Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cameramast voor afhandeling vliegverkeer op afstand op plek gehesen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft onlangs het hoogste punt bereikt bij de bouw van de cameramast op Groningen Airport Eelde. Met het hijsen van deze mast is een belangrijke stap gezet naar afhandeling van vliegverkeer op afstand in plaats van vanuit de fysieke toren op de luchthaven. Dit meldt Groningen Airport Eelde.

Vier maanden geleden is gestart met de bouw van de cameramast en de technische behuizing op het luchthaventerrein. Nu de mast op zijn plek staat, begint de periode van aanleg van de technische infrastructuur en het uitvoerig testen van de systemen.

Innovatieve luchtverkeersleiding

Malou van der Pal, General Manager Regional Unit bij LVNL: "Groningen Airport Eelde is de eerste luchthaven waar LVNL op deze innovatieve manier luchtverkeersleiding gaat geven. Veel partijen werken toe naar dit moment, waarbij de opbouw van de cameramast een belangrijke zichtbare mijlpaal is."

Met behulp van camera's op de mast hebben luchtverkeersleiders straks via beeldschermen live zicht op het luchthaventerrein en het nabije luchtruim. Dit maakt het mogelijk het vliegverkeer op Groningen Airport Eelde te begeleiden vanuit het nog te ontwikkelen remote tower center in het LVNL-gebouw op Schiphol-Oost. Met deze technologie blijft LVNL zorgen voor een veilige en efficiënte luchtverkeersleiding met een kostenverlaging op de lange termijn. Na Groningen Airport Eelde krijgt ook Maastricht Aachen Airport een cameramast om over te schakelen op remote tower.

Veiligheid

Veiligheid is en blijft de belangrijkste factor bij de afhandeling van het vliegverkeer op alle luchthavens. Als de bouw en technische realisatie is afgerond, breekt een complex traject aan van testen en valideren. Dat zal bepalen wanneer precies de knop omgaat om luchtverkeersleiding op afstand te geven.

Door: Nationale Transportgids

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.