Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zorgen Delta-variant coronavirus maakt luchtvaartsector nerveus op beurs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Luchtvaartmaatschappijen hoorden maandag bij de verliezers op de Europese beurzen. Door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus komen de toch al magere vooruitzichten voor het herstel van de luchtvaart in gevaar. In Amsterdam was Air France-KLM een duidelijk verliezer. Elders in Europa leverden bijvoorbeeld Lufthansa en Ryanair aan beurswaarde in.

Air France-KLM zakte bijna 2 procent bij de middelgrote fondsen en was daarmee de sterkste daler in de MidKap. Rivaal Lufthansa verloor op de Duitse beurs dik 1 procent en Ryanair ging in Dublin ook meer dan 1 procent omlaag.

200 piloten Ryanair

Rond de luchtvaartsector was nog meer nieuws. Zo maakte Ryanair bekend plek te hebben voor 2000 nieuwe piloten in de aankomende drie jaar. Verder heeft topman Ben Smith van Air France-KLM afgelopen weekend gezegd dat er nog meer samenwerking tussen het Nederlandse en Franse deel van het concern nodig is. Hij pleitte volgens berichtgeving van het Het Financieele Dagblad voor strakkere aansturing en snellere reactie op marktontwikkelingen.

Europese beurzen

De stemming op de Europese beurzen was over de gehele linie juist positief. Beleggers keken vooral uit naar het aankomende cijferseizoen. In de Verenigde Staten komen later deze week onder meer de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America en Wells Fargo naar buiten. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,9 procent in de plus op 738,44 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 1059,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 0,7 procent bij.

Bierbrouwer Heineken ging aan kop bij de Amsterdamse hoofdfondsen, dankzij een koopadvies door JPMorgan. Het aandeel won 2,6 procent, ondanks de onlangs aangekondigde aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland.

DPA

Op de lokale markt steeg DPA daarnaast meer dan 1 procent. Recalcico Beheer peilt de actiebereidheid bij de aandeelhouders van de detacheerder om in verweer te komen tegen het overnamebod van investeerder Gilde. Begin maart bracht Gilde een bod uit op DPA van 1,70 euro per aandeel. Volgens Recalcico haalt Gilde alle klassieke trucs uit om het bod te doen slagen. Zo wordt het bestuur van DPA beloond met opties, waardoor de bestuurders een belang hebben bij een lage overnameprijs, omdat ze daar zelf van profiteren.

Atos ging bijna 18 procent onderuit in Parijs na een winstalarm. De Franse IT-dienstverlener zag de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent dalen doordat bedrijven vanwege de coronacrisis sneller overstappen naar de cloud en de vraag naar onderhoud van de oude IT-infrastructuur sterk afneemt. Het bedrijf liet tevens weten zijn reorganisatieplannen te versnellen.

De euro was 1,1855 dollar waard, tegen 1,1862 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 74,13 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 75,21 dollar per vat.

Door: ANP

26 juli '24 ( 7:42)

KLM en ZeroAvia gaan voor emissievrije demonstratievlucht op vloeibare waterstof

Woensdag 24 juli 2024 hebben KLM en ZeroAvia bekendgemaakt dat ze werken aan een demonstratievlucht met ZeroAvia's ZA2000 emissievrije waterstofmotoren voor grote regionale turbopropvliegtuigen. Dat meldt KLM.

25 juli '24 (10:45)

KLM wil kosten verder terugdringen

KLM wil de kosten de komende tijd verder terugdringen. Dat zeggen topvrouw Marjan Rintel en financieel topman Bas Brouns in een toelichting op de kwartaalresultaten van de luchtvaartmaatschappij. De omzet en operationele winst stegen in de maanden april tot en met juni weliswaar, toch zijn de kosten nog altijd hoog. "Daarmee vinden wij dat de resultaten tegenvallen en dus trekken we de broekriem aan", stelt Rintel.

25 juli '24 (10:00)

Air France-KLM verwacht 10 miljoen euro schade door computerstoring

Air France-KLM verwacht een schadepost van rond de 10 miljoen euro door de wereldwijde computerstoring van vorige week. Door die storing moest KLM vrijdag 75 retourvluchten annuleren op luchthaven Schiphol, met name van en naar Europese bestemmingen.

25 juli '24 ( 8:45)

Air France-KLM denkt 200 miljoen euro mis te lopen door Olympische Spelen

Air France-KLM verwacht tijdens de zomer rond de 200 miljoen euro mis te lopen door de Olympische Spelen. Dat is meer dan de 160 miljoen tot 180 miljoen euro waarvoor het luchthavenconcern begin deze maand waarschuwde. Veel reizigers lijken Parijs gedurende het sporttoernooi te mijden, gezien het aantal zomerboekingen dat achterblijft.

24 juli '24 ( 8:45)

Meer passagiers en meer winst voor easyJet

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

23 juli '24 (15:00)

Flink minder omzet luchtvrachtbedrijven Schiphol

Luchtvrachtbedrijven op Schiphol hebben hun omzet vorig jaar met 35 procent zien dalen vergeleken met een jaar eerder. Dat staat in de Internal Air Transport Association (IATA) Top-100, die Nieuwsblad Transport jaarlijks opstelt. Vorig jaar boekten de luchtvrachtbedrijven een omzet van 1,34 miljard euro, terwijl dat een jaar eerder nog ruim 2 miljard euro was. Reden voor de teruggelopen omzet is de scherpe daling van luchtvrachttarieven.

22 juli '24 (11:00)

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

19 juli '24 (13:45)

Ook vertraging op Eindhoven Airport door computerstoring

De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

19 juli '24 (11:15)

Zeer grote drukte op Schiphol door computerstoring

Op Schiphol hebben passagiers veel last van de wereldwijde computerstoring, die onder meer de luchtvaart heeft getroffen. Volgens een ANP-verslaggever is het vooral druk in vertrekhal 3, met lange rijen, en wordt omgeroepen dat door de storing vluchten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. De storing lijkt vooral vertrekkende vluchten te raken, want op de borden staat dat een aantal vertrekkende vluchten vertraging heeft.

19 juli '24 (11:00)

Inchecken Rotterdam The Hague Airport onmogelijk door storing

Rotterdam The Hague Airport ondervindt grote problemen door de wereldwijde computerstoring. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is het op dit moment niet mogelijk voor de meeste passagiers om in te checken.