24 (15:30)

Honderden schoonmakers voeren actie op Schiphol

Een paar honderd schoonmakers voeren op Schiphol actie voor een betere regeling om eerder te kunnen stoppen met hun werk. Volgens vakbond FNV is het de eerste landelijke staking in de branche in tien jaar tijd.

09 september '24 (15:15)

Schiphol test zelfrijdende rolstoel voor minder mobiele reizigers

Reizigers met verminderde mobiliteit, zoals ouderen of mensen met lichamelijke klachten, kunnen vanaf deze week op Schiphol gebruikmaken van zelfrijdende rolstoelen. De dienst is gratis en vooraf reserveren is niet nodig, meldt Schiphol.